Auto magazin

Vozili smo novi Fiat 500L

Vozili smo novi Fiat 500L
19.08.2017.
Svetski i naš

Čak 40 posto komponenti je novo na redizajniranom modelu Fiat 500L. Izmene se najviše odnose na dizajn i multimediju, dok je gama motora ostala nepromenjena. Opšti utisak je da je ovo vrlo praktičan i kvalitetan auto Torino, Italija Od našeg specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać

auto magazin srbija novi fiat 500l

Posle velikog iščekivanja, zvanično je predstavljen redizajnirani Fiat 500L. Predstavnici Torinskog proizvođača su nas pozvali na prvu test vožnju koja je organizovana na njihovom, domaćem terenu.

Zašto baš tamo ako se auto proizvodi kod nas? Lokacija fabrike je činjenica vezana za ekonomiju, a specijalizovane automobilske medije je lakše informisati o novitetima u centrali, gde je 500L razvijen.

Dakle, u Torinu, sa već uhodanom ekipom koja redovno dočekuje novinare na brojnim događajima na kojima se predstavljaju i svi drugi modeli.

Odmah po dolasku u sedište Fijata, održana nam je prezentacija na kojoj su nam predstavljeni najveći noviteti na modelu 500L.

Domaćini kažu da je čak 40 posto komponenti novo. S obzirom da ubedljivo najveći deo proizvodnje odlazi na inostrana tržišta, marketinška strategija je da se auto estetski još više poveže sa modelom 500.

Nama u Srbiji to nije baš od velike važnosti, a prioritet apsolutno ima odnos uloženog-dobijenog. Na svu sreću, u prilici smo da uživamo u veoma kvalitetnom automobilu, ne samo u smislu materijala i završne obrade, već i kada je reč o kvalitetu inženjeringa i konstrukcije.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Tokom test vožnje, Fiat nam je priredio usputne stanice za osveženje sa čuvenim sladoledom

Na žalost, o tome nije bilo reči na konferenciji za novinare. Italijani su skromni i više pažnje posvećuju estetici. Iako na prvi pogled nema velikih razlika u odnosu na neredizajniranu verziju koja je na tržištu već pet godina, izmena ima dosta ali su one vrlo suptilne.

Za početak, prednja maska je dobila, kako dizajneri kažu “oh my god” efekat, odnosno podseća na iznenađeno lice, koje karakteriše i redizajnirani Fiat 500.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Zapravo, dosta elemenata koje je dobio osveženi “petstotinjak” sada možemo da vidimo i na 500L. Umesto klasičnih sijalica za dnevno svetlo tu su sada LED elementi, baš kao na 500. Maska je dobila tačkaste hromirane detalje po ugledu na Tipo a najviše “neprimetnih” razlika je u kabini.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Ugrađen je volan iz Jeep modela koji je karakterističan po velikom broju dugmića sa prednje strane. Namerno naglašavamo to sa prednje strane jer ih ima i sa zadnje – to su tasteri za promenu numera i menjanje stanica, odnosno za pojačavanje ili utišavanje muzike.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Kompletna komandna tabla je nova – do sada je imala oblik gitare a sada je simetrična. Instrumenti su takođe novi, sa većim centralnim displejem a potpuno nov je i displej multimedije, djagonale sedam inča.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Ipak, najbolje je upoznati se sa automobilom uživo. Odlazimo do parkinga na kome nas čekaju gotovo sve verzije. Izvlačenjem šibica dobijamo 500L Wagon. To je nova oznaka za produženu verziju koja se do sada zvala Living.

Po istom principu, Trekking je postao Cross. Naravno, svi primerci su u višem, Lounge paketu, sa par dodataka u vidu kožnih sedišta sa grejačima i električnom lumbalnom podrškom i panoramskog pokretnog krova.

auto magazin srbija novi fiat 500l

I zaista, na prvi pogled ne vide se promene, ali kada se uporedi sa starim modelom, zapravo je popravljeno sve ono što se moglo nazvati manom.

Na primer, osvetljenje table više nije žuto nego belo, instrumenti su daleko ozbiljniji i sada deluju čak luksuzno zbog 3D efekta i velikog centralnog displeja.

Na njemu je sada mnogo informacija, uključujući i detalje sa navigacije u vidu sledećeg skretanja i slično. Inače, 500L nismo baš tako skoro vozili i ovo je bila prva prilika da provozamo auto sa Lounge paketom.auto magazin srbija novi fiat 500l

Razlika u odnosu na Pop Star je ogromna; ako ste u mogućnosti, apsolutno preporučujemo ovaj paket zbog materijala. Kompletna komandna tabla i tapacirunzi u vratima su presvučeni kvalitetnim sunđerastim materijalom zanimljivog reljefa.

Tačno je da ne pipate auto dok vozite, izuzev volana i menjača, ali sa svim ovim lepim površinama i veoma visokim kvalitetom završne obrade atmosfera je čak bolja nego u modelima premijum segmenta iste veličine, na primer, Audiju Q2.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Sedišta su i dalje kratka, iako su u nekom trenutku posle početka proizvodnje blago menjana. Nekima se to sviđa, nekima ne, tek vrlo dobro drže telo u krivinama.

Položaj za volanom je prilično uspravan, mada se obruč toliko izvlači da može da se sedi poluzavaljeno. Doduše, morate da se približite nožnim komandama koje su relativno blizu ali nisko postavljene, tako da se sedi savijenih kolena.

Čak i ako se izvalite na mestu vozača, iza vas ostaje iznenađujuće mnogo mesta. Dakle, prostor na zadnjim sedištima je nešto što 500L definitivno izdvaja od konkurencije. Opušteno mogu da uđu, sednu i izađu čak i vrlo visoke osobe, bez problema sa prostorom za glavu, kolena i stopala.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Podsećamo, to što je u pitanju “vagon” verzija (bivši “living”) ne znači da je produženo međuosovinsko rastojanje. Ono je isto, pa je utoliko rezultat na zadnjim sedištima bolji.

Prtljažnik je ubedljivo najveći u klasi, pa i šire. Ukoliko su klizna zadnja sedišta pomerena skroz unazad, zapremina je 560 litara, a ako su pomerena unapred, gepek je sa svojih 638 litara na nivou neprikosnovene “škode superb”.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Pri svemu tome, treba imati u vidu da je Fiat 500L auto B segmenta. Upravo u tom svetlu treba posmatrati i njegove dinamičke karakteristike i ponašanje u vožnji.

Iako je prošlo nekoliko godina od kako smo poslednji put vozili 500L, moramo da priznamo da smo se veoma pozitivno iznenadili, baš kao i prvi put. Auto je vrlo mek, dobro upija sitne neravnine a voli i da prijatno “zapliva” preko ulegnuća.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Primetili smo da je u velikoj meri poboljšana zvučna i izolacija od vibracija. Način na koji auto skreće i kako neutrališe krivine je još jedno iznenađenje.

S obzirom da smo pod haubom imali 1,6 “multidžet” motor sa 120 KS i 320 Nm, brda oko Torina i strmi usponi nisu predstavljali nikakav problem.

Doduše, turbo-rupa je nešto više izražena u odnosu na najnovije konkurente, ali zato raspolaže velikom rezervom snage koja je dovoljna za velike brzine i snažna međuubrzanja.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Posebno nam je prijao prozor u A stubu koji omogućava sjajnu preglednost. Uz panoramski krov u velikoj meri utiče na pozitivnu atmosferu, baš kao i opšti osećaj solidnosti konstrukcije i kvaliteta materijala i završne obrade.

Nećemo zalaziti u strateške odluke tipa da li MPV segment ima budućnost, tek Fiat se dobro snašao i svestranim rešenjima učinio 500L vrlo konkurentnim.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Lifestyle karakter samo doprinosi tome, pa i dalje imamo utisak da je prećutni cilj bio da se doskoči premijum modelima kao što je Mini Countryman.

Slična estetika, pa i ciljna grupa, ali po desetak hiljada evra nižoj ceni, očigledno daje rezultat, s obzirom da je 500L ubedljivo najprodavaniji auto u MPV klasi B segmenta.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Mopar personalizacija

Osim estetskih dodataka u vidu nalepnica, Mopar je napravio i specijalne držače za gepek, kao i prostirke za prevoz kućnih ljubimaca u prtljažniku i na zadnjim sedištima

auto magazin srbija novi fiat 500l

Panorama nije nedostižna

“Laundž” paket opreme standardno sadrži panoramski krov, najveći u klasi. Uz doplatu se dobija i mogućnost otvaranja

auto magazin srbija novi fiat 500l

Može i sa sedam sedišta

Dosadašnji “living” postao je “vagon”. Ogroman prtljažnik omogućio je i opcionu ugradnju trećeg reda sedišta, a njegova zapremina se tada smanjuje na 170 litara

auto magazin srbija novi fiat 500l

Automatsko kočenje do 30 km/h

U skladu sa trendovima iz oblasti bezbednosti, Fijat je ugradio i sistem za automatsko kočenje koji radi do brzine od 30 km/h. Na žalost, nema prepoznavanja saobraćajnih znakova

Konkurenti?

Sada ih je sve više. Umesto MPV modela to su postali krosoveri, koji su pokupili vrline SUV i MPV modela. Upravo iz tog razloga Fiat je pojačao Cross verziju, koja se do juče zvala Trekking.

Ona je standardno opremljena preklopnikom koji omogućava elektronsku blokadu diferencijala u cilju izvlačenja iz snega, peska ili blata i automatski se deaktivira pri brzinama od tridesetak na sat.

Klirens je povišen za 25 milimetara. Dakle, nema 4×4 pogon, on je rezervisan za 500X, ali ga nemaju ni novi konkurenti, poput Opela Crossland X, Peugeota 2008, Citroena C3 AirCross, Renaulta Captur, Kie Stonic…

auto magazin srbija novi fiat 500l

Pojačavanje iza volana

Novi volan je preuzet od “džipova”. Sadrži dosta komandi, što tempomata, što onih za kretanje kroz meni. Tasteri za pojačavanje zvuka i menjanje numera su sa zadnje strane volana

auto magazin srbija novi fiat 500l

Nova multimedija

Nije samo povećan displej multimedijalnog uređaja na sedam inča u HD rezoluciji, već je kompatibilan sa Android Auto i Apple Car Play sistemima koji omogućavaju da svojim telefonom tokom vožnje upravljate preko displeja automobila.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Luksuzniji instrumenti

Kompletna komandna tabla je dobila belo umesto žutog osvetljenja a kompletno su promenjeni i instrumenti. Izgledaju dosta luksuznije zahvaljujući 3D efektu, a tu je i novi veliki displej između brzinomera i obrtomera na kome se prikazuju i podaci sa navigacije, na primer, o prvom sledećem skretanju.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Le Corbusier kao uzor

Tokom razvoja Fiata 500L, koji je počeo 2010. godine, ideja je bila da se napravi naslednik modela Fiat Idea i Lancia Musa.

Interno, projekat je nazvan “L0”, odnosno “el dzero” (Ellezero). Dizajneri su otkrili da je inspiracija za dizajn bila čuvena Villa Savoye koju je projektovao jedan od najpoznatijih arhitekata sveta, Le Corbusier.

Ekvivalent je pronađen pre svega u slojevitosti strukture, (dvostruki A stub reprezentuje stubove), kao i u centralnom svetlarniku koji je dobio otelotvorenje u panoramskom krovu, najvećem u klasi.

Fiat 500L

Motor 1,4 16V 0,9 TwinAir 0,9 TwinAir CNG 1,3 MultiJet2 1,6 MultiJet 1,4 Tjet 1,4 Tjet GPL
Zapremina (ccm) 1368 875 875 1248 1598 1368 1368
Snaga (kW/KS) pri o/min 70/95 pri 6000 77/105 pri 5500 59/80 pri 5500 70/95 pri 3750 88/120 pri 3750 88/120 pri 5000 22/120 pri 5000
Maks. o. moment (Nm) 127 145 140 200 320 206 206
Dimenzije (mm) 4147 (4270 Cross) / 1784 (1800 Cross) / 1658 (1679 Cross)
Međuos. rastojanje (mm) 2612
Zapremina prtljažnika (l) 412-455 (330-396 CNG) / 560-653 (Wagon)
Zapremina rezervoara 50 l benzin, 14 kg (80 l) CNG, 38,4 l GPL
Masa (kg) 1245 1260 1390 1305 1380 1290 1310
Maks. brzina (km/h) 178 180 163 171 189 189 189
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 12,8 12,3 15,7 13,9 10,7 10,2 10,6
Potrošnja (l/100 km) 5,0/6,1/8,1 4,2/4,8/5,7 3,3/3,9/4,7 kg/100 km 3,6/4,1/4,9 4,0/4,2/4,6 5,4/6,7/8,8 7,0/8,6/11,4 GPL

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Ivan
    Ivan August 22, 07:30

    Bas sam razocaran sto nisu sredili sedista. To je meni najveća mana ovog automobila. Imam ga vec 4 godine i jedva cekam da promenim auto..

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Lep auto.. Kupicu ga [...]

Na zallost,vas komentar je previse u crno-belom maniru. Globalno zagrevanje i energetska efikasnost su,na zalost,i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad