Auto magazin

Nova linija Volvo kamiona

Nova linija Volvo kamiona
11.08.2021.

Sa fokusom na vozača

Volvo kamionska korporacija predstavila je četiri nova kamiona, sa velikim naglaskom na okruženje, sigurnost i produktivnost vozača

Iako su bili spremni još krajem prošle godine, situacija sa korona virusom poremetila je mnoge planove pa tako i lansiranje nove linije Volvo kamiona.

Početkom septembra konačno je došao i taj trenutak – novi i podmlađeni modeli Volvo Traksa izašli su na drumove, a među prvima u Evropi imali smo priliku da ih vidimo na prezentaciji u Volvo Traks Centru u Novim Banovcima.

Nova generacija najtežih Volvo kamiona razvijena pod sloganom „Napravljeno za vas“, obiluje brojnim tehničkim unapređenjima i sasvim novim sistemima, od kojih su neki jedinstveni u kamionskoj branši u Evropi.

Novi „volvo FM“ i „volvo FMX“ imaju potpuno novu kabinu, kao i mnoge iste funkcije na instrument-tabli koje imaju njihova veća braća iz kompanije Volvo.

Volvo kamioni

Unutrašnja zapremina kabine je povećana za jedan kubni metar, pružajući bolji komfor i više radnog prostora. Vidljivost je sada još bolja zbog većih prozora, spuštene linije vrata i novih ogledala.

Upravljač je opremljen funkcijom nagiba upravljačkog vratila koja omogućava da se položaj za vožnju pojedinačno prilagođava u većoj meri nego što je to bio slučaj do sada.

Donji krevet u kabini za spavanje postavljen je na višu poziciju, što omogućava veću udobnost i stvara dodatni prostor za odlaganje ispod.

Treba napomenuti i da su sada svi kreveti opremljeni dušecima od memorijske pene što dodatno utiče na kvalitetniji odmor za vozača.

Dnevna kabina ima novu pregradu za odlaganje zapremine 40 litara sa unutrašnjim osvetljenjem na zadnjem zidu.

Volvo kamioni

Udobnost kabine dodatno je poboljšana ojačanom izolacijom koja štiti od hladnoće, vrućine i buke, dok senzorski kontrolisana klimatizaciona jedinica sa karbonskim filterom obezbeđuje dobar kvalitet vazduha u svim uslovima.

Vozačko područje sada ima potpuno novi interfejs za informisanje i komunikaciju, čiji cilj je da olakša pregled i upravljanje različitim funkcijama, smanjujući stres i ometanje.

Instrument tabla je potpuno digitalizovana, sa ekranom od 12 inča, što vozaču olakšava izbor potrebnih podataka u bilo kom trenutku.

Volvo kamioni

Vozaču je na dohvat ruke dostupan dodatni bočni ekran od 9 inča za infotejment, navigaciju, transportne informacije i video nadzor. Funkcijama se može upravljati pomoću tastera na upravljaču, glasovnim komandama ili direktno putem ekrana osetljivog na dodir.

 

Najtraženiji Volvo kamioni, „FH“ i „FH16“ dobili su novi, aerodinamičniji i funkcionalniji frontalni izgled, a sve četiri familije sasvim nove panele sa digitalizovanim instrumentima. Modeli „FH“ i „FH16“ nisu u potpunosti novi, već dodatno unapređene verzije prethodnika.

Ono što se spolja odmah može uočiti su potpuno nova prednja svetlosna grupa u LED tehnologiji, znatno veći logotip kompanije i prednja maska u boji vozila.

Vožnja je takođe olakšana poboljšanim adaptivnim tempomatom (ACC) za brzine do 0 km/h i sistemom za održavanje brzine na nizbrdici koji automatski aktivira kočnice točkova kada je potrebna dodatna sila kočenja za održavanje konstantne brzine pri spustu (čak i kada je vozila na tempomatu).

Volvo kamioni

Elektronski sistem kočenja (EBS), koji je preduslov za bezbednosne karakteristike kao što su kočioni sistem za hitne slučajeve i elektronske kontrole stabilnosti, sada je standard na novom kamionu.

Volvo dinamičko upravljanje, sa bezbednosnim sistemima pomoći za vožnju unutar trake i pomoći za održavanje stabilnosti, takođe je dostupan kao opcija. Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova uočava saobraćajne znakove na putu i prikazuje ih na instrument tabli.

Građevinski kamioni „FMX“ već dugo godina afirmisani po svojim izvanrednim tovarnim i terenskim sposobnostima, dobili su, između ostalog, novu tandem (udvojenu) pogonsku osovinu koja sada može da podnese opterećenja od svih 38 tona (šest tona više od dosadašnje).

Među vrlo modernim tehničkim rešenjima na toj familiji je i novi način „faznog“ uključivanja blokade diferencijala, što i potpuno opterećenim „FMX“ kamionima omogućava da savladaju i najsurovije terenske izazove.

Volvo kamioni

Iako nije bilo značajnijih promena u motorizaciji, stručnjaci Volvo Traksa posebno ističu novu seriju „turbo kompaund“ motora predstavljenih pre dve godine koji su se pokazali izuzetno ekonomičnim i efikasnim nudeći čak 330 Nm obrtnog momenta više iz iste zapremine i snage motora.

Na taj način štite se mnoge komponenta motora i menjača od preteranog habanja i dodatnu utiče na smanjenje troškova goriva i održavanja vozila.

Nove generacije pomenutih modela se već mogu poručiti kod ovlašćenih Volvo Traks zastupnika u našoj zemlji, odakle nam je potvrđeno da su pripremili fleksibilne uslovi finansiranja i održavanja kroz servisne ugovore prilagođene svakom pojedinačnom klijentu.

Milan Derbogosijan

Volvo kamioni

Adaptivna duga svetla

Bezbednost je dodatno poboljšana funkcijom adaptivnih dugih svetala, što je rešenje koje je prvi put lansirano među proizvođačima kamiona.

Sistem poboljšava bezbednost svih učesnika u saobraćaju tako što automatski gasi i pali odabrane segmente prednjih LED svetala kada kamionu u susret dolaze vozila iz suprotnog smera ili kada se kamion približava drugom vozilu od pozadi. Na taj način se sprečava zaslepljivanje drugih vozača.

Volvo kamioni

Pametno upravljanje voznim parkom

Sa novom generacijom u redovnu ponudu ulazi i novi telematski sistem „Volvo konekt“ (značajno unapređen i proširen dosadašnji „volvo dajnaflit“). Novi sistem ima brojne funkcije – od „ocenjivanja“ vozača, do veoma bitnih informacija o vremenu vožnje – sa kojima će olakšati posao vozača, a rukovodiocima voznih parkova i vlasnicima pružiti brojne mogućnosti za organizaciju prevoza i detaljnu kontrolu svakog pojedinačnog vozila.

„Volvo konekt“ će svaki Volvo kamion učiniti potpuno povezanim sa kompanijom i vlasnikom, a uz posebne ugovore o održavanju i sa servisnim radionicama, pa čak i sa Volvoovim centrom za unapređenje efikasnosti i pružanje tehničke pomoći, koja je dostupna u svakom trenutku, na bilo kom mestu u Evropi.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Prelep i prema svim testovima kvalitetan premijum model. [...]

U električnim automobilima ovaj sistem radi malo drugačije, samo motori imaju ulogu u upravjanju, koordinišu [...]

PP aparati su zaknska obaveza ali koliko vozila ih ima? Možda 40% a i to [...]

Preuzmite Auto magazin za android