Vozili smo: Mazda 3 Sport G120 Takumi

Mazdih hečbek niže srednje klase je vrlo brzo osvojio tržišta širom Evrope. I u Srbiji je odlično prošao i uveliko je prevazišao početna očekivanja uvoznika. Sada je pripremljena posebna verzija "takumi" koja za umerenu cenu nudi vrlo atraktivnu opremu

Nova “mazda 3” nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dizajn automobila je mnogima bitan zbog toga što preko njega ostavljate poruku o svom statusu i stilu. Upravo su o tome mislili u Mazdi i kreirali su paket opreme “takumi” koji uz relativno povoljnu cenu “mazdu 3” pravi vrlo luksuznom i ekskluzivnom.

magazinauto.com mazda 3 g120 takumi test 2016 review
Paket opreme takumi uz relativno povoljnu cenu mazdu 3 pravi luksuznom i ekskluzivnom

Konkretno, oprema “takumi” lukavo kombinuje stilove dizajna i komponente koji balansiraju između verzija “atrakšn” i “revolušn”. Sedišta su presvučena kombinacijom kože i alkantare proštepane crvenim koncem kao kontrast.

Tu su i dvozonski automatski klima uređaj i grejana prednja sedišta. Karoserija je dostupna u nekoliko boja, a od standardnih verzija se razlikuje preko aluminijumskih felni prečnika 18 inča tamne boje, kao i zatamnjenim staklima na zadnjim vratima. Od opreme u “takumi” paketu izdvajamo i infotejnment sistem sa  sa 7-inčnim displejom u boji, kao i kameru za vožnju u “rikverc”. Tu su i bi-ksenon farovi.

magazinauto.com mazda 3 g120 takumi test 2016 review
Od standardnih verzija se razlikuje preko aluminijumskih felni prečnika 18 inča tamne boje, kao i zatamnjenim staklima na zadnjim vratima.

Sa “mazdom 3” smo imali prilike da se družimo već nekoliko puta. Prvi put na svetskoj prezentaciji u Španiji, a potom i na dugim testovima top verzije, kao i sa limuzinom sa srednjim paketom opreme. Još jednom konstatujemo da kao što i karoserija, kabina odiše solidnošću. Upotrebljeni materijali su vrlo kvalitetni, a paneli dobro obrađeni i uklopljeni.

U “mazdi” se sedi vrlo kvalitetno. Sedišta su postavljena nisko, udobna su, ali pružaju i dobru potporu bez prevelike agresivnosti. Pedale su postavljene pravo ispred vozača, pa noge imaju prirodan položaj. Takođe, odmorište za levu nogu se nalazi blizu poda, što manje zamara prilikom dugih vožnji. Upravljač i sedišta se podešavaju u svim pravcima omogućuju vozaču da zauzme položaj koji mu u potpunosti odgovara. Kabina nudi prostor za putnike koji je u okviru niže srednje klase, s time što je primetno da je kabina šira u odnosu na prosek.

magazinauto.com mazda 3 g120 takumi test 2016 reviewmagazinauto.com mazda 3 g120 takumi test 2016 review
Upotrebljeni materijali su vrlo kvalitetni, a paneli dobro obrađeni i uklopljeni

Preglednost nije bolja strana “trojke” zbog visokih bokova i debelih nosača krova. I spoljašnji retrovizori nisu idealni, pokrivaju relativno mali ugao, a i postavljeni su previše blizu vozača, pa se ta njihva karakteristika povećava. Na svu sreću tu je sistem je upozorenje na vozila koja se nalaze u “mrtvom uglu”.

“Mazda 3” je oduvek bila poznata po odličnom hendlingu, a sada su stvari podignute na viši nivo. Auto deluje zrelije i mirnije, ali nije izgubio sportsku oštrinu. Kada ga pritisnete do kraja odužiće vam se izuzetno preciznim upravljačem, neutralnim ponašanjem u krivinama i izuzetno velikim bočnim silama koje može da istrpi.

magazinauto.com mazda 3 g120 takumi test 2016 review
Sedišta su presvučena kombinacijom kože i alkantare proštepane crvenim koncem kao kontrast

Dobro izbalansirana šasija dozvoljava da dodavanjem i oduzimanjem gasa auto namestite u teme krivine kao rukom, a da na izlazu iz krivine uživate u vrlo kontrolisanom podupravljanju pravo na spoljnu ivicu staze. Auto je opremljen točkovima od 18 inča, pa je po lošijem kolovozu umeo da blago zadrhti. Ipak, amortizacija i dugačkih i udarnih rupa je dobra. Ono što iznenađuje je odlična akustična i mehanička izolacija.

“Mazda 3 takumi” dolazi jedino u verziji sa dvolitarskim benzincem snage 120KS. Šta nam onda nudi Mazdin 2,0 od 120 KS? Tu su odlična ubrzanja na vrlo niskim obrtajima, sjajna međuubrzanja i neprevaziđeno uglađen rad. „Trojka“ sa ovim motorom postiže ubrzanje do „stotke“ ispod devet sekundi, a na niskim obrtajima se ponaša bolje od turbo motora. Visoke obrtaje voli i lako se zavrti do crvenog područja obrtomera koje počinje na skoro 6500 o/min.

magazinauto.com mazda 3 g120 takumi test 2016 review
Kabina je šira u odnosu na prosek

Umerena vožnja vožnja i dovodi do primereno niske potrošnje koju uporno ističemo u svakom testu neke od benzinski pokretanih “mazdi”. U normalnim uslovima vožnje, a pri tome mislimo na preveliku zimu, ili pretoplo leto, kao i na previše kratke vožnje, prosočna potrošnja sa lakoćom može da se zadrži na oko sedam litara benzina. U gradu, prosek može da pređe osam i po litara tek ako ste vrlo agresivni i nervozni, dok smo na magistrali sa potpuno opterećenim automobilom zabeležili prosek od tek pet litara. Na auto putu pri 120 km/h motor se „vrti“ na tek 2600 o/min i tada troši oko 5,6 litara.

Izuzetan kvalitet materijala i izrade, kao i upadljivo bogata oprema zavređuju cenu od tek malo preko dvadeset hiljada evra. Ako ste iole hedonista, volite dobru vožnju, ali ne želite auto koji će vas izdati na pola puta ka destinaciji za odmor, onda je ova verzija “mazde 3” jedna od dva – tri automobila u nižoj srednjoj klasi koji će iole prići ovoj premisi. Za svaku pohvalu!
Ivan Katunac

magazinauto.com mazda 3 g120 takumi test 2016 review

Automatsko kočenje do 30km/h
Zanimljivo je da, iako je u pitanju srednji paket opreme, „mazda 3“ ima neke od najnaprednijih bezbednosnih sistema. Jedan od njih je uređaj za automatsko kočenje pri brzinama do 30 km/h, što je od velike važnosti u gradskoj vožnji prilikom izbegavanja sudara. Uz pomoć 3D kamere ugrađene iza unutrašnjeg retrovizora se aktivira u slučaju da vozač ne odreaguje sam i zaustavlja auto neposredno pre nego što će udariti u prepreku.

magazinauto.com mazda 3 g120 takumi test 2016 review

Multimedija na dohvat ruke
Paket opreme „takumi“ takođe sadrži i multimedijalni sistem kojim se može upravljati na dva načina – preko velikog displeja osetljivog na dodir dijagonale sedam inča ili preko džojstika koji se nalazi na dohvat ruke – ispred ručice menjača. Uz malo vežbe, vrlo je lako i jednostavno koristiti ovakav interfejs.

magazinauto.com mazda 3 g120 takumi test 2016 review

Mazda 3 Sport G120 Takumi
Motor: zapremina 1998 ccm, snaga 88 kW (120 KS) pri 6000 o/min, maks. obrtni moment 210 Nm pri 4000 o/min, kompresija 14,0:1, direktno ubrizgavanje, menjač 6 stepeni, manuelni
Dimenzije: Dimenzije: 4460/1795/1465 mm, međuos. rastojanje 2700 mm, prtljažnik 364 l, rezervoar 51 l, masa 1310 kg, pneumatici 225/45 R 18
Performanse: maks. brzina 198 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,8 s, potrošnja 4,3/5,1/6,5 l/100 km, emisija CO2 119 g/km

magazinauto.com mazda 3 g120 takumi test 2016 review

Oprema
Standard: ESP, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, senzor pritiska u pneumaticima, alu-felne 18 inča, automatski dvozonski klima-uređaj, bi-ksenon farovi, sedišta presvučena kombinacijom kože i alkantare, ekran dijagonale sedam inča osetljiv na dodir, „MZD“ konekt sistem sa džojstikom, inteligentni sistem kočenja do 30 km/h, tempomat, maglenke, audio sistem sa CD plejerom, šest zvučnika i blutut konekcijom za mobilni telefon, dva USB priključka, slot za SD karticu i AUX priključak, kožni volan i ručica menjača, elektro-sklopivi retrovizori, startovanje motora na dugme
Opcije: GPS uređaj sa mapama Evrope i Srbije, metalik boja

magazinauto.com mazda 3 g120 takumi test 2016 review

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring