Auto magazin

Predstavljen redizajnirani Opel Grandland

Predstavljen redizajnirani Opel Grandland
11.06.2021.

Redizajnirana Opel Mokka je prvi serijski model nemačkog brenda koji je dobio Opel Vizor estetiku prednjeg kraja. Zanimalo nas je kako će ova mustra izgledati na većem modelu Grandland i ta prilika nam se sada ostvaruje.

S obzirom da restilizacija automobila najčešće nije ovako radikalna, Grandland na prvi pogled deluje i kao potpuno novi krosover. Inženjeri su iskoristili priliku da ugrade najnoviju generaciju LED farova od kojih svaki u sebi sadrži čak 84 LED elemenata. Njihov zadatak je da još efikasnije i preciznije snopom “preskaču” automobile ispred kako ne bi zaslepeli njihove vozače.

Opel Grandland Hybrid4 (2021)

LED elementi poređani su u matrični sistem od tri reda, gde se funkcije neprimetno prelivaju u sledeći nivo: Za kratko rastojanje, dugi red piksela se stalno adaptira pri svakoj krivini.

Na granici između mraka i svetla, red fino definisanih dinamičkih piksela osiguravaju optimalno osvetljenje. Stvarna funkcija matrix svetla u srednjem i gornjem redu precizno smanjuje dolazeći saobraćaj u milisekundama. Ostala područja su u potpunosti osvetljena dugim svetlom.

Velika novina je uvođenje Night Vision tehnologije, a Opel Grandlans je prvi model u kome će biti implementirana.

Infracrvena kamera sistema otkriva ljude i životinje do sto metara ispred automobila na osnovu njihove temperaturne razlike u odnosu na okolinu. Night Vision upozorava vozača i prikazuje položaj pešaka na potno novom 12-inčnim digitalnim instrumentima.

Opel Grandland Hybrid4 (2021)

Adaptivni tempomat je takođe dobio novu funkciju. Sada auto sam kreće ukoliko je kolona stajala, bez potrebe da vozač pritisne pedalu gasa ili “RES” dugme tempomata.

Generalno, bezbednosna oprema je na daleko višem nivou, pogotovo u osnovnom paketu opreme. Svaki Opel Grandland ima upozorenje na prednji sudar sa automatskim kočenjem u slučaju opasnosti, otkrivanje pešaka, upozorenje na napuštanje trake, prepoznavanje saobraćajnih znakova, otkrivanje pospanosti i tempomat.

Motori su, manje-više nepromenjeni. Opel Grandland pokreće 1,2 turbo-benzinac sa 130 konja, dok 1,6 turbo ima 180 konjskih snaga. Još uvek nije poznato da li će u ponudi ostati dizelaši zapremine 1,5 i 2,0 litre sa 130, odnosno 177 konja, ali je sasvim sigurno da će plug-in hybrid činiti okosnicu prodaje u Zapadnoj Evropi.

Čine ga kombinacija 1,6 turbo-benzinca i dva elektro-motora, od kojih drugi pokreće zadnje točkove. Samim tim, hibrid ima i 4×4 pogon. Ukupna snaga sistema je 300 konjskih snaga, a ako ima samo prednji elektro motor, samim tim i prednji pogon, snaga sistema je 224 konjske snage.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Savršeno.....Hvala [...]

Dobro, ali mnogo malo [...]

Preuzmite Auto magazin za android