Novi modeli i rekordan rast za Kiju u Evropi

U nemirnom ekonomskom okruženju i u vreme pada prodaje novih automobila u Evropi Kia je 2022. godine postavila nove rekorde kako kod prvi put registrovanih vozila, tako i kod tržišnog udela. Kijin napredak prvenstveno pokreće dolazak novih elektrifikovanih modela, što je deo njene strategije da postane vodeći globalni brend na području održive mobilnosti.

Novi prodajni rekordi: tržišni udeo je u novembru iznosio 5,0 %

U prvih 11 meseci 2022. godine Kia je prodala 509.193 vozila, što je 8,2 % više nego u istom periodu 2021. godine i suprotno od celokupnog tržišta putničkih automobila koje je u tom periodu na tržištima zemalja članica EU, EFTA i Ujedinjenog Kraljevstva palo za 5,8 %.

Ovaj impresivan rezultat znači da je Kia dostigla 5,0-postotni tržišni udeo, što je značajan iskorak u odnosu na 2021. godinu kada je imala udeo od 4,3 posto. To je osetno poboljšanje u odnosu na 2020. kada je tržišni udeo Kije u Evropi iznosio 3,5 posto.

Novi Kia Sportage

Pregled 2022. godine:

Unapređena proizvodnja u Evropi

U 2022. godini Kia je unapredila svoje delatnosti proizvodnje i isporuke vozila kako bi postala otpornija na prelomne globalne događaje i ispunila svoje ekološko obećanje.

Tako je na primer obnovila svoje proizvodne linije u Žilini (Slovačka), gde su, između ostalog, uveli efikasnije i održivije proizvodne tehnike.

Najvažnija promena je bila uvođenje dodatnih 40 robota najnovije generacije namenjenih lakiranju i montaži.

Fabrika za svoje delovanje koristi 100 % obnovljivu energiju, dok se toplota i voda iz lakirnice recikliraju i ponovo koriste u pogonu.

Kia XCeed

Fokusiranost na obnovljivu energiju i drugi život baterija

Kia Charge vozačima električnih vozila već omogućava punjenje u jednoj od najvećih javnih mreža punionica na svetu sa čak 448.829 punjačkih mesta u 28 evropskih zemalja.

Korisnici imaju pristup punjačkim mestima svih glavnih operatera pomoću jedinstvene platforme za jednostavno punjenje.

Sa ciljem jačanja održivosti ove mreže Kia je u februaru prošle godine uspostavila novo partnerstvo sa kompanijom Digital Charging Solutions (DCS), koja klijentima Kia Charge omogućava vožnju bez štetnih emisija, pri čemu se energija koju potroše tokom svakog punjenja vraća u električnu mrežu kao „zelena” zahvaljujući evropskim elektranama sa obnovljivom energijom.

Kia XCeed

Tehnološka partnerstva pomažu brendu u bržem dostizanju održivosti

Fokusiranost na uticaj rešenja elektrifikovane mobilnosti na životnu sredinu tokom čitavog životnog ciklusa dovela je do toga da je Kia u septembru potvrdila planove za ponovnu upotrebu baterija električnih vozila u sistemima za skladištenje energije u “drugom životu baterija”.

To je rezultat novog partnerstva sa kompanijom Encore, novoosnovanim preduzećem giganta Deutsche Bahn, koja koristi polovne baterije iz električnih vozila za izgradnju i distribuciju sistema za skladištenje energije u drugom životu baterija.

Partneri su u EUREF-Campusu u Berlinu predstavili prototip skladišta baterija koje je u celosti napravljeno od ponovo upotrebljenih baterijskih modula Kia Soul EV.

Kia Niro

Novi elektrifikovani modeli: Niro EV, Sportage PHEV, unapređeni XCeed i perjanica EV6 GT

Elektrifikacija Kijine ponude i dalje stimuliše prodajni momentum ovog brenda u Evropi. Jedan od Kijinih najvažnijih modela u 2022. godini je bio potpuno novi Niro koji predstavlja širinu njenog najnovijeg portfolija naprednih elektrifikovanih pogonskih sklopova: hibridnog električnog (HEV), priključnog hibridnog (PHEV) i potpuno električnog (EV).

Novi model udružuje inovativnu tehnologiju i izuzetnu praktičnost, a ujedno predstavlja i jednostavan izbor za one koji žele napraviti prvi korak ka održivoj mobilnosti.

Novost u 2022. godini bio je i priključni hibrid Sportage, beskompromisni električni SUV koji udružuje električnu mobilnost i nisku potrošnju goriva sa poznatom praktičnošću i udobnošću najprodavanijeg modela Kia.

Kia IONITY

Novi priključni model koji dopunjuje ponudu Sportaga pete generacije iz 2021. godine pruža do 78 km gradske vožnje isključivo na struju.

Ove godine Stingera kao Kijinu perjanicu naslediće potpuno električni EV6 GT. Novi model, napravljen na Kijinoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP), najjači je Kijin serijski model ikada.

Njegov električni pogonski sklop sa dva elektromotora proizvodi čak 585 KS, dok njegov obrtni moment iznosi impresivnih 740 Nm. EV6 GT od Stingera preuzima i krunu najbrže Kije, jer od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,5 sekunde.

Kia IONITY

EV6 GT je i vrlo  praktično rešenje za svakodnevnu mobilnost – ima domet od 424 km (WLTP, kombinovano), a zahvaljujući tehnologiji punjenja od 800 volti se baterija EV6 od 10 % do 80 % napuni za samo 18 minuta.

Novi kompaktni krosover Kia XCeed pre nekoliko meseci je dobio moderniji izgled, unapređenu kabinu i po prvi put opremu GT-line. Prethodni XCeed bio je najprodavaniji član porodice Ceed sa 40-postotnim udelom prodaje i prodatih više od 120.000 primeraka.

Kia XCeed

Unapređeni model je raspoloživ sa velikim izborom visoko efikasnih elektrifikovanih pogonskih sklopova, uključujući blagi hibrid i priključni hibrid; potonji omogućava domet do 60 km samo na struju.

U 2023. godini Kia će i dalje širiti svoju elektrifikovanu ponudu u skladu sa svojim planom lansiranja 14 električnih modela do 2027. uključujući nova mala i srednje velika električna vozila od 2025. godine.

Kompanija planira od 2030. prodavati 4 miliona vozila godišnje, od čega će 1,2 miliona biti električnih.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring