Auto magazin

Hyundai Santa Fe slavi 20. rođendan

Hyundai Santa Fe slavi 20. rođendan
21.05.2020.

U toku 2000. godine Hyundai Motor je predstavio svoju prvu generaciju modela Santa Fe, čime je kompanija globalno postala jedan od pionira na SUV tržištu. Santa Fe sada slavi 20. godina postojanja, u toku kojih je postao perjanica brenda.

Santa Fe je najduže zastupljen Hyundai model u Evropi. U svojoj poslednjoj, četvrtoj generaciji, doživeo je značajnu evoluciju u dizajnu, bezbednosti i tehnologiji, što je i do sada bio način na koji je Santa Fe pomerao granice u SUV segmentu. Ovog leta, Hyundai će predstaviti unapređenu verziju aktuelne 4. generacije, sa novim elektrificiranim pogonskim sklopovima i glavnim dizajnerskim pomacima.

Nakon lansiranja pre dve decenije, Santa Fe je ubrzo postao jedan od najpopularnijih Hyundai modela. Ime je dobio po gradu na jugozapadu Sjedinjenih Država. Bio je prvi SUV kompanije Hyundai Motor i igrao je važnu ulogu u pozicioniranju brenda u SUV segmentu. Neuobičajeno za ostale Hyundai modele, Santa Fe je imao svoj logotip sa imenom modela i suncem, dok je kasnije ime preneto na buduće generacije, nastavljajući tako ovo nasleđe. Tokom proteklih 20 godina, Hyundai je prodao više od 5.260.000 jedinica Santa Fe u svetu.

Prva generacija Santa Fe (2000-2006): originalni best-seller

Santa Fe prve generacije odlikovao se robusnim, ali rafiniranim izgledom i znatno dužim i širim dimenzijama od mnogih svojih rivala u segmentu, sa naglaskom na upotrebnoj vrednost u vožnji izvan puteva. 2003. godine su motori postali jači, a pogon na sva četiri točka kompjuterski kontrolisan.

Druga generacija Santa Fe (2006-2012): više snage, više prostora, unapređen sistem bezbednosti

U drugoj generaciji modela pojavio se novi 2.2. dizel motor i 2.7, benzinski osnažen sa V6 pružajući značajno unapređeno upravljanje i sportsku vožnju, pružajući širok raspon voznih karakteristika za različite vremenske uslove.

Poštujući zahteve kupaca za što bezbednije vozilo, druga generacija modela Santa Fe ponudila je veliko unapređenje bezbednosnih sistema na vozilu, vrlo naprednih za to vreme.

Treća generacija Santa Fe (2012-2018): napredna bezbednost i poboljšana konektivnost

Treća generacija je predstavljala veliki pomak za Hyundai, nudeći još veći komfor i kvalitet, motore i poboljšanu efikasnost. Redefinisanjem dizajna i performansi, okrenutim ka udobnosti i imidžu, Hyundai je napravio veliki pomak od funkcionalnog SUV-a ka life style vozilu.

Četvrta generacija modela Santa Fe (2018-do danas): SmartSense bezbednosni sistemi i nov dizajn

Zasnovan na uspehu prethodnih generacija, 2018 godine, Hyundai predstavlja četvrtu generaciju. Odlikuje ga prestižan izgled, najsavremenija tehnologija, najbolje bezbednosne karakteristike u klasi i izražena osobenost.

Poboljšana unutrašnjost i najnovija SmartSens tehnologija,obeležile su četvrtu generaciju modela Santa Fe koji postaje jedan od nasigurnijih u klasi, što potvrđuje maksimalna bezbednosna ocena – pet zvezdica na Euro NCAP testu. Četvrta generacija nudi još inovativnije karakteristike, uključujući ultrazvučni senzor za detektovanje kretanja dece i kućnih ljubimaca na zadnjem sedištu i upozoravanje pri izlasku iz automobila.

Još jedna bezbednosna karakteristika je pomoć pri izbegavanju sudara koja skenira površinu od 180 stepeni iza vozila, upozoravajući vozača i aktivirajući kočnice, da ne bi došlo do sudara. Uz to, po prvi put u Hyundai-u, četvrta generacija Santa Fe odlikuje se potpunim head-up ekranom koji projektuje relevantne informacije na vetrobransko staklo kako bi pogled bio jasan tokom vožnje.

Potpuno novi Santa Fe sadrži HTRAC, Hyundai-ev napredni sistem pogona na sva četiri točka sa poboljšanom primenom obrtnog momenta, zavisno od prijanjanja točkova i brzine vozila. Podržava vozače u svim vrstama vožnje, bilo na snegu, klizavim putevima i poboljšava stabilnost u krivinama.

18 godina nakon predstavljanja prve generacije modela, ovaj moćni, elegantni SUV evoluirao je u Hyundai premium model, vodeći u Evropi. Stalna poboljšanja koja je Santa Fe doživeo tokom poslednje dve decenije, ukazuju na Hyundai-evu posvećenost razvoju kvalitetnih proizvoda za svoje kupce, putem najnovijih karakteristika modela.

Više detalja o novoj, poboljšanoj četvrtoj generaciji modela, biće otkriveno u bliskoj budućnosti.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesuje me jaris hibrid 1.5 litar motor koliko ce kostati dobija li se sunvencija I [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Bolji je Opel Grandland 2.2 disel 177 ps [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad