Auto magazin

Kia Sportage i Optima drugi put osvojili Red dot nagradu

Kia Sportage i Optima drugi put osvojili Red dot nagradu
06.04.2016.
Best of the Best

Kia Motors je osvajanjem dve red dot nagrade za dizajn proizvoda za 2016. godinu, što je jedna od najprestižnijih međunarodnih nagrada za industrijski dizajn, još jednom potvrdila svoju reputaciju proizvođača vozila po najvišim dizajnerskim standardima

Nove generacija “optime” i “sportidža”, Kijinog evropskog bestselera, dovezle su se ove godine na evropske puteve. Nove Red dot nagrade su nastavak njihove priče, jer su oba modela bila nagrađena već 2011. godine – “optima” je i tada bila ‘Best of the Best’.

Od 2009. godine, kada je “soul” prve generacije kao Kijin prvi model dobio ovo priznanje, njihov dizajnerski tim ukupno je pokupio već 15 nagrada Red dot. Tako su u 2016. godini baš svi modeli iz Kijine aktuelne game modela dobitnici ove prestižne nagrade.

Oba modela mogu se pohvaliti vrlo štedljivim benzinskim i dizel motorima, najsavremnijim sistemima asistencije (npr. automatsko kočenje u slučaju opasnosti sa detekcijom pešaka). Oba modela su osvojila maksimalnu ocenu 5 zvezdica za sigurnost po Euro NCAP simulacijama sudara.

auto magazin srbija kia optima

Kao i sve ostale “kije” i “sportidž” i “optima” u Evropi nude jedinstvenu sedmogodišnju garanciju, koja važi za celo vozilo (do 150.000 km, prve tri godine s neograničenom kilometražom).

‘Red Dot Design Award’, jedno od najprestižnih takmičenja na svetu u oblasti dizajna, podeljeno je na tri dela: dizajn proizvoda, komunikacijski dizajn i konceptni dizajn. Za Red dot nagrade za 2016. godinu konkurisalo je čak 5.214 proizvoda i inovacija iz 57 zemalja.

auto magazin srbija kia sportage

Takmičenje pod okriljem dizajnerskog centra u Severnoj Rajn-Vestfaliji se izvodi od davne 1955. godine.
U cilju izbegavanja bilo kakve pristranosti niko od sudija ne sme da bude zaposlen u toj branši.

Ove godine Red dot žiri je bio najbrojniji do sada: čak 41 stručnjak iz celog sveta – nezavisni dizajneri, profesori dizajna i novinari.

Svi članovi žirija okupili su se u nemačkom Esenu i ocenjivali proizvode na osnovu različitih kriterijuma kao što su stepen inovacija, formalni kvalitet, funkcionalnost i ekološka primerenost. Zvanično predstavljanje red dot nagrada će biti 4. jula 2016. u pozorištu Aalto u Essenu.

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Veoma dobar rezultat, jedan od pet nije uote malo. Još kada bi vlade u EU [...]

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]