Auto magazin

Novi Mercedes S-Klase najinteligentniji automobil do sada?

Novi Mercedes S-Klase najinteligentniji automobil do sada?
09.07.2020.

Mercedes polako predstavlja deo po deo nove S klase koja bi premijerno trebalo da bude predstavljena na jesen. Akcenat je na digitalnim tehnologijama, pa ćemo vam predstaviti neke od njih. Suština je da su tehnička rešenja toliko napredna da se nova S klasa može smatrati najinteligentnijim automobilom do sada.

Na primer, putnici koji sede pozadi imaju iste napredne opcije za zabavu i udobnost kao i vozač i suvozač. Oni imaju pristup do tri touchscreen ekrana i mnoštvu različitih opcija upravljanja kao što su MBUX Interior Assist ili glasovnu kontrolu “Hey Mercedes”.

Druga generacija ovog sistema, sposobnog za učenje, debitovala je sada u S-Klasi. Unutrašnjost vozila je još inteligentnija uz fokus na digitalno okruženje, jer su i hardver i softver dostigli veliki napredak.

Mogućnosti personalizacije i intuitivnog upravljanja postale su mnogo veće. Ovo se odnosi i na sedišta pozadi, ali i na vozača: na primer, novi 3D ekran dozvoljava prostorni prikaz po prvi put pritiskom na dugme. Pravi trodimenzionalni efekat postiže se bez nošenja 3D naočara.

Glasovni asistent “Hey Mercedes” sada je sposoban za još više dijaloga. Pojedine akcije se mogu izvoditi i bez ključne reči “Hey Mercedes”. Na primer, prihvatanje telefonskog poziva ili prikaz mape za navigaciju. “Hey Mercedes” sada može da objasni gde se nalazi set za prvi pomoć ili kako konektovati pametni telefon preko Bluetooth konekcije.

Uporedo sa klasičnim unosom PIN broja, novi način provere autentičnosti osigurava visok nivo sigurnosti. Otisak prsta, prepoznavanje lica i glasa se kombinuju. Ovo omogućava pristup pojedinim podešavanjima ili verifikaciju procesa digitalnog plaćanja iz vozila.

Međutim, jedinstvena karakteristika MBUX Sistema jeste njegovo umrežavanje sa širokim spektrom sistema vozila i podacima senzora. Na primer, funkcija upozoravanja pri izlazu iz S-Klase sada koristi kamere da bi prepoznala da putnik želi da napusti vozilo. Ukoliko se još neki učesnik u saobraćaju približi mrtvom uglu, aktivno ambijentalno osvetljenje postaje deo sistema upozorenja i treperi crveno.

MBUX Interior Assist proverava da li je dečije sedište pravilno postavljeno na suvozačevo sedište. Nivo pažnje vozača se takođe nadgleda. Sistem ATTENTION ASSIST upozorava vozača ukoliko se detektuju znakovi mikro spavanja.

Nastavak sledi…

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Biće i više, ako se izdvoje Evropska Unija, SAd i KIna. Biće električni, biće autonomni, [...]

Mislim da je ovo već imao Audi A8 [...]

Hvala najlepše Tojoti. Svaka pomoć i solidarnost u ovakvoj situaciji su više nego dobrodošli. [...]

Sve pohvale za studente koji su svoje znanje i umeće pokazali u radu na ovom [...]

nema nista od kalkulacije. 90% onih koji iznajme vozilo znaju smao za gas i kocnicu [...]

Preuzmite Auto magazin za android