TEST: Audi Q8 50 TDI quattro tiptronic

1

Borba za prestiž

Sada svaki proizvođač premijum automobila ima svoju kupe verziju velikog SUV-a. Audi Q8 je specifičan auto i po mnogo čemu drugačiji od konkurenata

Nema sumnje, borba je žestoka u klasi velikih SUV modela premijum brendova. Praktično svaka klasa ima i svoju kupe verziju. Kod Audija, prvi kupe SUV je Q8.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattro

Ima zakošenu liniju krova i prozore bez okvira. Na zadnjem sedištu ima mesta za tri putnika, što je pravo olakšanje za mnoge kupce. Naravno, pun komfor na dugim vožnjama imaće dve osobe.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroProstor za glavu će možda biti tesan izrazito visokim putnicima, ali zato ima više nego dovoljno mesta za noge. Osobe prosečne visine čak mogu i da ih prekrste.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroNeće vas razočarati ni prtljažnik, koji je više nego prostran. U levom bočnom zidu su, kako i priliči, tasteri za spuštanje automobila u cilju lakšeg utovara prtljaga.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattro

To je omogućilo vazdušno ogibljenje, koje predstavlja jednu od većih razlika u odnosu na konkurente.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroAudi Q8, očekivano, ima nekoliko režima vožnje. Svaki od njih ima svoju visinu, pa i tvrdoću. Čak i u Comfort modu, koji je na trećem od ukupno pet nivoa visine, Q8 je relativno tvrd.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroNema „plivanja“ kao kod nekih konkurenata, već je dominantan sportski karakter. Istina, senzori i adaptivne komponente oslanjanja se brinu da se eliminiše naginjanje karoserije u krivinama, kao i tokom ubrzanja i kočenja.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroDakle, čak i u modu gde biste očekivali najviše ljuljanja, toga jednostavno nema. „Q8“ se u vožnji ponaša kao da je limuzina a ne SUV.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroDynamic, odnosno sportski režim, za razliku od konkurenata, programiran je da radi na prvom i najnižem nivou visine ogibljenja.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroKod nekih je  minimalna visina za vožnju drugi nivo. Prva im služi za lakši ulazak u auto, dok kod „audija“ može da se vozi sa najmanjim odstojanjem od tla.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroU tom slučaju auto je prilično tvrd, sa maksimalno „zategnutim“ oslanjanjem. U ponudi su i dva „ofroud“ režima, od kojih najekstremniji obezbeđuje peti i najviši nivo ogibljenja.

„Automatski“ mod, kako mu samo ime kaže, je najoptimalniji za svakodnevnu vožnju, pogotovo kada vozite u kombinaciji grad-otvoreno.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroDo 70 km/h je na srednjem nivou visine a preko toga automatski se spušta na drugi.

Dizajn komandne table je veoma slična sa novim „audijem A6“. Dominiraju veliki displeji, sa tek ponekim fizičkim tasterom i to presvučenim aluminijumom.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroSve ostale komande su na dodir, s tim što u meniju birate da li ćete virtuelno dugme fizički pritisnuti sa odgovarajućim odzivom ili ćete ga jednostavno samo dodirnuti.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroInženjeri su možda malo preterali sa količinom funkcija koje se podešavaju u meniju, pa tako podešavanje dužine donjeg dela sedišta ne možete da obavite preko prekidača na samom sedištu, već morate da odradite nekoliko klikova na centralnom displeju.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroKvalitet završne obrade je, naravno, na najvišem nivou, baš kako se očekuje od Audija. Test primerak ima komandnu tablu presvučenu kožom; gornje ivice tapacirunga vrata su od meke plastike ali su zato rukohvati od kože, dok je ostatak obložen alkantarom.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroMeđu brojnim komadima dodatne opreme izdvajamo snažno i kvalitetno Bang&Olufsen ozvučenje, meko zatvaranje vrata, kao i HD matriks LED farove čiji snop dugih svetala precizno „preskače“ vozila ispred.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroZa svaku preporuku je doplata za sistem upravljanja na sva četiri točka. Prilikom parkiranja je od velike pomoći jer smanjuje prečnik okretanja a u krivinama omogućava još bolju stabilnost, pogotovo u kombinaciji sa sportskim vazdušnim oslanjanjem koje je deo S-Line paketa.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroAdaptivni tempomat je dobro programiran, sa prilično inteligentnim ponašanjem u situacijama koje su problematične za ovakve sisteme.

Auto sam kreće za kolonom ukoliko se nije stajalo duže od deset sekundi, preko toga je potrebno da kratko pritisnete papučicu gasa.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroNaravno, glavni deo priče je V6 dizelaš u kombinaciji sa osmostepenim automatskim menjačem. Proizvodi se u dva nivoa snage.

Slabiji od 231 konjske snage (45 TDI) može da se nabavi već od 78.869 evra. Jači od 286 KS, kakav je pod haubom test primerka, na zadnjem delu nosi oznaku 50 TDI, sa cenom koja startuje od 81.713 evra.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattro Veliki Q8 sa lakoćom ubrzava do „stotke“ za 6,3 sekunde i neće razočarati ni vrlo zahtevne vozače. U situacijama kada ga iznenadite naglim dodavanjem gasa ponekad mu je potrebno da malo „razmisli“, ali zato na radost svih putnika katapultira 2,2 tone težak auto, sa snažnim zakucavanjem za sedišta.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroBez obzira na veliku snagu i masu, Audi Q8 je umeren potrošač. Po gradu smo zabeležili prosek od oko devet litara, koliko troši i pri 130 km/h (na oko 1750 o/min). Magistrala već obezbeđuje prosek od oko 7,0 l/100 km.

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroZa ljubitelje benzinaca rezervisan je 55 TFSI sa 3,0 motorom od 340 KS, koji je za nijansu jeftiniji skuplji od testiranog dizelaša. Najzahtevnijima je namenjen „RS Q8“, sa V8 TFSI motorom od 4,0 litre i okruglo 600 KS.

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroAudi Q8 50 TDI

Motor: V6, zapremina 2967 ccm, snaga 210 kW (286 KS) pri 3500-4000 o/min, maks. o. moment 600 Nm pri 2250-3250 o/min, menjač automatski, 8 stepeni, napon lako-hibridnog sistema 48V

Dimenzije: D/Š/V 4986/1995/1705 mm, međuos. rastojanje 2995 mm, prtljažnik 605/1755 l, rezervoar 85 l, pneumatici 285/45 R21, masa 2220 kg

Performanse: maks. brzina 245 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 6,3 s, potrošnja 7,3/6,5/6,8 l/100 km, emisija CO2 179 g/km

Auto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroAuto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroAuto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroAuto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroAuto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroAuto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroAuto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroAuto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattroAuto magazin Srbija Test Audi Q8 50 TDI quattro

4 KOMENTARA

  1. magija. dakle, nadjete jednog roba da vam cita pokazatelje sa senzora a vi kao vozite auto ili ce pre biti da cete i vi biti suvozac pored automatskog pilota . moderan limo servis ili najam vozila sa nevidljivim vozačem

  2. Nije tačno da ovaj auto troši ovoliko, ja imam Q5 sa tri litra i 286 ps. Njegova potrošnja je 8 na otvorenom a oko 10 po gradu, ali nije ovoliko težak kao ovaj. Zašto ne pišete istinu nego samo želite da uvalite nekom auto i kažete mu da troši samo 7!?!?

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring