Auto magazin

Nova Opel Mokka u završnoj fazi testiranja

Nova Opel Mokka u završnoj fazi testiranja
21.05.2020.

U centru za testiranje Rodgau-Dudenhofen u Nemačkoj, trenutno se nova Opel Mokka prilagođava tako da ima optimalni zvučni komfor u unutrašnjosti, maksimalnu bezbednost u vožnji pri velikim brzinama i Opelov tipičan osećaj upravljanja.

Od februara, Opelovi stručnjaci za šasiju, pogonski sklop, elektroniku i osvetljenje koriste arktičku zimu za podešavanje šasije i sistema pomoći na zaleđenim jezerima i uskim seoskim putevima u švedskoj Laponiji.

Sledeća generacija Opel Mokke potpuno je novog dizajna koji je zasnovan na MP platformi (Common Modular Platform). CMP takođe omogućava čisto električnu vožnju ali i sa konvencionalnim SUS motorima.

Nova Mokka teži i do 120 kilograma manje od prethodnog modela, sa gotovo istim međuosovinskim rastojanjem i dimenzijama guma. Uz električnu Mokku, baterije se ugrađuju duboko u pod vozila, što snižava težište i istovremeno povećava torzionu čvrstinu za dodatnih 30 procenata.

auto magazin srbija opel mokka

Faza 1: testiranje i fino podešavanje na arktičkom krugu

Opelovom inženjeru Gunar Nisu (Gunnar Nees) nikada ne predstavlja problem da vozi krug za krugom po ledu. Redovno se zaustavlja na nekoliko minuta. Uzima laptop, čita izmerene vrednosti i beleži svaki pređeni kilometar. U prostranoj arktičkoj divljini još je hladno u martu. Upravo su to željeni uslovi za postizanje harmonije između ABS, ESP, pomoćnih sistema i ostatka nove šasije nove Opel Mokke.

Automobili u razvoju još uvek se kriju iza zelene i crne maskirne boje, sa 3D grafikom koja zamagli konture vozila.

auto magazin srbija opel mokka

Opel CEO – Michael Lohscheller na test vožnji nove Opel Mokke

Faza 2: vožnja velikom brzinom na nemačkim test stazama

Povratak u Nemačku: isti test inženjer vozi prototip Mokke na domaćem terenu u ispitnom centru Rodgau-Dudenhofen. Karsten Bohle, koordinator projekta Mokka druge generacije, pridružio se Gunnar Nees-u.

Nova Mokka spremna je za polaganje završnih ispita u Ispitnom centru. Ovde, nedaleko od Opelovog sedišta u Russelsheimu, staze su replike najtežih putnih površina u Evropi. Opelovi inženjeri su ovde testirali decenijama i izgradili ogromno iskustvo. Opelovi inženjeri prilagođavaju opruge i amortizere, ravnoteža između odzivnosti i sportske preciznosti neprestano se poboljšava. Nova Mokka karakteriše posebno nizak šum na putu za optimalan zvučni komfor, koji visokokvalitetni materijali u unutrašnjosti dodatno povećavaju. Škripanje i zveckanje su tabu.

Dva stabilizatora McPherson-a su standardna oprema; oni pružaju dodatnu čvrstinu na prednjem kraju, dodajući više preciznosti i okretnosti. Nova Mokka lako ulazi u krivine. Potom dolazi ultimativna disciplina – krug za velike brzine sa svojim velikim nagibom, a potom dugačak pravac. Ovaj test zahteva stabilnost pri svim brzinama.

Opelovi inženjeri svoj pečat odobrenja za autoput dodeljuju tek kada se vrate zadovoljni iz kruga za velike brzine. Nova Opel Mokka je već prošla ovaj test. Međutim, testiranje, testiranje i još više testiranja nastaviće se do leta. Kada Mokka dostigne spremnost za proizvodnju, automobili će početi da se spuštaju sa montažne linije krajem godine.

auto magazin srbija opel mokka

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Citroen c-elysse 1.2 VTI motor 82KS na koliko hiljada km predjenih treba menjati zupcasti kais( [...]

Poštovani imam problem sa blokiranjem prednjeg točka na mecedesu b klase .pritisak kočenja tog točka [...]

Svi više vole klasične benzinske motore. Države moraju da pseognu za veoma restriktivnim merama ako [...]

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesuje me jaris hibrid 1.5 litar motor koliko ce kostati dobija li se sunvencija I [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad