Auto magazin

TEST: Peugeot 3008 1,5 BlueHDi Allure

TEST: Peugeot 3008 1,5 BlueHDi Allure
04.12.2019.

Recept za dobro raspoloženje

Peugeot se već decenijama trudi da avangardnim i nesvakidašnjim dizajnerskim rešenjima privuče kupce. Među najinteresantnijim modelima je krosover 3008 u koji se od prošle godine ugrađuje novi dizel motor i automatski menjač sa osam brzina

Peugeot 3008 je na tržištu već neko vreme a povod za test je obnova game motora koji ispunjavaju najnovije Euro 6d-Temp standarde o emisiji izduvnih gasova.

Potpuno je novi dizelaš. Umesto 1,6 HDi motora u vozila PSA grupacije ugrađuje se novi 1,5. Ima četiri cilindra i nekoliko nivoa snage.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureU 3008 se ugrađuje najjača verzija od 130 konjskih snaga, što je deset „konja“ više u odnosu na odlazeći 1,6 HDi. Uz novi motor se opciono ugrađuje i novi menjač – automatizovani sa osam brzina.

Peugeot 3008 je predstavnik krosovera C segmenta. Nema pogon na sva četiri točka, ali zato ima nekoliko režima za vožnju po različitim vrstama podloge, koji su sasvim dovoljni da se vozač izvuče iz neprijatnih situacija bez zaglavljivanja.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureŠto se tiče veličine, moramo da priznamo da spada među najprostranije u klasi, sa velikim prtljažnikom i komfornim zadnjim sedištima.

Ipak, najvažniji lajtmotiv ovog automobila je dizajn. Pežo je apsolutno jedinstven po svojoj estetici, ne samo karoserije, već i unutrašnjosti.

Tu su čuveni instrumenti postavljeni iznad volana malog prečnika koji podseća na one u trkačkim automobilima.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureModel 3008 je poznat i po atraktivnim digitalnim instrumentima na kojima vozač može da odabere nekoliko vrsta prikaza, od analognih sa tradicionalno „obrnutim“ smerom kazaljki obrtomera pa sve do varijante sa dominacijom mape navigacije na ekranu.

Uz sve to, fantastično dizajnirani tasteri na centralnoj konzoli sa izgledom aluminijuma zaokružuju specifičnu atmosferu.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllurePosebno nam se dopada što se Peugeot potrudio da bogato tapacira kabinu, pa su interesantni materijali ne samo na sedištima već i na komandnoj tabli i u vratima.

Još jedno iznenađenje nastaje uveče, kada otvorite vrata i uključi se ambijentalno osvetljenje plave boje, sa skrivenim izvorima svuda po kabini, uključujući držače za čaše i tapacirunge u vratima.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureOvakvu atmosferu nemaju čak ni mnogi automobili premijum proizvođača, kojima se Pežo približio i u pogledu sjajne završne obrade.

Drugim rečima, Francuzi su zadali ozbiljan domaći zadatak proizvođačima premijum automobila.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureU vožnji Peugeot 3008 podseća na terence. Poskakuje i blago se stresa preko neravnina. Ima vrlo osetljivu kočnicu pa je vozačima potrebno neko vreme da se naviknu.

Prečnik okretanja je relativno mali, što je više nego potrebno prilikom manevrisanja. Kad smo već kod toga, testirani primerak opremljen je sistemom za automatsko parkiranje.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureDa bi se ono i aktiviralo, potrebno je da se uđe u meni, što nije baš praktično, pogotovo onima kojima je ova funkcija zaista potrebna.

U meni morate da uđete i kad želite da isključite start-stop sistem, koji nije mogao da bude deaktiviran po visokim temperaturama.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi Allure

„Klima“ se takođe podešava u meniju, a svaka od željenih funkcija se poziva preko odgovarajuće dirke na centralnoj konzoli.

Za sve ovo je potrebno malo privikavanja koje ne traje dugo. Jednom kada shvatite ideju konstruktora i princip funkcionisanja, posle sa lako snalazite sa podešavanjima koja su zaista brojna.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureNovi motor i menjač su pravo iznenađenje. Deset „konja“ više u odnosu na prethodnika se itekako oseća.

Rezerva snage i njena dostupnost na vrlo niskim obrtajima je neočekivana, pa je bilo teško odoleti a ne koristiti prednosti kao što su minimalna turbo-rupa i sjajan automatizovani menjač.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureNe samo što je radni opseg sada podeljen na osam stepeni prenosa u odnosu na dosadašnjih šest, već je isprogramiran tako da menja brzine kao vrlo iskusan vozač.

Zanimljivo je kako ih tečno slaže prilikom uobičajenih ubrzanja ali i kako zadržava obrtaje u situacijama kada proceni da vam je potrebna maksimalna rezerva snage.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureČak nije potrebno da ga prebacujete u „sport“ mod koji je takođe dostupan, s obzirom da prepoznaje stil vožnje i vrlo efikasno se prilagođava vozaču u skladu sa trenutnim potrebama.

Šta više, u svakodnevnoj vožnji se pokazao bolje programiranim od nekih menjača na automobilima premijum proizvođača.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureNaravno, uživanje u trenutnoj reakciji na komandu gasa prilikom međuubrzanja dovelo je i do veće potrošnje.

Priznajemo, auto nismo štedeli, ni po gradu a ni na auto-putu, pa smo test završili sa prosekom od 7,6 l/100 km sa često uključenim klima-uređajem.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureUmerena ubrzanja po gradu prosek lako spuštaju na manje od sedam litara. Treba imati u vidu da masa vozila nije baš mala, kao i da ima veću čeonu površinu.

Pri 130 km/h u osmoj brzini motor se „vrti“ na vrlo niskih 2100 obrtaja i tada troši oko sedam litara.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureTokom testa smo uživali u bogatoj opremi koja je za svaku preporuku jer drastično olakšava život i korišćenje automobila.

Pre svega, tu je beskontaktno otključavanje i zaključavanje sa automatskim preklapanjem retrovizora. Motor se startuje na dugme, a vrata prtljažnika su takođe na struju.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi Allure

Komande tempomata se ne vide od volana, tako da pre korišćenja morate dobro da ih proučite i zapamtite gde se šta nalazi

Moramo da pohvalimo kalibraciju senzora za zamahivanje nogom, jer smo svaki put iz prve uspeli da otvorimo ili zatvorimo prtljažnik.

Zbog velike visine u 3008 se lako ulazi. Čak i u najnižem položaju vozačko sedište je dosta visoko a sedi se poluzavaljeno zahvaljujući volanu koji se dosta izvlači.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureTakav položaj omogućava i automatski menjač, odnosno nedostatak kvačila, pa sedište može dodatno da se pomeri unazad.

Ono po čemu se 3008 izdvaja od ostalih automobila je vrlo prostrano zadnje sedište. Posebno je zanimljiv porodicama sa malom decom koje moraju da instaliraju dva dečja sedišta.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureIpak, onima koji moraju da postave tri dečja sedišta, što više i nije tako redak slučaj, za preporuku je duža varijanta ovog automobila – Peugeot 5008.

On ima tri reda sedišta, s tim što su u drugom redu tri potpuno nezavisna sedišta. Ona su projektovana tako da je iskorišćen svaki milimetar širine, dok je „3008“ nešto opušteniji, pa putnici nemaju osećaj da sede pribijeni uz vrata.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllurePrikaz kamere od 360 stepeni oko vozila dodatno olakšava parkiranje. Doduše, displej je mogao da bude veće rezolucije a i treba reći da je u pitanju jedna kamera.

Prikaz od 360 stepeni se kreira tako što kamera skenira situaciju oko vozila, pa je ono što vidite na displeju zapravo render, s obzirom da fizički ima samo jednu a na četiri kamere.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureMislilo se i na komfor prilikom ulaska ili izlaska iz vozila tako što vrata donjim delom skoro u potpunosti štite sajtne od prljanja, tako da nema straha da ćete nogavicom obrisati pragove.

Pežo je napravio ne samo na oko zanimljiv već zaista veoma dobar auto u svakom pogledu. Na sitnim propustima ne treba zameriti s obzirom da je evidentan ogroman trud da se postigne nešto novo i drugačije.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureOd klišea odskače i u pogledu kvaliteta, i to ne samo završne obrade već i inženjeringa. Novi motor je više nego dovoljno snažan i štedljiv za potrebe prosečnog vozača koji prelazi veći broj kilometara.

Čak i ljubitelji manuelnih menjača će biti prijatno iznenađeni novim automatikom.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi Allure

Ventilacija i za zadnja sedišta

Najdominantniji utisak je da Peugeot 3008 kao retko koji auto unosi određenu dozu radosti i topline u svakodnevni život, predstavljajući svojevrsnu vizuelnu i čulnu terapiju koja nam je svima potrebna.

Cena test primerka je 28.790 evra sa PDV-om, dok verzija sa benzinskim 1,2 motorom iste snage i drugim po redu paketom opreme ima akcijsku cenu od 22.690 evra.

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureNesvakidašnji karakter menjača

Još jedan dokaz da se automobili prilično međusobno razlikuju je i novi automatski menjač. U automatskom režimu je izuzetno inteligentan i prijatan za vožnji.

Pa ipak, ako nekad poželite da koristite manuelni, budite spremni na određene specifičnosti. Za razliku od svih ostalih menjača koji ostanu u manuelnom modu pošto aktivirate neku od ručica na volanu, na „pežou“ se menjač vraća u automatski mod već posle pet-šest sekundi.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureIstovremeno, nema opcije da se vratite u manuelni zadržavanjem komande „plus“. Na primer, poželite da kočite motorom, kliknete „minus“ i posle nekoliko trenutaka menjač se vraća u automatski režim, promenom stepena ili dva naviše.

Osim… Ako kliknete „M“ taster na ručici menjača, tada prelazi u klasičan manuelni mod.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureOdaberite prikaz instrumenata

Ovo je definitivno jedan od najoriginalnijih automobila ne samo u klasi već i šire. Osim što se instrumenti gledaju preko volana, vozač ima mogućnost da odabere vrstu prikaza, od analognog izgleda pa do najmodernijeg sa mapom navigacije.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureZa svaki slučaj, tu je i minimalistički – samo sa prikazom trenutne brzine i znaka o trenutnom ograničenju.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllurePomoć u klizavim situacijama

Iako nema pogon na sva četiri točka, „pežo 3008“ je opremljen preklopnikom kojim auto pripremate za različite situacije u pogledu vrste podloge.

Time se praktično obezbeđuje poseban režim rada motora ali i elektronska blokada diferencijala ukoliko jedan od pogosnkih točkova izgubi kontakt sa podlogom.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureNaravno, ovaj sistem ne može da zameni 4×4 pogon, na primer, kada treba da krenete na vrlo strmim i klizavim uzbrdicama.

Zanimljivo je da je Pežo ugradio i taster za aktivaciju pomoći prilikom spuštanja niz vrlo strme i klizave nizbrdice. Auto tada sam koči i održava malu brzinu, čime se eliminiše mogućnost klizanja u stranu.

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllurePeugeot 3008 1,5 BlueHDi Allure

Motor: zapremina 1499 ccm, snaga 96 kW (130 KS), maks. o. moment 300 Nm pri 1750 o/min, menjač automatizovani, 8 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4447/1841/1620 mm, međuos. rastojanje 2675 mm, klirens 219 mm, prtljažnik 520 l, rezervoar 53 l, masa 1430 kg, pneumatici 225/55 R18

Performanse: maks. brzina 192 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,5 s, potrošnja 4,4/3,9/4,1 l/100 km, emisija CO2 108 g/km

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureOprema

Standard: prednji i zadnji parking senzori, LED ambijentalno osvetljenje, LED spoljašnje osvetljenje u retrovizorima, presvlake u kombinaciji kože i tkanine, lumbalna podrška u vozačevom sedištu, MirrorScreen funkcija, Wi-Fi povezivanje, obloke komandne table i vrata od tkanine, alu-felne 18 inča, automatski dvozonski klima-uređaj, multimedijalni displej osetljiv na dodir od 8 inča, LED dnevna i zadnja svetla, i-Cockpit digitalna instrument tabla, el. podizači prednjih i zadnjih prozora, tempomat

Opcije: kamera od 360 stepeni, Grip Control, LED glavna svetla, beskontaktno otključavanje, električno otvaranje prtljažnika, paket sigurnosti plus (automatsko kočenje, kontrola mrtvog ugla, aktivno zadržavanje vozila u traci, automatska duga svetla)

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi Allure

Vrata su projektovana tako da štite prag od prljanja, pa nema umazanih nogavica

Auto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureAuto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureAuto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureAuto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureAuto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureAuto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi AllureAuto magazin Srbija Test Peugeot 3008 1,5 BlueHDi Allure

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Sli ni tekstovi

1 komentar

  1. Rent a car Beograd
    Rent a car Beograd December 21, 19:01

    Veoma lepo auto i nudi zaista dosta za taj novac

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako imate problema sa potrosnjom, plin je uvek dobra alternativa. [...]

Treba zakonom zabraniti muziku, klimatizaciju i još par prekidača na ekranu kao jedino rešenje... telefoni [...]

Dobar dan Mićo, najbolje je da direktno kontaktirate stručnjake iz servisa Autoelektronika na +38163203168 i [...]

Dobar dan. Ja se izvinjavam sto sam Dosadan. Ja sam pre mesec dana pisaoi opisao [...]

Dobar dan, zanimaju me presvlake za Citroën C5 Classique 2002 godiste. Pozdrav. [...]

Odličan auto. Iznajmljujemo Oktaviju 1.6 ditel iz Menadžera expressa, ali imaju je i druge agencije. [...]

Preuzmite Auto magazin za android