Potpuno električna Mazda MX-30 dobija rotacioni motor!

1

Mazda CX-30 je prvi model japanskog proizvođača koji je konstruisan i zamišljen kao vozilo sa čisto električnim pogonom. Otkud sad benzinski motor, pa još Vankel?

Rotacioni motor je nešto po čemu je Mazda decenijama unazad bila čuvena. Primenjivao se u serijskim sportskim modelima sve do nedavno. Ipak, zbog specifičnosti konstrukcije i sve strožijih kriterijuma o emisiji izduvnih gasova, izbačen je iz ponude.

auto-magazin-srbija-mazda-mx-30Ponovno rođenje čuvene rotacione konstrukcije ostvariće se ni manje ni više u čisto električnom modelu MX-30! Zapravo, neće imati zadatak da pokreće pogonske točkove, već će raditi kao agregat sa zadatkom da strujom napaja elektro-motor.

Na taj način je Mazda dala odgovor svima onima koji su smatrali da je domet od 200 kilometara uz pomoć baterija nedovoljan. Vankel motor će produžiti autonomiju za duplo, dakle, moći će da preće 400 kilometara sa jednim punjenjem baterije i jednim rezervoarom benzina.

auto-magazin-srbija-mazda-mx-30Tim će Mazda MX-30 postati jedan od retkih električnih automobila na tržištu koji će kupci moći da koriste kao klasično električno vozilo ali i da odu na duže putovanje sa njim, pogotovo tamo gde nema razvijene mreže punjača.

Šta je prednost Vankel, odnosno rotacionog motora u odnosu na klasični SUS motor? Na prvom mestu, zauzima manje mesta a proizvodi i manje vibracija u odnosu na cilindrične motore.

auto-magazin-srbija-mazda-mx-30Sa druge strane, Vankel motor u novim okolnostima bi trebalo da je mnogo rasterećeniji nego u sportskim automobilima u koje se ugrađivao, kao u Mazdu RX-7 i RX-8. Samim tim, trebalo bi da je dosta trajniji nego ranije, što je bio glavni kamen spoticanja.

Najviše je bilo problema sa zaptivanjem rotacionih motora, pa su “generalke” rađene mnogo češće nego kod standardnih motora. Kolika su bila opterećenja, govori i podatak da je iz radne zapremine 1,3 litre postizano 232 konjske snage, što je 178 konja po litri.

rotacioni vankel motor mazda

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring