Auto magazin

Kije dobijaju novi CVVD motor

Kije dobijaju novi CVVD motor
05.07.2019.

Kia Motors je, kao deo automobilske grupacije Hyundai Motor Group (HMG), kao prva na svetu razvila tehnologiju sa vremenski promenjivim upravljanjem otvaranja ventila (Continuously Variable Valve Duration (CVVD), koju će uskoro masovno koristiti u svojim vozilima.

Prvi motor sa ovom inovacijom biće benzinski motor Smartstream G1.6 T-GDi. CVVD, razvijen u HMG-ovom centru za istraživanja i razvoj, optimizuje performanse motora i potrošnju goriva.

Kontroliše vreme trajanja otvaranja ventila u skladu sa uslovima vožnje popoboljšane performanse za 4%, niža potrošnja goriva za 5% i niže emisije za 12%

Tehnologija upravljanja ventilima određuje vreme trajanja otvaranja i zatvaranja ventila u skladu sa uslovima vožnje, zbog čega CVVD ostvaruje poboljšanje od 4 posto u performansama, 5 posto u potrošnji goriva, dok su emisije štetnih gasova niže za čak 12 posto.

Inovacija: vremenski promenjivo upravljanje otvaranjem ventila (CVVD)

Do sada je performanse i potrošnju goriva kontrolisala tehnologija sa promenjivim upravljanjem ventilima, koja je određivala trajanje i dubinu otvaranja ventila, sa snagom motora kojeg pokreće ciklus usis goriva-kompresija-širenje-izduv.

Tipična tehnologija promenjivog upravljanja ventilima određuje vreme otvaranja i zatvaranja ventila (npr. CVVT) ili sa kontrolom količine ulaznog vazduha (CVVL).

Prethodne i postojeće tehnologije upravljanja ventilima nisu mogle određivati trajanje delovanja ventila, jer je zatvaranje ventila bilo podređeno otvaranju ventila, zbog čega se nije moglo odazivati na različite situacije u vožnji.

CVVD sa prilagođavanjem vremena otvaranja ventila u skladu sa zahtevima motora vodi tehnologiju u novom smeru.

Kada vozilo vozi pri konstantnoj brzini u niskim obrtajima motora CVVD otvara usisne ventile od sredine do kraja takta kompresije.

To pomaže kod smanjenja potrošnje goriva smanjenjem otpora koji nastaje zbog kompresije.

Kada motor radi u visokim obrtajima, npr. pri visokim brzinama usisni ventil se zatvara na početku takta kompresije kako bi maksimalno iskoristio količinu vazduha koja je potrebna za eksploziju.

To poboljšava obrtni moment koji utiče na bolje ubrzavanje.

Smartstream G1.6 T-GDi motor

Novi motor Smartstream G1.6 T-GDI, koji je razotkriven istovremeno sa CVVD tehnologijom, je četvorocilindrični turbo benzinski motor sa 180 KS i obrtnim momentom od 265 Nm.

Novi motor je prvi motor u grupaciji kod kojeg će koristiti CVVD tehhnologiju, a donosi i niskotlačni ventil za reciklažu izduvnih gasova (LP EGR), koji optimizuje iskorišćenje goriva.

Sistem za reciklažu izduvnih gasova vraća nešto goriva, koje je izgorelo u komori za sagorevanje i time proizvodi efekat hlađenja i smanjenja emisija nitrogen oksida.

G1.6 T-GDi donosi i sistem niskog pritiska koji preusmerava sagorele emisije u kompresor turbo punjača, umesto u usisni sistem, čime poboljšava efikasnost kod ubrzavanja.

Nova jedinica je dobila integrisan sistem toplotne obrade, koji brzo zagreva ili hladi motor na optimalnu temperaturu, i snažan sistem direktnog ubrizgavanja, koji dostiže pritisak od 350 bara (postojeći T-GDI ima 250 bara).

Pored toga je zbog drugačije obrade površine trenje smanjeno za čak 34 %. Novi motor Smartstream G1.6 T-GDi je trenutno u probnoj fazi za standardnu ugradnju u vozila Kia. Tako će dolazeći modeli ubuduće dobiti neviđene performanse i nisku potrošnju goriva.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Prelep i prema svim testovima kvalitetan premijum model. [...]

U električnim automobilima ovaj sistem radi malo drugačije, samo motori imaju ulogu u upravjanju, koordinišu [...]

PP aparati su zaknska obaveza ali koliko vozila ih ima? Možda 40% a i to [...]

Preuzmite Auto magazin za android