Rimac obeležio 15 godina kompanije Neverom od 2,35 miliona evra

Ove godine obeležava se petnaestogodišnjica rada Rimac kompanije. Firma proslavlja ovu priliku sa specijalnom edicijom Nevera automobila.

Hrvatski proizvođač automobila će proizvesti devet primeraka Nevera 15th Anniversary Edition, od kojih će svaki koštati 2,35 miliona evra. Prvi automobil će debitovati na ovogodišnjem Goodwood Festival of Speed, gde će se popeti na čuvenu uzbrdicu.

Rimac-Nevera-15th-Anniversary-Edition

Rimac Nevera 15th Anniversary Edition uključuje sve dostupne opcije i prilagođeni set prtljaga. Svaki automobil je karakterističan po vidljivom karbonskom vlaknu na donjoj polovini i novoj bakarnoj boji sa mat završnicom na gornjem delu, što je novost za ovu superautomobil.

Rimac koristi ovu boju i za naglašavanje točkova, dok su vrata ukrašena natpisom 15th Anniversary. Rimčev motiv, sličan električnom krugu, proteže se duž celog automobila.

Rimac-Nevera-15th-Anniversary-Edition

Unutra, tema bakra se nastavlja sa prekidačima i anodiziranim akcentima, dok klijenti mogu birati crnu ili belu unutrašnjost i sedišta. Rimac naglašava svoju 15. godišnjicu kroz celu unutrašnjost, sa brojem “15” utisnutim na naslonima za glavu i na vratima. Takođe, između sedišta je označen serijski broj automobila i godine “2009-2024”.

Nema pomena o bilo kakvom unapređenju pogonskog sistema ove Nevere, što sugeriše da specijalna edicija ima istu snagu od 1.914 KS i obrtni moment od 2.340 Nm kao standardna Nevera. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 1,81 sekunda, sa maksimalnom brzinom od 412 km/h.

Rimac-Nevera-15th-Anniversary-Edition

Treba napomenuti da su kompanija Rimac i njen osnivač Mate Rimac prešli dug put od osnivanja kompanije 2009. godine. Mate je započeo svoju aktivnost konvertovanjem svog BMW-a Serije 3 E30 iz 1984. godine u električni automobil. Sada kompanija proizvodi snažne potpuno električne superautomobile. Godine 2011. predstavio je Concept_One, koji je počeo da isporučuje kupcima pet godina kasnije. C_Two je debitovao 2018. godine, najavljujući današnju Neveru.

“Iskreno, kada sam počeo da radim na svom prvom automobilu u garaži, nisam mogao ni da sanjam da ćemo biti tu gde smo danas 15 godina kasnije”, izjavio je Rimac.

Rimac-Nevera-15th-Anniversary-Edition

Rimac se spojio sa Bugattijem 2021. godine, formirajući Bugatti-Rimac, donoseći nam Tourbillon. Pored toga, u drugoj polovini decenije, tehnologija baterija kompanije će pokretati buduće modele BMW Grupe. Početkom ove godine, Rimac je prihvatio da razvija i proizvodi tehnologiju visokog napona baterija za nemačkog proizvođača automobila. Mate takođe razvija autonomni robotaksi pod nazivom Verne, koji bi trebalo da bude lansiran u Evropi za dve godine.

Rimac-Nevera-15th-Anniversary-Edition

Nije jasno kakva je budućnost Rimca nakon Nevere. Mate je govorio o promeni ukusa kupaca visoke klase, koji već izbegavaju električna vozila. Iako je kompanija počela da proizvodi električne automobile, Mate je otkrio početkom ove godine da Rimac “nije isključivo električan”. Počeo je da razvija tehnologiju motora sa unutrašnjim sagorevanjem dve godine pre spajanja sa Bugattijem, pa će možda benzin doprineti da Rimac uspešno prođe i sledećih 15 godina.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring