Auto magazin

Raikonen i Đovanaci testiraju novu Alfu Giulia GTA

Raikonen i Đovanaci testiraju novu Alfu Giulia GTA
21.10.2020.

Kimi Raikonen (Räikkönen) i Antonio Đovanaci (Giovinazzi) – vozači F1 tima „Alfa Romeo Racing – ORLEN“ – učestvovali su u jednodnevnom testiranju novih super sportskih Alfa Romeo limuzina Giulia GTA i GTAm u realnim uslovima. Na čuvenoj test stazi Baloko (Balocco), gde se sportski modeli brenda Alfa Romeo razvijaju i testiraju od 60-ih godina prošlog veka, testiranje je omogućilo vozačima Formule 1 da oprobaju vozila do granica izdržljivosti i pruže povratne informacije u realnom vremenu. Brifing i pripreme su održane u radionici Autodelta, istorijskom trkačkom odeljenju brenda Alfa Romeo.

Giulia GTAZnanje iz Formule 1 primenjeno na projekat GTA

Kao što je prikazano na ekskluzivnom video snimku sa istorijske staze Baloko, poznate kao „Alfa Romeo staza“, svetski šampion Raikonen i mlada iItalijanska zvezda Đovanaci su blisko sarađivali sa inženjerima, fokusirajući se na tehničke predloge kako da se optimizuje aerodinamika i upravljivost automobila. Kako bi dali doprinos finim završnim podešavanjima modela GTA i GTAm, F1 vozači su analizirali promene koje su napravljene na vozilima i dali su svoje utiske iz vožnje po stazi, što je rezultiralo zajedničkom procenom uticaja na dinamiku vozila.

Giulia GTAĐovanaci je dao savete u vezi s izgledom automobila, s posebnom pažnjom usmerenom na nove komponente od ugljeničnih vlakana i nova tehnička rešenja za felne sa jednom maticom, ovog puta uparene sa prototipskim točkovima u razvojne svrhe, čiji će konačni stil biti nalik tipičnom Alfa Romeo dizajnu sa pet rupa, kao što smo već videli na konceptu GTAm.

Giulia GTAIstovremeno, Raikonen je radio sa odeljenjem za aerodinamičnost na novim dodacima kako napred – sa novim, podesivim spliterom integrisanim u nove prednje branike – tako i pozadi, gde je uveden novi, ručno podesivi potisni spojler. Takođe se osvrnuo i na opštu ravnotežu koju garantuje interakcija ovih novih komponenti s ekstraktorom i plastikom podvozja.

Giulia GTANove tehničke mogućnosti i posebni materijali za aerodinamičnost i upravljivost

Alfa Romeo poverio je kompaniji Sauber Engineering proizvodnju većine ugljeničnih komponenti na modelima GTA i GTAm, posebno onih koje utiču na aerodinamičnost. Među njima su novi prednji branik, bočni usisnici, ekstraktor, GTA spojler i GTAm potisni spojler za povećanje sile prijanjanja. Giulia GTAm – zahvaljujući ručno podesivim prednjim i  zadnjim spojlerima – može da prilagodi svoje aerodinamičke performanse bilo kakvoj vrsti staze ili puta, precizno odgovarajući na zahteve i preferencije vozača.

Giulia GTAIstraživanje aerodinamičnosti u aerodinamičkom-tunelu nije bilo ograničeno samo na spojlere, takođe je obavljeno i  za podvozje, koje – kao i na modelu Giulia Quadrifoglio – ima kompletnu oplatu. GTA i GTAm takođe koriste specijalni novi difuzor koji može da poveća „efekat tla“ automobila, time garantujući odlično prianjanje na put pri velikim brzinama. S modelom Giulia GTAm, konfiguracija sa visokim aerodinamičkim potiskom može da isporuči impresivan koeficijent uspona, 2  puta više u odnosu na model GTA i neverovatnih 3 puta više u odnosu na model Giulia Quadrifoglio, koji već predstavlja standard u svojoj klasi.

Giulia GTANeprocenjivo tehničko iskustvo kompanije Sauber Engineering

Giulia GTA odiše prednostima dugoročnog partnerstva sa kompanijom Sauber Group AG i koristi znanje njenih divizija za inženjering i aerodinamiku.

Sauber grupacija se može pohvaliti sa više od 50 godina iskustva u moto-sportu, uključujući i 27 godina u F1. Do sada je prikupio neprocenjivo iskustvo u dizajnu i upotrebi ugljenika, kao i podrobno znanje o aerodinamici koje je na najvišem nivou performansi.

Giulia GTAŠvajcarski tim je jedan od retkih F1 timova sa sopstvenim aerodinamičkim-tunelom. Postrojenje, koje se nalazi u Hinwilu u Švajcarskoj, jedno je od najnaprednijih u Evropi, i opremljeno je vrhunskom tehnologijom. Prednosti ove saradnje obuhvataju sve od inženjeringa, preko brze izrade prototipa i konačno do proizvodnje ovih komponenti.

Giulia GTAInspiracija: Giulia GTA iz 1965.

Obnovljena Giulia GTA je tehnički i konceptualno inspirisana modelom Giulia GTA iz 1965. godine, zvanim „Gran Turismo Alleggerita“, koga je proizvela Autodelta, na osnovu modela Giulia Sprint GT, koji je trijumfovao na trkama širom sveta. Nova ograničena serija modela Alfa Romeo Giulia GTA bazirana je na modelu Giulia Quadrifoglio. Opremljena je unapređenom verzijom Alfa Romeo 2,9 V6 Bi-Turbo motora, sada sa 540 KS, a „ekstremna“ verzija GTAm ima težinu smanjenu za 100 kg, što pruža zapanjujuć odnos snage i težine od 2,82 kg/KS.

Giulia GTA

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android