Električni automobili u Norveškoj prvi put prodavaniji od onih sa SUS motorom

1

Da, i to se dogodilo! Norveška je zvanično postala prva zemlja u svetu u kojoj je prodato više električnih nego automobila sa SUS motorima! Tačnije, 54 posto njih pokreće struja, dok je 46 odsto svih onih koje pogone benzinski ili dizel motori. Do pre samo deset godina, električni automobili činili su svega jedan procenat tržišta…

Ovo su podaci koji se odnose na prodaju u 2020. godini. Mesec koji je najviše “povukao” statistiku bio je decembar, sa čak 66,7% prodatih električnih automobila. Šta više, statistika u korist SUS motora govori da su čak 20% njih bili plug-in hibridi, 9% klasični hibridi, dok je svega 9% bilo dizelaša i 8% benzinaca!

auto magazin srbija test bmw i3Ukoliko se ovakav trend nastavi, po svoj prilici će biti postignut cilj da u 2025. godini svi prodati automobili budu isključivo sa elektro-pogonom.

Inače, među najprodavanijim električnim automobilima su po prvi put vozila marke Audi, čime je Tesla skinut s trona.

Razlog za ovakvo povećanje prodaje elektro-automobila se vidi ne samo u ekološkoj svesti Norvežana, već i u značajnim povlasticama koje država odobrava za kupovinu vozila na struju. Sa druge strane, oni koji kupuju dizelaša ili benzinca, državi moraju da daju skoro još jedan takav auto na ime poreza.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid Sol

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring