Auto magazin

TEST: Mitsubishi Eclipse Cross 1,5 Intense CVT 4WD

TEST: Mitsubishi Eclipse Cross 1,5 Intense CVT 4WD
06.10.2019.

Pedigre obavezuje

Dostojan čuvenog imena, novi Micubišijev krosover Eclipse Cross ponosno ulazi u segment u kome vlada najveća konkurencija. Fantastični 1,5 turbo-benzinac vožnju pretvara u svakodnevnu zabavu

Ako vam ime Eclipse zvuči poznato to je zbog toga što ima bogatu tradiciju pod brendom Mitsubishi. Od 1989. do 2011. godine ga je nosio atraktivni kupe, nešto manje poznat kod nas a više na teritorijama bogatih zemalja, uključujući i SAD gde se proizvodio.

Vremena su takva da SUV modeli predstavljaju okosnicu prodaje svakog proizvođača. Japanci su očigledno želeli da emocije kupea prenesu na novi krosover.

U tome su prilično uspeli, s obzirom da je zabava za volanom novog „eklipsa kros“ zagarantovana. Po veličini je pozicioniran između manjeg krosovera Micubišija „ASX“ i većeg „autlendera“.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaOvde nema mnogo razmišljanja, s obzirom da je na našem tržištu dostupan samo sa turbo-benzincem zapremine 1,5 litra sa 163 konjske snage.

To je baš Micubišijev motor, a osim njega, generalno se ugrađuje još i 2,2 dizelaš. Iz svima znanih razloga nije uvršten u cenovnik, mada verujemo da nije nemoguće da se poruči.

Inače, auto se proizvodi u Japanu, pa je iznenađenje u vidu povoljnih cena još veće ako se zna da carina opterećuje ukupnu cenu sa skoro 20 posto.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaEclipse Cross može da se nabavi već od 21.990 evra u kombinaciji sa manuelnim šestostepenim menjačem i bogatom osnovnom opremom. Za te pare nema baš mnogo konkurenata koji mogu da mu pariraju snagom i performansama.

Na test smo preuzeli verziju sa trećim po redu, odnosno pretposlednjim paketom opreme Intense, pogonom na sva četiri točka i CVT menjačem sa osam predefinisanih stepeni prenosa.

Već na prvi pogled je jasno da su Japanci auto dizajnirali po sopstvenom ukusu. Izgleda vrlo luksuzno, pogotovo u crnoj metalik boji gde do izražaja dolazi velika količina hromiranih detalja.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaTu su i „osamnaestice“, ali i specifičan zadnji kraj koji sugeriše da karoserija ima formu kupea sa četvora vrata.

Posebno su atraktivna zadnja LED svetla; pozicije svetle celom širinom automobila, sa C oblikom na krajevima. Inače, zadnja vrata imaju dvostruko staklo, sa ciljem da se poboljša preglednost unazad.

I stvarno, kada pogledate u retrovizor imate osećaj kao da fali zadnji kraj. Time je Eclipse Cross postao jedan od najpreglednijih modela u klasi.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaUnutrašnjost je iznenađujuće moderna. Kažemo iznenađujuće jer smo navikli da Mitsubishi poslednjih godina ne prati najnovije trendove.

Eclipse Cross je potpuno druga priča. Ergonomija je za svaku pohvalu, kao i oprema. Već bazni paket je vrlo bogat i uključuje automatsko kočenje, upozorenje pri napuštanju saobraćajne trake pa čak i automatska duga svetla!

Osim toga, na spisku standardne opreme su još kamera za vožnju unazad, automatska „klima“, alu-felne prečnika 16 inča, senzori za kišu i svetla, LED dnevna i zadnja svetla, krovni nosači, blutut konekcija, multimedijalni displej…

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaAko je sve ovo u osnovnoj opremi, šta li je tek u sledećim paketima? Reč je o prilično luksuznim detaljima bez kojih se može ali dodatno utiču na bezbednost ulepšavaju svakodnevnicu.

To su alu-felne prečnika 18 inča, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, tačped kontroler, kontrola mrtvog ugla, aktivna asistencija na volanu za održavanje vozila u saobraćajnoj traci, hed-ap displej, upozorenje na nadolazeći saobraćaj prilikom isparkiravanja unazad, elektro-preklopivi retrovizori…

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaFarovi imaju potpunu LED tehnologiju a vetrobran ima dodatnu izolaciju od buke. Veliku pomoć pruža i sistem sa četiri kamere sa pogledom od 360 stepeni oko vozila, uz standardne prednje i zadnje parking senzore.

Moramo da priznamo da nas je iznenadilo prisustvo GPS modula koji uredno vidi satelite ali bez aplikacije navigacije i mapa. Sa druge strane, tu je Mirror funkcija koja omogućava da koristite GPS sa svog telefona.

Inače, verzija sa CVT menjačem je jedinstvena. Ona ima poseban tačped koji olakšava korišćenje audio-uređaja.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaNa primer, prevlačenjem dva prsta levo-desno menjate stanice, odnosno numere, a dva prsta gore-dole pojačavaju ili utišavaju nivo zvuka.

Takođe, još jedna specifičnost verzije sa CVT menjačem je električna „ručna“ sa auto-hold funkcijom. Komande menjača na volanu su takođe specifične.

Naime, CVT je isprogramiran tako da imitira osam stepeni prenosa, što znači da možete i manuelno da menjate brzine, ili bar da kočite motorom.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaZa to su predviđene plus i minus ručice iza volana, koje su gotovo identične kao na Maseratijevim modelima. Dugačke su i lako je dohvatiti ih čak i kada smotate volan prilikom skretanja.

Pregrade za sitnice su takođe konstruisane po najnovijim standardima. Doduše, pregrada za telefone ispred ručice manjača je knap, pa veliki telefoni staju po dijagonali i donekle vire.

Ispod naslona za ruke je velika pregrada a tu su i duboki držači za dve flaše od pola litre. Kaseta je natprosečne zapremine i podeljena je u dva nivoa.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaSedi se dosta visoko, čak i kada se sedište vozača spusti do kraja. Centralni displej nije orijentisan prema vozaču, što u početku pomalo zbunjuje ali se vrlo brzo naviknete jer i nemate mnogo potrebe da gledate u njega osim prilikom parkiranja kada kamere dosta pomažu u manevrisanju.

Inače, rezolucija im je prosečna, tako da ne treba očekivati „žilet“ sliku. Hed-ap displej je vrlo zgodna stvar kada se na njemu prikazuju korisne informacije, na primer, o sledećem skretanju ili trenutnom ograničenju brzine.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaMeđutim, u našem slučaju prikazivao je trenutnu brzinu i obaveštenja ukoliko neka vrata nisu dobro zatvorena.

Kvalitet završne obrade i materijala su veoma dobri; mekane i tapacirane površine su tamo gde smo ih i očekivali.

Pozadi se takođe sedi dosta visoko, pa visoke osobe mogu da imaju problem sa prostorom za glavu. Doduše, ovo važi u slučaju da je naslon podešen uspravno.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaTu je i opcija obaranja naslona, tako da može da se sedi vrlo zavaljeno. U tom slučaju ima i dosta više mesta za glavu.

Prtljažnik je takođe prostran a ispod poda su dodatne pregrade za sitnice i komplet za reparaciju pneumatika.

Već dizajn i veoma bogata oprema dobar su razlog za kupovinu „eklipsa kros“. Međutim, ono što će većinu vozača posebno oduševiti su performanse motora. Kada smo peuzeli auto, bio je u „eko“ modu.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaNaravno, ovo dugme uvek isključujemo kako bismo utvrdili kakvo je stvarno stanje. Već prvo dodavanje gasa otkrilo nam je koliko je auto „divalj“ i pun snage.

Već iz stanja mirovanja veoma snažno ubrzava, pa sa pedalom gasa morate da budete vrlo nežni kako vas ne bi katapultirao.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaSa svojih 163 konjske snage turbo-benzinac je vrlo eksplozivan u poređenju sa svojim konkurentima. CVT menjač uliva dodatnu sigurnost vozaču jer je reakcija na komandu gasa trenutna, bez obzira na kojim obrtajima se nalazite.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaZapravo, reakcija je brža nego kod automobila sa dvostrukim kvačilom, tako da nema nikakvog čekanja. Pri svemu tome, nema povećane buke karakteristične za starije modele sa CVT-om.

Pri umerenim ubrzanjima motor ne prelazi 2000 obrtaja. Čak i na auto-putu je izuzetno tiho u kabini, a pri 130 km/h motor se „vrti“ na svega oko 2300 obrtaja, što je jedna od najnižih vrednosti za turbo-benzince.

Na žalost, ovo je dokaz da niski obrtaji ne moraju nužno da dovedu do niske potrošnje; Mitsubishi Eclipse Cross pri toj brzini troši oko devet litara.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaTo nije malo, ali treba uzeti u obzir da je ovo ipak SUV sa velikom čeonom površinom i još sa 4×4 pogonom.

Tek kada poželite snažna međuubrzanja pri velikim brzinama i „patosirate“ pedalu gasa, CVT otkriva svoje lice u smislu povišenih obrtaja motora.

Kada jednom dostignete konstantnu brzinu, ma koja da je, obrtaji padaju. Snage ima i za preticanje na autobanu, tako da visoke brzine ne predstavljaju nikakav problem.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaGradska vožnja je pravo uživanje; auto vas tera na nagla ubrzanja a vozač u svakom trenutku ima svu snagu na raspolaganju zahvaljujući odsustvu turbo-rupe i sjajnom menjaču.

Na žalost, sjajne performanse i mogućnosti dovode i do veće potrošnje, tako da treba računati na oko devet litara po gradu sa umerenim ubrzanjima, odnosno oko deset ako želite da uživate u punim performansama motora.

Ako odaberete verziju sa manuelnim menjačem i samo prednjim pogonom, možete da računate na litar do dva niži prosek.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaIstina, nismo stigli da isprobamo koliko „eko“ mod smanjuje potrošnju, koji je svakako preporučljiv manje iskusnim vozačima i onima kojima nagla reakcija motora na komandu gasa u nekom trenutku postane naporna.

Sa njim je motor u velikoj meri pitomiji i prijatniji za svakodnevnu vožnju. Nije bez razloga Eclipse Cross poneo naziv svog slavnog sportskog prethodnika.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaSjajna ubrzanja i relativno tvrdo, gotovo sportski podešeno ogibljenje nas podsećaju da je Micubiši jedan od najpoznatijih proizvođača visokoperformansnih i 4×4 automobila, koji su decenijama neprikosnoveni na reli takmičenjima.

Na svu sreću, pedigre se ne naplaćuje dodatno. Šta više, Eclipse Cross je među najpovoljnijim predstavnicima krosovera C segmenta na našem tržištu kada se u obzir uzmu vrlo bogata oprema, najnoviji bezbednosni sistemi i veoma snažan i eksplozivan motor.

Testirani auto sa pretposlednjim paketom opreme, CVT menjačem i 4×4 pogonom košta 26.990 evra sa PDV-om, svega pet hiljada više u odnosu na baznu verziju.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaStalni 4×4 pogon

„Micubiši eklips kros“ je opremljen stalnim pogonom na sva četiri točka koji po potrebi raspoređuje obrtni moment između prednje i zadnje osovine u odnosu od 80:20 do 40:60.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaVozaču su na raspolaganju tri režima rada – „auto“, „sneg“ i „šljunak“, a odabir se vrši preko tastera postavljenog pored ručice menjača.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaČetiri kamere

Standardna oprema je vrlo bogata, pa već u osnovnom paketu vozač ima na raspolaganju kameru za vožnju unazad.

Pretposlednji sadrži četiri kamere, čija se slika ne aktivira samo prilikom vožnje unazad već i pritiskom na taster smeštenim na levoj strani volana. Prikazom od 360 stepeni se dodatno olakšava manevrisanje.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaTačped samo uz CVT menjač

Verzija sa CVT menjačem je specifična po tome što sadrži električnu ručnu kočnicu sa auto-hold funkcijom i tačped za kontrolu audio sistema.

Prevlačenjem dva prsta levo-desno menjaju se stanice, odnosno numere, a napred-nazad se pojačava i utišava nivo zvuka.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaPreporuka za top model

U odnosu na testirani paket opreme postoji još jedan bogatiji – „instajl“ (Instyle). Jeste da je skuplji tri hiljade evra ali vredi svaku paru i apsolutno je za preporuku.

Za 29.990 evra dodatno uključuje adaptivni tempomat, premijum ozvučenje sa sabvuferom i 8 zvučnika, veći multimedijalni displej, kožna sedišta (elektro-podešavanje vozačevog), grejače prednjih i zadnjih sedišta, grejače volana i vetrobranskog stakla, kao i elektro-pokretan panoramski krov.

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaMitsubishi Eclipse Cross 1,5 Intense CVT 4WD

Motor: zapremina 1499 ccm, snaga 120 kW (163 KS) pri 5500 o/min, maks. obrtni moment 250 Nm pri 1800-4500 o/min, menjač CVT sa 8 predefinisanih stepeni, pogon na sva četiri točka

Dimenzije: D/Š/V 4405/1805/1685 mm, međuos. rastojanje 2670 mm, klirens 183 mm, prtljažnik 448l, rezervoar 60 l, masa 1520 kg, pneumatici 225/55 R18

Performanse: maks. brzina 200 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,8 s, potrošnja 8,2/6,2/7,0 l/100 km,
emisija C02 159 g/km

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaOprema

Standard: automatsko kočenje, upozorenje pri napuštanju saobraćajne trake, pomoć pri kretanju na uzbrdici, automatska duga svetla, senzor pritiska u gumama, automatski klima-uređaj sa dve zone, el. podizači prednjih i zadnjih prozora, audio sistem sa šest zvučnika i dva USB priključka, multimedijalni displej 6,1 inč osetljiv na dodir, blutut konekcija, klizna zadnja klupa 200 mm, alu-felne 18 inča, dodatno zatamnjena zadnja stakla, LED prednja i zadnja svetla, el. preklopivi retrovizori, senzori za kišu i svetla, tempomat, kamera 360 stepeni, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, tačped, upozorenje na vozila u mrtvom uglu, aktivna prevencija napuštanja saobraćajne trake, upozorenje na saobraćaj prilikom isparkiravanja unazad, hed-ap displej, prednji i zadnji parking senzori, električna ručna kočnica

auto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustvaauto magazin srbija test mitsubishi eclipse cross 1,5 iskustva

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Bolji je Opel Grandland 2.2 disel 177 ps [...]

Preuzmite Auto magazin za android