Kako radi automatski brisač?

Sistem za automatsko aktiviranje brisača vetrobrana se odomaćio u svim klasama automobila. Ovaj relativno jednostavni i jeftini sistem je vrlo bitan za bezbednost vožnje pošto u slučaju zapljuskivanja vodom može mnogo brže da reaguje od vozača i u trenutku obezbeđuje preglednost.

Senzor uređaja se nalazi zalepljen za vetrobran u posebnoj kutiji. On se sastoji od projektor infracrvenog svetla i senzora koji detektuje zrak odvijen sa površine vetrobrana. Snop svetlosti pada na staklo pod uglom od 45 stepeni, a reflektuje se drugačije kada je staklo suvo, ili ako je pokvašeno. Uređaj je sposoban da otkrije intenzitet padanja kiše i da prilagodi brzinu brisača.


 

 

McLaren zlato telex

ZLATO ISPOD HAUBE?

Motorski prostor “meklarena F1” bio je obložen zlatom, pošto samo taj materijal obezbeđuje dovoljnu refleksiju toplote koju oslobađa BMW-ov V12 motor od 627 “konja”.

 

 KADA SU NAPRAVLJENI PRVI BRISAČI?

Prvi sistem za brisanje vetrobranskog stakla patentirala je gospođa Meri Anderson davne 1903 godine. Ni jedan proizvođač automobila nije bio zainteresovan za uređaj, tako da je završio u fioci.

 


 

temperatura ulja

KOLIKA JE TEMPERATURA ULJA U MOTORU?

Normalna radna temperatura motornog ulja u karteru se kreće između 100 i 120 stepeni Celzijusa. Međutim, ulje mora da izdrži mnogo veće temperature na mestu podmazivanja u cilindru. Neki turbo motori zagreju ulje u dodiru sa kompresionom karikom i do 330 stepeni Celzijusa.

 

 

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring