Auto magazin

Renault Trucks kiperi iz familije K testirani u najtežim uslovima

Renault Trucks kiperi iz familije K testirani u najtežim uslovima
11.09.2018.
Avantura u Češkoj

I ove godine, već tradicionalno, Renault Trucks je pozvao više stotina kupaca iz Evrope, ali i sa Bliskog istoka da prisustvuju danima MKR avanture (MKR Adventure Days), koji su održani od 3. do 7. septembra, ovog puta u Češkoj republici

Na specijalno pripremljenom „meniju“ za učesnike nezaboravne MKR avanture, među kojima je bila i grupa iz Srbije, u kamenolomu u blizini mesta Beroun, nedaleko od Praga, bili su adrenalinska vožnja u reli-trkačkim kamionima Renault Trucks K520 i Šerpa (Sherpa), a u „radnom“ delu jednodnevnog druženja mogućnost da se u realnim, teškim uslovima isprobaju odlične performanse nove generacije Renault Trucks teških kipera iz familije K.

auto magazin srbija renault trucks MKR Adventure Days

Među gostima ovogodišnjih MKR dana su, četvri put za redom, bili kupci iz Srbije – ovom prilikom predstavnici nekoliko transportnih i trgovinskih kompanija iz Beograda, Užica, Velike Plane i Zrenjanina, kao i direktorka kompanije ATRIKOD iz Kruševca, jednog od najvećih partnera Renault Trucks Srbija za izradu specijalnih nadgradnji na šasijama ovih francuskih kamiona.

auto magazin srbija renault trucks MKR Adventure Days

Za razliku od nekoliko prethodnih avantura slične vrste održanih u Slovačkoj, Renault Trucks je za ovogodišnje MKR dane odabrao novu lokaciju – aktivni kamenolom Kosov, u blizini mesta Beroun, na tridesetak kilometara jugozapadno do glavnog grada Češke, Praga.

Druga bitna razlika u odnosu na dosadašnje MKR dane je mnogo veći broj učesnika: do sada su organizatori na ovo zanimljivo i korisno okupljanje pozivali kupce i medijske poslenike uglavnom iz centralne i jugoistočne Evrope, a ovog septembra u Kosov su stigli i gosti i iz drugih evropskih država, pa čak i iz dalekog Katara.

auto magazin srbija renault trucks MKR Adventure Days

Ambijent kamenoloma Kosov je pružao idealne mogućnosti za demonstraciju reli sposobnosti dva trkačka Renault Trucks vozila, koja, specijalno za te, surove i vrlo izazovne namene priprema češki MKR Adventure tim, predvođen vlasnikom Mariom Kresom, bivšim dugogodišnjim reli vozačem.

Nakon tretmana u radionici vešte MKR ekipe, dva takmičarska vozila – Renault Trucks K520 i Šerpa – postaju prave terenske „zveri“: serijskom rednom šestocilindarskom motoru DXI 13 od 12,8 litara se, uz specijalnu doradu (između ostalog, ugradnjom turbo punjača sa dvostepenim punjenjem i sistemom za povišenje pritiska na maksimalno 5,2 bara), snaga duplira na 1.080 „konja“ a maksimalni obrtni moment na fantastičnih 4.700 Nm.

auto magazin srbija renault trucks MKR Adventure Days

S ZF automatskim menjačem, specijalnim pogonskim osovinama i napred i nazad (AxleTech International) i snažnim kočnicama Meritor, ova vozila su spremna za sve reli izazove i (zakonski ograničenu) maksimalnu brzinu do 140 km/h.

auto magazin srbija renault trucks MKR Adventure Days

Kao i u ranijim prilikama, učesnicima MKR avanture su i ove godine najzanimljivije i najuzbudljivije bile kratke vožnje po ekstremnim usponima i „driftovi“ na kamenitim i blatnjavim krivinama u dva reli vozila kojima su upravljali poznati vozači Martin Van Den Brink i Gert Huzink.

auto magazin srbija renault trucks MKR Adventure Days

Istovremeno, kupci i ostali učesnici MKR dana su imali mogućnosti da u realnim uslovima, u kružnoj vožnji u doslovno svemirskoj scenografiji, isprobaju izvanredne terenske sposobnosti nove generacije Renault Trucks kamiona iz familije K u kiper verziji s četiri osovine i motorima od 480 KS.

Oni su takođe imali priliku i da prošire svoja iskustva u „vožnji“ na specijalnim simulatorima koji oponašaju uobičajene ali i nesvakidašnje situacije u saobraćaju.

auto magazin srbija renault trucks MKR Adventure Days

Za profesionalce iz građevinske i transportne industrije na danima MKR avanture organizovane su i dve „radionice“ na kojima su stručnjaci predstavili Renault Trucks kamione iz familija C i K, kao i novu opremu i dodatke, koji, zajedno s postojećim „alatima“ i uslugama, donose značajne uštede u troškovima eksploatacije vozila u dugolinijskom prevozu.

auto magazin srbija renault trucks MKR Adventure Days

Dekor ovogodišnjih MKR dana bio je obogaćen mini „smotrom“ nekoliko serijskih vozila iz redovnog programa Renault Trucks: na obodu malog veštačkog jezera oko kojeg se odvijao veći deo programa bile su izložene tri verzije tegljača iz najteže familije T (izdašno opremljeni „dugoprugaši“ s motorima od 520 KS i jedan „građevinac“ – za vuču kiper poluprikolice), kao i kamion iz serije D s kabinom širine 2,1 metar i specijalnom nadgradnjom za manipulaciju i transport smenjivih, takozvanih rol kontejnera.

auto magazin srbija renault trucks MKR Adventure Days

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Frapantno je koliko vozača ne zna paralelno parkiranje. I to u beogradu gde bez takvog [...]

Moćan, obrazovan čovek, moćna kompanija. RIP. [...]

Da li stvarno ima potrebe od ovog rešenja? Deluje pmalo distopično. Kako će raditi kod [...]

Ovo mi je nekako dizajnerski promasaj. Auto izgleda jeftino zbog svih ovih dodataka [...]

Ovo su veoma napredna rešenja i oduzimaju dah. Ali treba malo paziti i na bezbednost [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad