Auto magazin

Kia Ceed dobija laki hibrid i inteligentni manuelni menjač

Kia Ceed dobija laki hibrid i inteligentni manuelni menjač
29.07.2020.

1

Kia Motors predstavila je novi ‘EcoDynamics+’ 48-voltni laki dizel hibrid (MHEV) za sve karoserijske varijante Ceeda. Tako će novi pogon pored Ceedovog hečbeka biti raspoloživ i kod karavanskog Ceeda Sportswagon, shooting brake ProCeeda i krosovera XCeeda.

Pogon EcoDynamics+ smanjenjem emisija CO2 i troškova održavanja poboljšava efikasnost 1,6-litarskog dizel motora ‘Smartstream’. Novi pogon nudi se kod snažnije i slabije varijante motora –115 KS i 136 KS – dok je kod ProCeeda u ponudi samo snažnija varijanta.

Laki hibrid snižava emisije CO2 za 5~10% i ujedno pruža jednake performanse

Laki hibrid snižava emisije CO2 za 5 do 10 posto (NEDC 2.0, kombinovano), u zavisnosti od varijante karoserije, menjača, snage motora i opreme vozila. Ono što vredi istaknuti je da tehnologija MHEV poboljšava efikasnost motora, dok performanse motora ostaju nepromenjene.

I EcoDynamics+ varijante sa 7-godišnjom garancijom

Kia Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed i XCeed sa lakim dizel hibridom EcoDynamics+ dolaze iz Kijine evropske fabrike u Slovačkoj (Žilina) i kao i sve ostale Kije mogu se pohvaliti 7-godišnjom garancijom na celo vozilo (do 150.000 kilometara, prve 3 godine bez ograničenja kilometraže).

kia mild hybridDizel laki hibrid EcoDynamics+ sa ‘motor’ i ‘generator’ načinima delovanja

Ceedov MHEV pogon deluje zajedno sa Kijinim ‘Smartstream’ 1,6-litarskim dizel motorom, koji je najčistiji dizel motor u istoriji ovog najstarijeg južnokorejskog proizvođača automobila i maksimizuje štedljivost sa pomoćnim električnim obrtnim momentom i regenerativnim kočenjem.

EcoDynamics+ nastao je sa ciljem pružanja maksimalne štedljivosti motora sa unutrašnjim sagorevanjem, koji koristi i rekuperiše električnu snagu. Sistem će zameniti obrtni moment motora snagom kompaktne 48-voltne litijum-jonske polimerne baterije, a i produžava ‘nedelovanje’ zahvaljujući novom starterskom generatoru za lake hibride (Mild-Hybrid Starter-Generator – MHSG).

MHSG je preko kaiša povezan do radilice i neprimetno pprelazi iz režima ‘motor’ (elektro motor) u ‘generator’. U režimz ‘motor’, tokom ubrzavanja MHSG omogućava dodatnu električnu snagu i tako smanjuje opterećenost motora i smanjuje emisije. Kod smanjivanja brzine MHSG pod određenim uslovima prelazi na režim ‘generator’ čime rekuperiše energiju sa radilice kako bi napunio bateriju.

Kijin ‘U3’ 1.6 CRDi koristi tehnologiju selektivne katalitičke redukcije (SCR), koja je aktivna tehnologija kontrole emisija, sa kojima osetno snižava emisije. Zbog toga motor emituje manje ugljen dioksida, pogotovo materija i azotnih oksida (NOx) u odnosu na pređašnje Kijine dizel motore. Motor je raspoloživ i u slabijoj (115 KS) i u jačoj varijanti (136 KS).

kia mild hybrid‘Clutch-by-wire’ inteligentni ručni menjač

Ceed je jedan od prvih modela Kia sa novim inteligentnim ručnim menjačem (iMT), koji će biti u ponudi samo kod lakih hibrida EcoDynamics+. Sistem ‘clutch-by-wire’ doprinosi manjoj potrošnji goriva i nižim emisijama CO2, dok ujedno zadržava vozne karakteristike klasičnog manuelnog menjača.

Umesto mehaničke veze iMT kvačilo kontroliše potpuno elektronski. Neprimetno se integriše sa starterom-generatorom lakog hibrida (MHSG) i gasi motor pre nego Kijin ISG sistem stani/kreni (Idle Stop & Go) u »coastingu« – to je stanje kada vozilo ide bez gasa po inerciji i polako se zaustavlja do potpunog mirovanja. Takođe omogućava kratke vremenske periode »ugašenog motora« tokom vožnje na “leru” do brzine od 125 km/h, koja se neprimetno ponovo aktiviraju kada vozač pritisne papučicu gasa ili kvačila. Sistem u realnim voznim uslovima može da smanji potrošnju goriva i snizi emisije CO2 za oko 3%.

Auto ostaje u izabranoj brzini i kada se motor ugasi. Zahvaljujući snazi koju omogućava MHSG motor se ponovo pali odmah nakon što vozač pritisne na papučicu kočnice ili gasa. Ako vozač pritisne kvačilo da promeni stepen prenosa (kod uključenog kvačila) ili ako je brzina vozila preniska za trenutni stepen prenosa onda se pali motor u položaju “neutral”.

Niže emisije CO2 i jeftinije održavanje vozila

Emisije CO2 za varijante Ceed i Ceed Sportswagon iznose 96 g/km, ukoliko je vozilo opremljeno sa iMT menjačem odn. 99 g/km u slučaju opcionalnog 7-stepenog menjača sa dvostrukim kvačilom (7DCT, kombinovano, NEDC 2.0). To predstavlja poboljšanje od 5 odn. 9,2 posto u odnosu na 1,6-litarski dizel Smartstream motor bez 48-voltnog lakog hibrida. Kod ProCeeda emisije u kombininovanom načinu iznose 103 g/km (sa iMT menjačem) odn. 104 g/km (s 7DCT), što je poboljšanje od 7,2 odn. 6,3 posto. XCeedove emisije 101 g/km (iMT) odn. 108 g/km (7DCT), što je poboljšanje od 7,3 odn. 6,1 posto.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]