TEST u Portugaliji: novi Peugeot 208

Lavić iz visokog društva

Peugeot ne posustaje u napadu na premijum segment ni kada su u pitanju gradski automobili. Novi 208 je sofisticiran auto, sa mnogo naprednih rešenja preuzetih sa viših klasa

Lisabon, Portugalija
Od našeg specijalnog izveštača,
Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test peugeot 208Među proizvođačima koji su nas ozbiljno razmazili kada su u pitanju automobili „B“ segmenta je i Pežo.

Još od „dvestapetice“, pa preko „dvestašestice“, Pežo je u klasu gradskih automobila uvodio elemente koje smo do tada mogli da viđamo samo na modelima viših klasa.

Panoramski krov, senzori za kišu i farove, elektro-preklapanje retrovizora, komande radija na volanu i tempomat, ugrađuju se više od dve decenije u kompaktne „pežoe“.

Isto kao što tada konkurenti ovakvu opremu nisu imali ni na spisku opcija, novine sa „dvestaosmice“ nemaju ni danas. „Lavić“ je prvi auto u klasi sa osmostepenim automatskim menjačem i trodimenzionalnim instrumentima. I ne samo to. Nova era donosi i nove izazove.

auto magazin srbija test peugeot 208Jedan od njih je i elektrifikacija. Ravnopravno sa benzincima i dizelašem, u gami se našao i čisto električni pogon.

Kako bismo se u sve novitete lično uverili, zaputili smo se u Portugaliju, na međunarodnu prezentaciju „pežoa 208“.

Na aerodromu u Lisabonu dočekale su nas verzije sa najjačim benzincem i jedinim dizelašem u ponudi. Biramo prvo benzinca. Uz njega je dostupan samo osmostepeni automatski menjač.

auto magazin srbija test peugeot 208Na zadnjem stubu stoji oznaka GT Line, što znači da je pred nama pretposlednji od ukupno pet paketa opreme. Ovakav auto se odmah prepoznaje po LED glavnim svetlima u obliku tri vertikalne linije koje predstavljaju mačije kandže, baš kao i na zadnjim svetlosnim grupama.

Za razliku od nižih paketa opreme, GT Line i najviši GT su prepoznatljivi i po crnim rubovima točkova. Unutrašnjost se takođe razlikuje od one na nižim paketima.

auto magazin srbija test peugeot 208Sportska sedišta presvučena opcionom kožom, crna obloga krova, ambijentalno osvetljenje u osam boja i aluminijumske nožne komande samo su neki od detalja koje ističu sportskiji karakter.

Test primerak je imao i panoramski krov, pa smo odmah odlučili da testiramo prostranost kabine. Na mestu suvozača treba očekivati nešto bliži oslonac za noge; pozadi ima sasvim dovoljno mesta za osobe prosečne visine.

auto magazin srbija test peugeot 208Panoramski krov jeste uticao na spuštanje „neba“, ali je zato deo iznad glava putnika izdubljen, tako da nismo imali problem sa komforom.

Sve u svemu, između glave i obloge krova je ostalo prostora kao u prosečnom hečbeku C segmenta, odnosno kao u klasi iznad.

auto magazin srbija test peugeot 208Strategija Pežoa, pa i većine evropskih proizvođača, nije da obaraju rekorde na zadnjim sedištima, već da naprave auto koji će biti atraktivan na oko ali i na volanu i gasu.

Pravo iznenađenje je pogled na instrumente. Peugeot ne odustaje od „i-Cockpit“ arhitekture, odnosno dizajna radnog mesta vozača.

auto magazin srbija test peugeot 208Do sada je prodato preko pet miliona automobila (različitih modela) kod kojih se instrumenti gledaju preko volana smanjenog prečnika. O ukusima se ne raspravlja, ali je očigledno da ovakav koncept ima zaista veliki broj poštovalaca.

To znači da je volan praktično u krilu, što mnogima obezbeđuje dodatni osećaj sigurnosti. Međutim, ono što predstavlja pravu atrakciju je tehnologija samih instrumenata.

auto magazin srbija test peugeot 208Ovo je prvi put da se susrećemo sa 3D tehnologijom koja deluje kao da gledate hologramski prikaz. Ne samo što izgleda atraktivno, već Pežo ističe da se podaci na instrumentima lakše i brže uočavaju, pa je vreme reakcije vozača za oko pola sekunde kraće.

Naravno, možete da birate vrstu prikaza a nama se posebno dopao izgled mape navigacije. Strelica koja predstavlja auto ostavlja senku na putu, a tu su i mnogi drugi detalji koji pokazuju da su se dizajneri i inženjeri baš potrudili.

auto magazin srbija test peugeot 208Na primer, senilo instrumenata je projektovano tako da lepo može da ih vidi i suvozač, kome je 3D efekat još izraženiji.

Tu je i uvek zanimljiva „klavijatura“ na kojoj su zapravo svi prekidači. Aluminijumska završna obrada pojačava premijum utisak, koji je prisutan svuda po kabini.

Na primer, LED svetla za čitanje se „pale“ tako što je dovoljno samo da ih pipnete. Postavljena su čak i na zadnjim sedištima i to iza glava putnika.

auto magazin srbija test peugeot 208Komandna tabla je od mekih materijala sa atraktivnim štepom, mada smo ih očekivali i u tapacirungu vrata, koji je obložen tkaninom u predelu lakta.

Mesta za sitnice ima više nego dovoljno. Ispred ručice menjača su dve police, od kojih je jedna za mobilni telefon.

auto magazin srbija test peugeot 208Kod bolje opremljenih verzija gornja ima poklopac i bežično punjenje. Kada se poklopac otvori, služi kao uspravni nosač telefona.

auto magazin srbija test peugeot 208Novi Peugeot 208 je ispunio očekivanja i u vožnji. Trocilindarski turbo-benzinac od 130 „konja“ je dobro uravnotežen tako da nema nikakvih vibracija.

Čak i po zvuku je teško da primetite da mu „fali“ cilindar. Menjač inteligentno menja brzine i u vek je na pravim obrtajima.

auto magazin srbija test peugeot 208

Ukoliko želite, možete da se pozabavite i ručnim izborom brzina preko komandi iza volana. Kao i kod ostalih „pežoa“, na ručici menjača je „M“ taster za potpuni manuelni mod.

Bez njega, ručna promena brzina je samo trenutna, jer menjač posle nekoliko sekundi ponovo prelazi u automatski režim.

auto magazin srbija test peugeot 208

Ipak, najviše nas je zanimala verzija koja će se i najviše prodavati kod nas. GT Line smo zamenili za Active, odnosno drugi po redu paket opreme sa atmosferskim benzincem od 75 „konja“.

Ovde nema digitalnih instrumenata, već su to prepoznatljivi „pežoovi“ cajgeri sa kazaljkom obrtomera u kontra smeru. Moramo da priznamo da i ova verzija izgleda vrlo atraktivno.

auto magazin srbija test peugeot 208Centralni displej sada nije dijagonale deset inča kao na „GT lajnu“, već sedam.

Tradicionalna poluga ručne kočnice menja taster električne, dok gornja pregrada za mobilni telefon nema vratanca već je otvorena.

Ukratko, to su najveće razlike u unutrašnjosti.

auto magazin srbija test peugeot 208Zvučna izolacija je podjednako dobra kao i na boljim verzijama, a ogibljenje prijatno mekano. Brzo stabilizuje karoseriju na talasastim deonicama puta i ne dozvoljava veliko ljuljanje, čak i u oštrim krivinama.

Prazan put i ograničenje od 90 km/h je bilo više nego dovoljno da isprobamo auto u brojnim uzastopnim zavojima.

auto magazin srbija test peugeot 208Resetovali smo putni računar i posle oštre vožnje sa punim gasom na displeju je stajao prosek od 5,7 l/100 km. Bez obzira što nema turbo, motor od 75 KS je više nego dovoljno snažan za svakodnevne gradske potrebe i vožnju magistralom.

Na kraćoj deonici smo testirali i dzel verziju. I ona je dosta utišana, sa vibracijama svedenim na minimum, bar kada je u pitanju prosek među gradskim automobilima.

auto magazin srbija test peugeot 208Njegovih 100 „konja“ je prava mera za Peugeot 208, sa prosekom koji lako pada na manje od pet litara.

Za sam kraj test vožnji, Pežo nam je ostavio mogućnost da testiramo i e-208. Elektro-pogon u tabeli sa tehničkim karakteristikama je nešto na šta ćemo morati da se naviknemo a Pežo je jedan od prvih koji uvodi potpuno električni pogon u masovni model.

auto magazin srbija test peugeot 208U samom startu e-208 je postao i najjači u gami. Kada smo već kod toga, neće biti GTI varijanti, bar ne u skorijoj budućnosti.

Inače, elektro-motor postiže 136 konjskih snaga i razvija veliki obrtni moment od 260 Nm. Kapacitet baterija je dovoljan da u realnim uslovima vožnje auto može da pređe oko 340 kilometara.

auto magazin srbija test peugeot 208Na javnim punjačima od 100 kW baterija se do 80 posto kapaciteta puni za svega 30 minuta.

Trofazni zidni punjač za garažu snage 11 kW u potpunosti može da je napuni za 5 sati i 15 minuta, dok punjenje preko klasične šuko utičnice traje 16 sati.

auto magazin srbija test peugeot 208Unutrašnjost i spoljašnjost se tek po kojim detaljima razlikuju u odnosu na „208“ sa SUS motorima, ali su sjajna ubrzanja ta po kojima se definitivno izdvaja.

Do „stotke“ je potrebno svega 8,1 sekunda a međuubrzanja i trenutna reakcija na komandu gasa su ta koja ostavljaju najjači utisak.

auto magazin srbija test peugeot 208Garancija na bateriju je osam godina ili 160.000 kilometara. Tačnije, Pežo garantuje da će do tog momenta zadržati najmanje 70 posto svog prvobitnog kapaciteta.

Lepa vest je i to da su baterije smeštene u podu automobila, pa nije bilo uticaja na putnički niti na prtljažni prostor.

auto magazin srbija test peugeot 208

Novi Peugeot 208 startuje sa prodajom krajem godine, s tim što je izvesno da će prvi primerci do svojih kupaca stići u januaru.

I da, za one kojima se dopala žuta boja, reći ćemo i to da se ona dobija standardno, bez doplate.

auto magazin srbija test peugeot 208Potpuno nova platforma

Novi Peugeot 208 je konstruisan na takođe potpuno novoj CMP EMP2 mehaničkoj platformi. S obzirom na njenu modularnost, u budućnosti možemo očekivati i veće modele (C segmenta) koji će deliti mehaniku sa „dvestaosmicom“.

Konstruisana je tako da može da prihvati i potpuno različite tipove motora, uključujući i električni pogon. U odnosu na staru, konstrukcija je lakša za 30 kilograma.

auto magazin srbija test peugeot 208Poluautonomna vožnja

Za razliku od nekih konkurenata koji su se pojavili pre par meseci, Peugeot 208 će odmah biti dostupan sa mogućnošću poluautonomne vožnje.

To znači da, osim radarskog adaptivnog tempomata, ima i sistem za automatsko održavanje sredine saobraćajne trake. Na vozaču je da, za svaki slučaj, drži ruke na volanu, dok auto samostalno upravlja i koči.

auto magazin srbija test peugeot 208Interesantno je i da je adaptivni tempomat isprogramiran tako da, kada vozimo iza sporijeg vozila i damo migavac, auto odmah počne sa ubrzanjem i pre nego što smo se prestrojili, čime se izbegavaju potencijalno opasne situacije i usporavanje saobraćaja u levoj traci auto-puta.

auto magazin srbija test peugeot 208Prošireno čitanje saobraćajnih znakova

Osim standardnih saobračajnih znakova sa ograničenjem brzine, Peugeot 208 prepoznaje i znakove stop, kao i zabranu saobraćaja.

auto magazin srbija test peugeot 208Peugeot 208

Motor PuteTech 75 PureTech 100 PureTech 130 EAT8 BlueHDi 100
Zapremina (ccm) 1199 1199 1199 1499
Snaga (kW/KS) 55/75 75/100 96/130 74/100
Maks. o. moment (Nm) 111 205 230 250
Dimenzije D/Š/V (mm) 4055/1745/1430
Međuos. rastojanje (mm) 2540
Prtljažnik (l) 265
Rezervoar (l) 40 44 44 41
Masa (kg) 1023 1102 1165 1126
Maks. brzina (km/h) 170 188 208 188
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 14,9 10,9 8,7 11,4
Prosečna potrošnja (l/100 km) 5,5 5,6 5,7 4,2
Emisija CO2 (g/km) 124 126 129 111

auto magazin srbija test peugeot 208Peugeot 208 Electric

Motor: sinhroni, sa permanentnim magnetom
Snaga: 100 kW (136 KS) pri 3673-10000 o/min
Maks. o moment: 260 pri 300-3673 o/min
Menjač: jedna brzina
Baterija: 50 kWh
Prtljažnik: 265 l
Masa: 1455 kg
Maks. brzina: 150 km/h
Ubrzanje 0-50 km/h: 2,8 s
Ubrzanje 0-100 km/h: 8,1 s
Autonomija (WLTP): 340 km

auto magazin srbija test peugeot 208auto magazin srbija test peugeot 208

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring