Auto magazin

Najviša ocena za Kia Sorento na kreš testu

Najviša ocena za Kia Sorento na kreš testu
21.12.2020.

Novi sportski terenac Kia Sorento nedavno je dobio najvišu moguću ocenu za bezbednost u sudarima na Euro NCAP testovima. Cela Sorentova gama među kojima je i plug-in hibrid je od strane ovog nezavisnog evropskog udruženja za izvođenje simulacija sudara dobila maksimalnih 5 zvezdica.

Sorento je kod zaštite odraslih putnika osvojio 82 % od svih mogućih bodova, 85 % bodova kod zaštite dece, 63 % kod zaštite pešaka i 87 % od svih mogućih bodova u kategoriji bezbednosnih sistema asistencije.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-Sorento[vc_row][vc_column][vc_column_text]Euro NCAP je Sorenta pohvalio zbog putničkog dela koji je prilikom sudara ostao stabilan, kao i zbog dobre zaštite na svim kritičnim delovima karoserije kog bočnog sudara. Sorento je visoku ocenu dobio i kod zaštite dece. Sedišta i nasloni za glavu su pokazali dobru zaštitu putnika kod sprečavanja povreda vrata u slučaju sudara otpozadi. Sistem za sprečavanje naleta, deo Sorentove standardne opreme, spada u kategoriju bezbednosnih sistema asistencije, takođe se iskazao u sprečavanju težih posledica sudara.[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/0UdlQ8OiZ40″][/vc_column][/vc_row]

Sve tri varijante Sorenta – hibrid, plug-in hibrid i dizel – imaju karoseriju od naprednog vrlo čvrstog čelika

Bezbednost vozila ojačana je karoserijom za koju je upotrebljen napredni čelik velike čvrstoće (AHSS), čime je torziona čvrstoća Sorenta za 12,5 % bolja nego kod bezbednosno najboljih u tom segmentu. Svaki Sorento je standardno opremljen sa 7 bezbednosnih vazdušnih jastuka među kojima je novi centralni jastuk koji pruža dodatnu zaštitu vozačeve i suvozačeve glave.

kia sorentoStandardne oprema: elektronska kontrola stabilnosti, pomoćni sistem stabilnosti, 7 vazdušnih jastuka

Sve varijante Sorenta standardno su opremljene i sa Kijinom elektronskom kontrolom stabilnosti (ESC) i pomoćnim sistemom stabilnosti (VSM), koji vozačima pomažu kod kontrole vozila tokom kočenja i zavijanja.

kia sorentoAktivna i pasivna bezbednost sa visokotehnološkim sistemima asistencije

Novi Sorento nudi Kijine najnaprednije sisteme asistencije. Zavisno od nivoa opreme moguće je naručiti sistem za sprečavanje naleta sa prepoznavanjem pešaka, biciklista i vozila, novu funkciju Junction Turning, koja prepoznaje dolazeća vozila tokom zavijanja na raskrsnici, automatsko zasenjivanje farova, sistem za upozoravanje vozača na dekoncentraciju sa novom funkcijom upozoravanja na polaženje vozila ispred, sistem za održavanje vozila na voznoj traci i upozoravanje na vozila u mrtvom uglu (BSCA). Kao dodatna oprema tu su još i ostale tehnologije, kao npr. pomoć kod vožnje na autoputu (HDA – Highway Driving Assist) sa radarskim tempomatom kome pomažu navigacioni podaci, pametno upozoravanje na ograničenja brzine, bezbedan izlazak iz vozila (Safe Exit Assist), sprečavanje sudara tokom vožnje unazad i pregled vozila iz ptičje perspektive. Na raspolaganju je i najnovije pomagalo – daljinsko parkiranje vozila.

kia sorentoNovi Sorento može biti opremljen i sa asistencijskom tehnologijom – sistemom za održavanje vozila na voznoj traci (Lane Following Assist), koji deluje pri brzini vozila između 0 i 180 km/h. LFA praćenjem vozila ispred i praćenjem putnih podnih oznaka pomaže vozačima Sorenta da ostanu na voznoj traci. U kombinaciji sa radarskim tempomatom sa sistemom stani/kreni od pomoći je vozačima kod usporavanja, kočenja i okretanja upravljača s obzirom na vozila ispred, kao i upotrebom radarskih senzora, a sve sa ciljem da Sorento održava bezbednu rastojanje.

kia sorentoKia će kod novog Sorenta predstaviti tehnologiju prikaza vozačevog mrtvog ugla na ekranu (Blind-Spot View Monitor), koja je vozačev ‘drugi par očiju’ namenjen poboljšanju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju anuliranjem vozačevog mrtvog ugla na njegovoj levoj i desnoj strani. Video visoke rezolucije prikazuje se na levoj ili desnoj strani instrument table TFT-LCD, kada vozač aktivira migavac, dok se u njegovom mrtvom uglu nalazi vozilo. Kijin prvi višestepeni kočioni sistem (MCB) namenjen sprečavanju ili smanjenju težine povreda kod sekundarnih sudara takođe je deo standardne opreme. Sistem se aktivira nakon aktiviranja bezbednosnih vazdušnih jastuka što implicira teži sudar i zahteva posredovanje. Nakon aktiviranja sistem meri brzinu vozila i promenu smera te odgovarajućim intenzitetom kočenja kontrolisano zaustavlja vozilo.

Kia Sorento Plug-in HybridSorento kod nas na proleće

Novi Kia Sorento je već u prodaji u nekim evropskim zemljama, a kod nas ga očekujemo na proleće. Sve varijante Sorenta dolaze sa fabričkom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara).

Kia Sorento Plug-in Hybrid

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android