TEST: BMW 318d

1

Pogodite snagu

Ne dozvolite da vas obeshrabri to što je BMW 318d najslabiji u gami. Iznenadićete se kad pogledate cifre na papiru posle test vožnje

O automobilu kao statusnom simbolu može da se napiše bezbroj stranica, pa ipak, BMW serije 3 u ovoj temi nekako zauzima posebno mesto. Možda se pozicija „trojke“ kroz decenije menjala, ali danas je uglavnom voze obrazovani i uspešni ljudi, koji se ne razmeću dimenzijama i iznosu na bankovnim računima.

Jednostavno, za svoje pare žele vrhunski inženjering i najbolje vozne karakteristike koje može da pruži jedan putnički automobil. Dakle, BMW serije 3 je postao ne toliko statusni simbol, već na neki način i pokazatelj tehničke kulture vlasnika.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dNova trojka dostupna je od 32.990 evra, koliko košta osnovna verzija za 318i. Dizelaš, 318d, košta 37.290 evra. U tu cenu uključeni su automatska „klima“, alu-felne, LED farovi, senzor za kišu, električna „ručna“ i multimedija dijagonale 8,8 inča sa blututom, šest zvučnika i dve USB utičnice.

Opremu možete da dodajete sami po želji, a najpovoljnija varijanta je kada se odlučite za neku od već određenih konfiguracija koje je pripremio uvoznik. S obzirom da smo prošli put testirali 320d xDrive, sada smo se odlučili za najslabiji, odnosno 318d.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dPrimerak sa testa ima kožna sportska sedišta, ali bez elektro-podešavanja. Ima „osamnaestice“, ali nema automatsko otvaranje prtljažnika, nema čak ni digitalne instrumente.

Nema ni „pamćenje“ poslednjih 50 metara sa automatskim isparkiravanjem unazad, a nema ni ličnog asistenta sa kojim možete da se ispričate.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dSve te novotarije uvedene na „trojci G20“ jesu korisne i zanimljive, ali se isto tako može i bez njih. Ovo je trenutak kada uživate u automobilu zbog načina na koji se vozi a ne samo zbog gedžeta.

Da, i to je moguće, čak i sa 318d. BMW često ima običaj da deklariše manju snagu od stvarne, pogotovo na visoko-performansnim modelima. Po svoj prilici slično je i sa daleko slabijim motorima.

Iznenadilo nas je kako se 2,0 dizelaš od 150 „konja“ ponaša u novoj trojci. Pre toga smo testirali redizajnirani X1 sa istom mašinom, gde je takođe subjektivni osećaj bio kao da vozimo ne-premijum konkurenta sa 190 konjskih snaga.

I ne samo to, kompletan ugođaj za volanom je takav da „trojku“ možemo da nazovemo premijumom među premijumima. Usklađenost motora i osmostepenog automatskog menjača je takva da imate osećaj da vam auto čita misli.

Reakcija na komandu gasa je brža nego kod najboljeg ne-premijum konkurenta. Jednostavno, motor i menjač imaju odgovor na svaku situaciju, pa i onda kada ste neodlučni, nervozni ili raspoloženi za izvlačenje maksimuma iz mašine.

Nema nikakvog čekanja, oklevanja i razmišljanja mehanike i elektronike. Bitno je i kako su programirani režimi vožnje. Recimo, Comfort je glavni mod, sa njim „palite“ auto. Podešen je tako da bude i štedljiv i brz.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dU suštini, ako želite da vozite opušteno i štedljivo, nemate potrebu za Eco režimom. Menjač će menjati brzine tako da kazaljka obrtomera pada na hiljadu obrtaja, sa gotovo trenutnom reakcijom na zahtev momentalne isporuke veće količine snage ukoliko je to potrebno.

Ako ste za žustriju vožnju, ne morate odmah da taster pored ručice menjača prebacujete u Sport. Dovoljno je da samu ručicu gurnete ulevo.

Ovako još uvek niste promenili mapu ubrizgavanja, već je samo menjač u sport režimu, držeći motor na nešto višim obrtajima. Sasvim dovoljno da bez stresa izvedete prestrojavanje.

U tom „ulevo“ položaju je deaktiviran i start-stop sistem; umesto da tražite dugme za njegovo isključivanje, dovoljno je da pomerite ručicu menjača.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dShvatamo da je velika prednost što je ona postavljena na tradicionalnom mestu, na dohvat ruke, tako da sa lakoćom možemo da promenimo karakter automobila bez gledanja u sitne dugmiće.

Ipak, za maksimalne performanse moramo i to – klikćemo „sport“ mod. Naša „trojka“ nema adaptivno oslanjanje, pa se menja način rada sistema ubrizgavanja, a volan postaje teži.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dOvde nastaje situacija sa početka priče. Ako biste za volan postavili iskusnog vozača i pitali ga da proceni snagu automobila na osnovu međuubrzanja, čak i na brzinama većim od 130 km/h, velika većina ne bi pomislila da vozi 318d sa deklarisanih 150 „konja“, već jaču verziju.

Jednostavno, auto puca od snage i u režimima gde drugi, očekivano, posustaju. Naravno, razlika u odnosu na 320d postoji, ali je suština u tome da se nećete razočarati ni u 318d.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dInače, primetili smo da elektronika „trojke“ ređe aktivira Coasting funkciju u Comfort modu nego što je to slučaj kod X1 sa istim motorom. Narodski rečeno, kad pustite gas, menjač ne ostaje u brzini, već je na „leru“ u cilju uštede goriva.

Čim ponovo pritisnete gas ili kočnicu, vraća se u brzinu. U Eco modu ova funkcija je još izraženija, s tim što nema rekuperacije kada je ona aktivna.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dUpravljanje je posebna priča. To je nešto po čemu je BMW jedinstven; direktan volan dobro prenosi informacije sa podloge pa nemate onaj osećaj da je servo prejak.

Već smo pomenuli da test primerak nema adaptivno ogibljenje. Sa standardnim ume nešto više da zapliva preko prevoja i ulegnuća, sitne upija veoma dobro, dok preko većih rupa možete da očekujete tvrđu reakciju.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dSa adaptivnim oslanjanjem „trojka“ je nešto mekša u komfort modu, dok je u sportskom auto dosta više ukrućen, sa kraćim hodom elemenata ogibljenja.

Da li je BMW 318d porodična ili poslovna limuzina? Ukratko, može da bude i jedno i drugo. Nije baš zamišljena kao prevozno sredstvo za top menadžment, ali bez problema pozadi mogu da sede i visoke osobe, što i nije tako čest slučaj u novijim modelima D segmenta.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dZa dvoje je taman, dok će za trećeg već biti tesno. Sa druge strane, nova „trojka“ je projektovana tako da bez problema možete da stavite tri dečija sedišta pozadi.

O materijalima i završnoj obradi ne treba trošiti reči; „G20“ je trenutno jedan od najkvalitetnijih automobila na tržištu. Oprema je izuzetno bogata, a na kupcu je da odluči šta su mu prioriteti…

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test BMW 318dSportska sedišta za preporuku

Velika prednost sportskih sedišta u odnosu na standardna je ne samo to što imaju daleko bolju bočnu podršku, već i što imaju mogućnost podešavanja dužine ali i nagiba donjeg dela.

Bočna podrška je elektro-podesiva, sa mogućnošću štelovanja širine u skladu sa gabaritima putnika. Naravno, možete da poručite i kompletna podešavanja na struju, sa memorijom.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dAutomatsko kočenje unazad

Konstruktori su se trudili da od „trojke“ naprave haj-tek auto koji po svojoj opremi i bezbednosnim sistemima ne zaostaje za najskupljim i najvećim modelima BMW-a. U nekim detaljima su možda i preterali u insistiranju na standardima; na primer, auto će automatski zakočiti ukoliko prilikom vožnje unazad naiđete na prepreku.

Tako neće doći do oštećenja karoserije ali može da bude problema ukoliko je uz parking mesto nepokošena trava. Može da se desi da vam auto uopšte ne dozvoli kretanje unazad zbog par travki ispred senzora. Na svu sreću, tu je dugme za njihovo isključivanje.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dOsnovni LED farovi

BMW je za novu „seriju 3“ pripremio nekoliko varijanti farova. Najbolja ima veliki broj LED elemenata koji se po potrebi uključuju i isključuju, čime se postiže efekat da snop „preskače“ automobile ispred kako ne bi zaslepeo njihove vozače.

Lako ćete je prepoznati po plavim detaljima unutar samog fara. Ovde je osnovna varijanta; u LED tehnologiji su sva svetla, čak i maglenke, s tim što su srednja i duga adaptivna, osvetljavajući nadolazeću krivinu.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dPotrošnja za primer

Osim iznenađujuće dobrih performansi za jedan motor od 150 „konja“, 2,0 dizelaš može da se pohvali i veoma niskom potrošnjom. Pri 130 km/h obrtomer je na svega 1750 o/min i tada troši oko pet litara.

Test smo završili sa 6,3 l/100 km i prosečnom brzinom od 21 km/h. Čak i kada ste u ekstremnoj gužvi, prosek potrošnje teško da može da pređe 7,5 l/100 km, sa sve uključenom „klimom“.

Auto magazin Srbija Test BMW 318dBMW 318d

Zapremina: 1995 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 4000 o/min, maks. o. moment 320 Nm pri 1500-3000 o/min, menjač automatski, 8 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4709/1827/1435 mm, međuos. rastojanje 2851 mm, klirens 136 mm, prtljažnik 480 l, rezervoar 40 l, masa 1455 kg, pneumatici 225/45 R18

Performanse: maks. brzina 224 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,3 s, potrošnja 5,0/4,2/4,5 l/100 km, emisija CO2 118 g/km (Euro 6d-TEMP)

Auto magazin Srbija Test BMW 318dAuto magazin Srbija Test BMW 318dAuto magazin Srbija Test BMW 318dAuto magazin Srbija Test BMW 318dAuto magazin Srbija Test BMW 318dAuto magazin Srbija Test BMW 318d

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring