Auto magazin

Potpuno električna Mazda MX-30 dobija rotacioni motor!

Potpuno električna Mazda MX-30 dobija rotacioni motor!
06.01.2021.

1

Mazda CX-30 je prvi model japanskog proizvođača koji je konstruisan i zamišljen kao vozilo sa čisto električnim pogonom. Otkud sad benzinski motor, pa još Vankel?

Rotacioni motor je nešto po čemu je Mazda decenijama unazad bila čuvena. Primenjivao se u serijskim sportskim modelima sve do nedavno. Ipak, zbog specifičnosti konstrukcije i sve strožijih kriterijuma o emisiji izduvnih gasova, izbačen je iz ponude.

auto-magazin-srbija-mazda-mx-30Ponovno rođenje čuvene rotacione konstrukcije ostvariće se ni manje ni više u čisto električnom modelu MX-30! Zapravo, neće imati zadatak da pokreće pogonske točkove, već će raditi kao agregat sa zadatkom da strujom napaja elektro-motor.

Na taj način je Mazda dala odgovor svima onima koji su smatrali da je domet od 200 kilometara uz pomoć baterija nedovoljan. Vankel motor će produžiti autonomiju za duplo, dakle, moći će da preće 400 kilometara sa jednim punjenjem baterije i jednim rezervoarom benzina.

auto-magazin-srbija-mazda-mx-30Tim će Mazda MX-30 postati jedan od retkih električnih automobila na tržištu koji će kupci moći da koriste kao klasično električno vozilo ali i da odu na duže putovanje sa njim, pogotovo tamo gde nema razvijene mreže punjača.

Šta je prednost Vankel, odnosno rotacionog motora u odnosu na klasični SUS motor? Na prvom mestu, zauzima manje mesta a proizvodi i manje vibracija u odnosu na cilindrične motore.

auto-magazin-srbija-mazda-mx-30Sa druge strane, Vankel motor u novim okolnostima bi trebalo da je mnogo rasterećeniji nego u sportskim automobilima u koje se ugrađivao, kao u Mazdu RX-7 i RX-8. Samim tim, trebalo bi da je dosta trajniji nego ranije, što je bio glavni kamen spoticanja.

Najviše je bilo problema sa zaptivanjem rotacionih motora, pa su “generalke” rađene mnogo češće nego kod standardnih motora. Kolika su bila opterećenja, govori i podatak da je iz radne zapremine 1,3 litre postizano 232 konjske snage, što je 178 konja po litri.

rotacioni vankel motor mazda

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Frapantno je koliko vozača ne zna paralelno parkiranje. I to u beogradu gde bez takvog [...]

Moćan, obrazovan čovek, moćna kompanija. RIP. [...]

Da li stvarno ima potrebe od ovog rešenja? Deluje pmalo distopično. Kako će raditi kod [...]

Ovo mi je nekako dizajnerski promasaj. Auto izgleda jeftino zbog svih ovih dodataka [...]

Ovo su veoma napredna rešenja i oduzimaju dah. Ali treba malo paziti i na bezbednost [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad