Auto magazin

Nissan Ariya je prvi električni SUV japanskog brenda

Nissan Ariya je prvi električni SUV japanskog brenda
15.07.2020.

1

Nissan je zabeležio veliki uspeh potpuno električnim modelom Leaf, koji se uveliko prodaje već u drugoj generaciji. S obzirom na popularnost SUV modela ali i velikog iskustva u ovoj oblasti, Japanci su odlučili da predstave SUV koji pokreće struja.

Auto magazin Srbija Nissan AriyaNovi model se zove Ariya i osim na domaćem tržištu u Japanu, prodavaće se u Evropi, Severnoj Americi i Kini.

Zanimljivo je to da će imati čak četiri različite kombinacije pogona. Osnovna varijanta će pokretati samo zadnje točkove. Imaće bateriju kapaciteta 65 kWh i elektro-motor snage 215 KS i 300 Nm.

Auto magazin Srbija Nissan AriyaDo stotke će stizati za 7,5 sekundi, dok će maksimalna brzina biti 160 km/h. Prema japanskim testiranjima, autonomija je 450 kilometara.

Auto magazin Srbija Nissan AriyaSledeća varijanta takođe ima pogon na zadnjim točkovima ali veću bateriju od 90 kWh i jači motor od 239 KS i 300 Nm. Ima za desetinku sporije ubrzanje do stotke, identičnu maksimalnu brzinu i veći domet od 610 kilometara sa jednim punjenjem.

Auto magazin Srbija Nissan AriyaVerzije sa pogonom na sva četiri točka će takođe imati dve varijante. Prva koristi bateriju od 65 kWh, ali sa dva elektro-motora razvija ukupno 335 KS i 560 Nm. Od 0 do 100 km/h potrebno joj je 5,4 sekunde a maksimalna brzina je 200 km/h. Autonomija je 430 kilometara.

Auto magazin Srbija Nissan AriyaDruga 4×4 verzija ima bateriju kapaciteta 90 kWh, 389 konjskih snaga i 600 Nm. Do stotke stiže za 5,1 sekundu uz identičnu maksimalnu brzinu od 200 km/h. Sa jednim punjenjem može da pređe 580 kilometara.

Auto magazin Srbija Nissan AriyaNissan Ariya ima zanimljiv ne samo pogon već i unutrašnjost. Skoro da i nema fizičkih tastera već su osetljivi na dodir i to integrisani u obloge od drveta.

Auto magazin Srbija Nissan AriyaAuto magazin Srbija Nissan AriyaImaće ugrađen i ProPilot 2,0 sistem. Kod prve generacije koja može da se poruči uz aktuelne modele sistem održava sredinu saobraćajne trake i sam koči, odnosno ubrzava do zadate brzine, održavajući odstojanje od vozila ispred. Pri svemu tome, vozač mora da drži ruke na volanu u cilju bezbednosti, iako auto sve radi sam.

Auto magazin Srbija Nissan AriyaAuto magazin Srbija Nissan AriyaKod novog 2,0 sistema vozač može da skloni ruke sa volana u određenim situacijama. Za bezbednost se brine sedam kamera, pet radara sa milimetarskom talasnom dužinom i 12 ultra-zvučnih radarskih senzora.

Nissan Ariya definitivno ulazi u proizvodnju a prve isporuke kupcima očekuju se krajem sledeće godine.

Auto magazin Srbija Nissan AriyaAuto magazin Srbija Nissan AriyaAuto magazin Srbija Nissan AriyaAuto magazin Srbija Nissan AriyaAuto magazin Srbija Nissan Ariya

Nissan Ariya otkriva dizajnerski pravac budućih EV modela

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Lep auto.. Kupicu ga [...]

Na zallost,vas komentar je previse u crno-belom maniru. Globalno zagrevanje i energetska efikasnost su,na zalost,i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad