Toyota Yaris Cross dobija GR Sport verziju

1

Toyota proširuje svoju paletu kompaktnih SUV vozila game Yaris Cross uvođenjem nove GR SPORT verzije inspirisane dostignućima brenda TOYOTA GAZOO Racing, koji je osvojio brojne svetske šampionate. Tako se i Yaris Cross pridružuje modelima koji su dobili GR Sport verzije, kao što su  Corolla, Toyota C-HR i Yaris.

Toyota Yaris GR Sport

Spoljašnjost

Novi Yaris GR SPORT izdvaja se po izgledu novih 18-inčnih aluminijumskih naplataka sa 10 paoka i njihovom sjajnom mašinskom obradom.

Sportski detalji takođe obuhvataju novi zadnji difuzor i prednju rešetku s ekskluzivnom, visoko sjajnom „hot stamp“ crnom mrežastom površinom i diskretnim GR oznakama.

Nova Dinamic Grey završna obrada već je prepoznatljiva boja GR SPORT-a, sada dostupna i kao dvobojna opcija s kontrastnim crnim krovom i stubovima.

Toyota Yaris GR Sport

Unutrašnjost

U kabini, prednja sportska sedišta imaju nove sive presvlake s crvenim štepovima, a sličan svetli šav primenjen je takođe i na upravljaču i ručici menjača.

Premijum GR SPORT sedišta presvučena crnim perforiranim Ultrasuede™ materijalom, s osloncima od veštačke kože i crvenim štepovima, dostupna su i kao opcije.

Toyota Yaris GR Sport

GR logo je uočljivo istaknut na prednjim naslonima za glavu, tasteru za pokretanje, ekranu s instrumentima i upravljaču, a na vratima i instrument tabli umetnute su karakteristične metalne, srebrne oznake GR SPORT.

Dinamične performanse

Yaris Cross oslanja se na već dokazani kvalitet upravljanja, pre svega zahvaljujući GA-B platformi – istoj onoj koja je iskorišćena za model Yaris Hatchback, ovenčanog titulom za Evropski automobil godine 2021. – čime je obezbeđen nizak centar gravitacije, veoma kruta i uravnotežena karoserija.

Pored toga, GR SPORT dobija još preciznije upravljanje, što je postignuto dodatnim podešavanjem ogibljenja, pružajući vozaču bolji osećaj prilikom upravljanja, uz manje naginjanje karoserije i bolje prianjanje.

Toyota Yaris GR Sport

I u ostalim aspektima novi GR SPORT zadržava sve kvalitete koji su omogućili modelu Yaris Cross da osvoji titulu najboljeg gradskog automobila na svetu 2022. godine (World Urban Car of the Year 2022).

Praktičnost

Praktičnost obezbeđuje i deljivo zadnje sedište, čiji se nasloni mogu oboriti u odnosu 40:20:40, kao i dobijena preklopna površina koja omogućava da se kapacitet prtljažnog prostora poveća sa 397 litara (sa svim sedištima na mestu) do maksimalno 1097 l.

Tako osmišljeno rešenje za prtljag pruža maksimalni unutrašnji prostor, i to sve u okviru kompaktnih spoljašnjih dimenzija koje su idealne za okretnu vožnju u gradskim sredinama.

Toyota Yaris GR Sport

Kao model s bogatim paketom opreme, pozicioniran rame uz rame s verzijama Yaris Cross Elegant i Adventure, Yaris Cross GR SPORT ima bogatu standardnu specifikaciju opreme, uključujući dvozonsku kontrolu klima uređaja, grejanje prednjih sedišta, kao i zatamnjeno zadnje staklo.

GR SPORT je takođe opremljen sistemom Toyota T-Mate, paketom naprednih funkcija aktivne bezbednosti i pomoći vozaču.

Toyota Yaris GR Sport

Hibridni pogon

Toyotu Yaris Cross GR SPORT pokreće Toyotin trocilindrični, 1,5-litarski Hybrid Dynamic Force pogon. Dug hod klipova u cilindrima pogonskog agregata, veoma brzo sagorevanje, visok kompresioni odnos od 14:1, kao i kontrole temperature i pritiska pomažu pogonskoj jedinici da dostigne vrhunsku toplotnu efikasnost od 40%.

Smanjenje emisije CO2 i ušteda goriva kod modela Yaris Cross GR SPORT imaju za cilj da dostignu isti nivo kao na modelima u paketima opreme Yaris Cross Elegant i Adventure.

Toyota Yaris GR Sport

Početak prodaje

Predstavljen 2021. godine, Yaris Cross je od tada bio konstantno najtraženiji Toyotin automobil u Evropi, s prodajom više od 77.000 jedinica u prvoj polovini 2022. godine, što je osiguralo tržišni udeo u B-SUV segmentu od 7,7%, i predstavlja 48% udela u gami Yaris u istom periodu.

Pretprodaja novog modela Yaris Cross GR SPORT u Evropi počeće u trećem kvartalu 2022.

Toyota Yaris GR Sport

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring