Auto magazin

Volvo PV444 proslavlja 70. rođendan

Volvo PV444 proslavlja 70. rođendan
10.10.2014.
Prvi "volvo" sa samonosećom karoserijom

Volvo obeležio značajnu godišnjicu: sedamdeset godina od predstavljanja svog ključnog modela "PV444". Bio je prvi mali "volvo", ali i prvi model ovog proizvođača sa samonosećom karoserijom

Volvo “PV444” je nedavno obeležio sedamdesetu godišnjicu od svog lansiranja. “Mali volvo” je bio početak i simbol novog Volvoa posle Drugog svetskog rata, a označio je i početak izvoza Volvo automobila u Ameriku.

PV 444

 

Tehnološki predvodnik

Dok je u ostatku sveta još uvek besneo Drugi svetski rat, u Stokholmu je prvog septembra 1944. godine organizovana izložba Volvo automobila, koja je trebalo da pokaže šta je, tada 18 godina stara švedska automobilska kompanija postigla, kao i ono što kupci mogu da očekuju kada zavlada mir.

Volvo proizvodna linija

 

Prikazana su i dva nova modela: “PV60” i “PV444”. “Volvo PV60” je zapravo bio predratni model, predstavljen još 1940. godine, ali je početak Drugog svetskog rata pokvario planove o proizvodnji. No, prava zvezda izložbe je bio “mali volvo” – model “PV444” – odnosno njegov prototip koji nije bio u voznom stanju.

PV 444 proizvodna linija

 

Tokom izložbe i kratko nakon nje, potpisano je 2.300 predračuna za novi “PV444”. Prvi gotov automobil predstavljen je tek trećeg februara 1947. godine, a serijska proizvodnja je počela narednog meseca. “Volvo PV444” nije bio samo prvi mali “volvo”. Bio je i prvi model sa samonosećom karoserijom. Četvorocilindrični 1,4-litarski motor sa 40 konjskih snaga, takođe je bio potpuno nov.

PV444 enterijer

 

Izvoz u Ameriku

Kada su predstavljeni “PV60” i “PV444”, izvoz Volvoa je bio skroman. Ali sa modelom “PV444”, Volvo je uspostavio svoje istorijski gledano najvažnije izvozno tržište – severnoameričko. Prvi primerci su isporučeni u Los Anđeles avgusta 1955. godine, da bi već sledeće godine Volvo postao drugi uvozni automobilski brend u Kaliforniji.

Volvo

 

Isprva je planirana proizvodnja od 8.000 primeraka modela “PV444”, što je bilo prilično hrabro, jer Volvo pre toga nikada nije proizveo više od 2.000 automobila. No, “mali volvo” bio je pun pogodak. Skoro 200.000 primeraka je proizvedeno do 1958. godine. Uz modernizovani “PV544”, ukupno je proizvedeno čak 440.000 primeraka ovog modela.

Volvo PV 444[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

NE verujem da će puno postići, pre je neko vrdanje, da zaobiđu stroge propise i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad