Auto magazin

Novi život brenda Dacia traje već 15 godina

Novi život brenda Dacia traje već 15 godina
21.05.2020.

Dacia, rumunski proizvođač automobila osnovan 1966., oduvek je blisko povezana sa Renaultom: njen prvi model, dostupan samo na lokalnom tržištu, bio je zapravo Renault 8 koji se prodavao pod nazivom Dacia 1100, sastavljen od delova proizvedenih u Francuskoj.

Kad je 1999. godine kupila rumunskog proizvođača automobila, Grupa Renault je imala jasnu viziju: iskoristiti stručnost Dacia inženjera i geografsku situaciju kako bi istočnoevropskom tržištu, koje je prolazilo kroz veliku transformaciju, ponudila najjeftiniju limuzinu na tržištu.

Bio je to vrlo ambiciozan cilj koji je Grupa Renault odlučila da ostvari rušenjem konvencija.

Auto magazin Srbija Dacia 15 godinaPo prvi put je u automobilskoj industriji dizajn vozila osmišljen u skladu sa predviđenom cenom.

Bila je to inovativna metoda koja je naglavačke preokrenula konvencionalne metode dizajna: bez kompromisa u pogledu pouzdanosti i sigurnosti, optimizacija troškova postala je imperativ u svakoj fazi dizajna vozila.

Od početka do kraja razvoja, konačna cena proizvoda uračunata je u svaki tehnološki zahtev. U sklopu te strategije, mogućnost upotrebe već proverenih delova i tehnologija Grupe Renault pokazala se kao velika prednost.

Od dizajna do razvoja i proizvodnje, Dacijini projektni timovi delovali su kao start-upovi: od samog početka i to uz ograničeni budžet!

Auto magazin Srbija Dacia 15 godinaPredstavljen 2004., Logan je ispunio sva obećanja: rekordan odnos veličine i prostranosti kao i osnovna oprema ponuđena po nenadmašnoj ceni.

Omogućio je širokim masama da po pristupačnim cenama kupe novi automobil i tako pokrenuo revoluciju na automobilskom tržištu.

Zahvaljujući ceni koja može da se uporedi sa cenom polovnog automobila, bio je toliko uspešan da je od 2005. prodavan na tržištima širem Evrope. Dacia je postala merilo za novi način upotrebe automobila.

Dacia Logan je od 2004. prodata u 1,8 miliona primeraka.

Auto magazin Srbija Dacia 15 godinaPobednički trio

Podstaknuta Loganovim uspehom, Dacia je 2008. proširila svoju ponudu modelom Sandero i njegovom SUV verzijom, Sanderom Stepway.

Nova revolucija počela je 2010. predstavljanjem Dacije Duster. Ovaj model, koji je u međuvremenu postao pravi best-seller, učinio je segment SUV-ova, koji su do tada činili samo vrhunski modeli, pristupačnim mnogo širem krugu kupaca.

Sandero (uključujući Sandero Stepway) je bio najprodavaniji automobil na tržištu putničkih vozila u 2018., a od predstavljanja je prodat u 2,1 miliona primeraka. Od 2010. prodato je 1,6 miliona primeraka Dustera.

Auto magazin Srbija Dacia 15 godinaPaleta modela obogaćena je Loganom MCV (karavan) 2007. kao i modelima Lodgy (monovolumen) i Dokker (monovolumen i kombi) 2012.

Zahvaljujući entuzijazmu kupaca, Dacia može da se pohvali aktivnom zajednicom kupaca. Dacia je sada peta najprodavanija marka na tržištu putničkih automobila u Evropi.

Danas će se Dacia za svoju godišnjicu postojanja u Evropi počastiti ograničenom serijom modela koji će biti obojeni u specijalnu plavu boju i ukrašeni brojem 15! Ova serija će biti dostupna na svim tržištima na kojima je Dacia prisutna, a cene će se kretati od 11.290 eura (Sandero TCe 90).

Auto magazin Srbija Dacia 15 godinaPraktična vozila budućnosti

Inspirisana desetogodišnjim iskustvom Grupe Renault, sledeća Dacia revolucija će uključivati pristupačna električna vozila.

Dacia je u martu 2020. predstavila svoje konceptno električno vozilo Spring, svoj prvi sasvim električni model. Biće to vozilo sa petoro vrata, četiri prava sedišta i dometom od gotovo 200 km.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Biće i više, ako se izdvoje Evropska Unija, SAd i KIna. Biće električni, biće autonomni, [...]

Mislim da je ovo već imao Audi A8 [...]

Hvala najlepše Tojoti. Svaka pomoć i solidarnost u ovakvoj situaciji su više nego dobrodošli. [...]

Sve pohvale za studente koji su svoje znanje i umeće pokazali u radu na ovom [...]

nema nista od kalkulacije. 90% onih koji iznajme vozilo znaju smao za gas i kocnicu [...]

Preuzmite Auto magazin za android