Kijin dizajn osvojio tri dizajnerske nagrade Red Dot

Kia je sa tri osvojene lovorike ostvarila novu pobedu na prestižnom takmičenju za dizajnerske nagrade Red Dot. Nova, treća generacija modela Ceed, koji se prodaje samo u Evropi, nagrađena je Red Dot nagradama za sve tri varijante karoserije.

Kijin het-trik već drugu godinu zaredom

To je već druga trostruka pobeda zaredom u oštroj konkurenciji, pri čemu je potrebno naglasiti da su Kijini modeli početkom ove godine osvojili i tri prestižne dizajnerske nagrade iF Design 2019.

Ukupno već 24 nagrada Red Dot

Za dizajn je više od dekade zadužen Piter Šrajer, predsednik dizajna i glavni dizajner u korporaciji Kia Motors. Korejci su inače svoju prvu nagradu Red Dot osvojili 2009. godine za model Kia Soul, a od tada se broj nagrađenih modela Kija povećao na 24.

Dizajnerski het-trik za model Kia Ceed

Najnovija priznanja su dobile sve tri Ceedove varijante karoserije: petovratni hatchback Ceed, karavanski Ceed Sportswagon i novi shooting brake ProCeed, kojeg uskoro očekujemo u našoj zemlji.

Treća generacija Kia Ceeda je blago promenila ime (pre Kia cee’d), ali ne i značenje. Kao i originalni model iz 2007. godine i novi Ceed je kompaktni automobil sa potpuno evropskim poreklom (Community of Europe, with European Design).

Novi Ceed je nastao u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu, pod vođstvom Pitera Šrajera i Gregorija Gijoma, vođe Kijinog evropskog dizajna. Ceed je konstruisan i razvijen u Kijinom istraživačko-razvojnom centru u nemačkom Rüsselsheimu, a sve tri varijante se proizvode u fabrici u slovačkoj Žilini.

Porodicu modela Ceed karakterišu čiste, ravne linije, koje su inspiraciju našle u fastback sportskoj limuzini Kia Stinger, koja je 2018. godine takođe osvojila nagradu Red Dot.

Petovratni Ceed je širi i niži od prethodnika, sa kabinom koja je pomaknuta nazad prema zadnjem kraju vozila za više sportski izgled i oblik. Gledajući iz profila C stub karakteriše gornja linija okvira prozora u obliku polumeseca.

Ceed Sportswagon u svoju kategoriju donosi više prostora nego ikada pre: model je sada duži i nudi više prostora u prtljažniku (625 litara) od svojih konkurenata, čak i više od predstavnika iz D kategorije.

Sa svojim pametno osmišljenim proporcijama i dinamičnim novim dizajnom je Ceed Sportswagon više sportski od svojih prethodnika.

Novi ProCeed donosi potpuno novi izgled Kije, a ujedno je i prvi shooting brake nekog masovnog proizvođača automobila. ProCeed spaja očaravajući, elegantan dizajn sa prostranošću i svestranošću karavana, a istovremeno odskače od svoje »braće« zbog jedinstvene pojave i dimenzija.

ProCeed je sa visinom od 1.422 mm najniži u kategoriji porodičnih vozila. Element, koji ga najbolje karakteriše je sasvim sigurno dinamična linija krova, koja završava padajućim zadnjim vetrobranskim staklom.

Atraktivan dizajn je pogotovo primetan pozadi, gde osvetljena linija, koja spaja zadnja LED svetla ProCeedu daje jedinstven svetlosni pečat.

ProCeed i Ceed su raspoloživi i u snažnoj GT verziji, koju pokreće 1.6 T-GDI benzinski motor sa 204 konjske snage. Ceedova porodica kupcima nudi čak 6 ekološki prihvatljivijih benzinskih i dizelskih motora, koji ispunjavaju najstroži emisioni standard Euro 6d-TEMP. Širok izbor najnovijih tehnologija između ostalog kao opciju nudi sistem za održavanje vozila na voznoj traci (2. stepen autonomnih vozila) i grejanje celog vetrobranskog stakla.

Za Red Dot nagrade konkurisalo više od 5.500 proizvoda iz 55 zemalja

Dizajnerski centar Severni Ren-Vestfalija još od 1955. dodeljuje nagrade Red Dot, koje su postale jedne od najprestižnijih dizajnerskih nagrada na svetu. Žiri čini 40 međunarodnih stručnjaka, koji dolaze iz redova nezavisnih dizajnera, profesora dizajna i novinara.

Nagrade Red Dot se dele u tri kategorije (dizajn proizvoda, komunikacijski dizajn i dizajnerski koncept), koje žiri ocenjuje na osnovu kriterijuma kao što su inovacije, kvalitet, funkcionalnost i ekološka prihvatljivost. Ove godine su kompanije iz 55 zemalja prijavile čak 5.500 proizvoda.

Svečana dodela Red Dot nagrada biće održana 8. jula 2019. u nemačkom gradu Essen, u operi Aalto, koju je osmislio čuveni finski arhitekta i dizajner Alvar Aalto.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring