Auto magazin

Toyota GR Yaris dobija više snage i nov enterijer

Toyota GR Yaris dobija više snage i nov enterijer
12.01.2024.

Znali smo da je redizajnirana Toyota GR Yaris bila na pomolu, a sportski hečbek je upravo premijerno prikazan na Tokijskom auto salonu.

Jedan od glavnih noviteta na ovom automobilu je novi automatski menjač. GR Yaris je prvobitno lansiran isključivo sa šestostepenim manuelnim menjačem, a sada je dodat i opcioni osmostepeni automatik.

Toyota GR Yaris

Ovo će svakako proširiti privlačnost automobila i verovatno doprineti povećanju prodaje. Za razliku od konkurenata, Toyota nije izabrala menjač sa dvostrukim kvačilom, već je razvila novi jednolamelni uređaj koji naziva Direktni automatski menjač.

Primerci sa automatskim menjačem dolaze sa posebnim hladnjakom, dok su komande za manuelnu promenu smeštene iza upravljača.

Toyota GR Yaris

Iako automatski menjač dodaje 18 kg, sa njim bi auto trebalo da bude brži iz stanja mirovanja. Da li će biti jednako zabavan za vožnju kao šestostepeni manuelni menjač, pitanje je na koje nećemo moći odgovoriti dok ga ne provozamo.

Toyota je otkrila da su napravljene i određene modifikacije na 1.6-litarskom turbo trocilindarskom motoru GR Yarisa. Proizvođač je povećao pritisak direktnog ubrizgavanja, ugradio novi senzor pritiska vazduha za usis, postavio nove lakše klipove i dodao drugi senzor pritiska vazduha za usis.

Toyota GR Yaris

Motor sada isporučuje 224 kW (300 KS) pri 6.500 o/min i 400 Nm obrtnog momenta između 3.250 i 4.600 o/min, što je značajno više u odnosu na prethodnih 200 kW (268 KS) i 370 Nm.

Toyota GR Yaris

Dizajneri Toyote su takođe dali sebi malo oduška prilikom unapređenja dizajna GR Yarisa. Promene počinju na prednjem delu gde se nalazi nova maska, dok su na zadnjem delu drugačija LED svetla koja uključuju svetleći traku, kao i kod većine drugih novih automobila.

Toyota GR Yaris

Teško je reći da je GR Yaris imao potrebu za osveženjem enterijera, ali i to se desilo. Najuočljivija promena je nova, usmerena ka vozaču, kontrolna tabla sa istim digitalnim instrumentima od 12,3 inča kao i kod GR Corolle.

Toyota GR Yaris

Infotainment ekran takođe ima novu poziciju i naginje se 15 stepeni prema vozaču. Toyota kaže da je ovaj dizajn inspirisan relijem, pa su stoga prekidači za svetla i start/stop pomereni tako da može da im se pristupi dok ste vezani sigurnosnim pojasom. Sedište vozača takođe je postavljeno 25 mm niže nego do sada.

Toyota GR Yaris

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]