Auto magazin

MOTO TEST: Honda Forza 300

MOTO TEST: Honda Forza 300
01.10.2020.

1

Ponovo rođen

Nova generacija skutera Honda Forza 300 skoro da nema nikakve dodirne tačke sa prethodnom generacijom. Prethodnika bi najbolje opisala reč klasičan, a novitet je nama bio baš uzbudljiv

Honda je novi skuter Forza 300 najavila kao redizajniranu verziju, ali naš utisak je da je  ovo sasvim novi motocikl. Skoro da ništa nije ostalo od klasičnog i dosadnjikavog dizajna, a iako se Forza vodi kao GT skuter, ima dosta sportskih karakteristika.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Skuter nam se dopao na prvi pogled. Dizajn je atraktivan, moderan i vrlo dopadljiv što su nam potvrdili brojni, ljubopitljivi pogledi prolaznika ali i drugih motociklista.

LED dnevna svetla i migavci smelo dominiraju prednjim delom skutera, u koji je idealno uklopljen veliki vetrobran, koji se može podesiti u dva položaja.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Sedišta su veća i udobnija, a ispred vozača smeštena je nova instrument tabla. Dimenzije motora su sada kompaktnije, a novina su i veći točkovi; napred 120/70 od 15 inča a pozadi četrnaestice 140/70.

Ukupna masa je smanjena za 12 kg i sad iznosi 182 kg, najpre zahvaljujući novom, cevastom ramu.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Zapremina motora je ostala ista 279 ccm, ali ima više konja, tačnije 25 KS uz povećan maksimalni obrtni moment od 27.2 Nm pri 5,750 obrtaja u minutu.

Fokus obrtnog momenta je u nižem i srednjem opsegu, što značajno utiče na brži odziv, živahnost i veću maksimalnu brzinu.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Još jedan detalj koji nas je pridobio je takozvani „pametni“ ključ. Motor se pali pritiskom na dugme a kada ga ugasite i udaljite se više od dva metra, automatski se aktivira alarm.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Vožnja nove „force“ je iskustvo koje će vam izmamiti osmeh na lice. Prvo sedi se vrlo udobno, a ergonomija je dobro podešena i za vozače prosečne visine ali i one višlje.

Sedišta su velika i vrlo udobna a na zadnje sedište može da se smesti i vrlo krupna osoba, a da ne dodiruje vozača.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Sve svoje kvalitete, novi motor pokazuje u gradskoj vožnji. Žustar, okretan, i veoma upravljiv, ovaj skuter će vas izvuče iz svake gradske gužve.

Forza 300 je prvi Hondin skuter sa sistemom kontrole proklizavanja, koji se pokazao kao veoma koristan, pogotovo što je dobar deo vremena, koliko nam je motor bio na testu, padala kiša.

Kočnice, uparene sa ABS sistemom, koji je deo standardne opreme, pokazale su sav svoj kvalitet. U gradu se pokazao kao veoma upotrebljiv, što ne znači da je na putu i auto-putu  inferioran – naprotiv.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Tečna vožnja  mu vrlo prija, a snage ima sasvim dovoljno da lako možete obići bilo koje vozilo koje se kreće u granicama zakonom dozvoljene brzine.

Veći točkovi mu bitno olakšavaju prelazak preko rupa i neravnina na asfaltu, a bitno je naglasiti da pri tom nema onog dobri poznatog treskanja koje je vrlo često kod skutera.

Takođe, nam se veoma dopao sam zvuk motora, tih i miran, bez zveketanja koje vrlo često čujemo kod jednocilindraša.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Dobru izbalansiranost smo najbolje osetili pri vožnji u krivinama, a dopalo nam se i kako motor sa lakoćom izlazi na kraj sa velikim uzbrdicama.

Naime, sa dve odrasle osobe, na dugim usponima, „forci“ ostaje dovoljno snage da se bez ustezanja možete upustiti u preticanje.

U poslednjih par godina, Hondini inžinjeri se trude da motori imaju i nisku potrošnju. U to smo se uverili kada smo testirali PCX 125, a sada i dok smo vozilil „forcu 300“.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Fabrika se pohvalila da sa jednim litrom goriva može da se pređe 31 km, što znači da vam za 100 km treba tek nešto više od tri litre goriva.

Na otvorenom putu je moguće da se približite toj cifri, međutim u gradskoj vožnji nije baš tako.

U surovim gradskim uslovima, u pretprazničnoj gužvi, naš testirani motor, koji nimalo nismo štedeli, pokazao je prosečnu potrošnju od 4,1 litra. Više nego zadovoljavajuće.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Ono što smo našli kao zamerku, a tražili smo je, je to što suvozač, ukoliko je nižeg rasta ili dama, ne može lako da sedne na svoje sedište. Za ovaj poduhvat potrebno je stati na fuzaster i tako se smestiti iza vozača – kao na motociklima.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300U klasi u kojoj je konkurencija vrlo oštra, nova Honda Forza 300 će veoma lako naći svoje mesto, što zbog nespornih kvaliteta tako i zbog konkurentne cene.

Forza 300 ima početnu cenu od 5.900 evra, dok je verzija koja se nama našla na testu sa fabričkim koferom 400 evra skuplja.

Nela Tasić

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Impresivan prostor za odlaganje

Još jedan plus je povećan prostor za odlaganje. Pod sedište se sad komotno mogu smestiti dve integralne kacige ili pet do vrha punih kesa sa bakalukom.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Kofer ima zapreminu od 45 litara, može da se skine i ponese kao ručna torba, a poseban detalj je to što ga otvarate pritiskom na dugme.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Oprema

Pored kofera, koji se zaista pokazao kao vrlo praktičan, od dodatne opreme možete poručiti i unutrašnje torbe kako vam se prtljag ne bi kotrljao i proizvodio neprijatne zvuke.

Honda nudi i grejače ručica koje svakako dobro dođu kada su temperature nešto niže, i alarm koji vam toplo preporučujemo.

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300Honda Forza 300

Motor: jednocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, zapremina 279 ccm

Snaga: 25,2 KS (18,5 kW) pri 7,000 o/min

Max. obrtni moment: 27,2 Nm pri 5,750 o/min

Menjač: automatski CVT

Dimenzije: 2140/755/1470 mm

Visina sedišta: 780 mm

Masa: 182 kg

Pneumatici: 120/70 R15 napred, 140/70 R14 nazad

Kočnice: disk 256 mm napred, disk 240 mm nazad

Auto magazin Srbija Test Honda Forza 300

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]