Inteligentna svetla su već među nama

1

Počelo je sa adaptivnim farovima, još pedesetih godina prošlog veka. Citroen DS, odnosno Ajkula, bio je prvi auto na svetu kod koga su se farovi zakretali uporedo sa prednjim točkovima, osvetljavajući nadolazeću krivinu.

Audi e-tron Sportback 55 quattro sa digitalnim matrix LED farovima u Audi svetlosnom tunelu

Mnogo decenija kasnije, ova opcija postaje uobičajena na ksenonskim a posle i LED farovima. Počinje da se javlja “matriks” tehnologija kod koje snop “preskače” vozilo ispred kako ne bi zaslepelo njegovog vozača, dok je istovremeno sve oko njega osvetljeno dugim farovima.

Poslednjih godina menjaju se i zadnja svetla, kod koje se menja grafika kada se pritisne kočnica, upozoravajući vozača iza ne samo intenzitetom, već i odgovarajućim vizuelnim prikazom na potencijalnu opasnost.

Ono što tek dolazi su inteligentni farovi, koji će moći da projektuju praktično hologramsku sliku ispred sebe. Mogućnosti su ogromne, pre svega bezbednosne ali i informativne, odnosno komunikacione.

Audi e-tron Sportback: digitalni matrix LED farovi

Praktično, automobili će preko OLED zadnjih svetala moći da pružaju i određene informacije, o stepenu kočenja i potencijalnim opasnostima.

Audi Q5 40 TDI sa digitalnim OLED zadnjim svetlima

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring