Test: Dacia Sandero 1,5 dCi 75 Life Plus

"Dačiju sandero" smo već nekoliko puta vozili a razlog što se ovaj model ponovo našao na testu je nova serija sa Euro 6 motorima koja se prodaje počevši od prvog avgusta

Nova serija “dačija” koja se prodaje kod nas je toliko nova da čak nismo uspeli da nađemo tehničke podatke o unapređenom motoru na zvaničnom Renoovom sajtu za medije (u Francuskoj), već su izvučeni iz dokumentacije za homologaciju.

Osim što novi 1,5 dCi sada ispunjava Euro 6 standarde o emisiji izduvnih gasova, smanjena mu je i potrošnja za petnaestak procenata. Za naše tržište uvoznik je predvideo samo slabiju verziju od 75 “konja” za “sandero”, dok se jači motori ugrađuju u druge modele. Međutim, tokom testa se ispostavilo da je ovaj motor više nego dovoljno snažan, između ostalog, zahvaljujući i modifikacijama koje su napravljene.

Auto magazin dacia sandero life plus test
Lajf plus verzija, koju smo testirali, ima nekoliko dodataka, uglavnom kozmetičke prirode

Auto koji vam prikazujemo sadrži “lajf plus” paket opreme. To je, praktično, specijalno konfigurisana verzija koja ima više opreme u odnosu na standardne pakete ali po nešto nižoj ceni. Tako, recimo, “lajf” paket nudi audio uređaj sa blutut konekcijom za mobilni, USB priključak, komande na volanu, elektro-podizače prednjih prozora, “klimu”, indikator pritiska u gumama, ESP, četiri vazdušna jastuka od kojih bočni imaju i funkciju vazdušne zavese, maglenke…

Ovako opremljen “sandero” dizel košta 10.300 evra, što ga čini ubedljivo najjeftinijim dizelašem na našem tržištu. “Lajf plus” verzija, koju smo testirali, ima nekoliko dodataka, uglavnom kozmetičke prirode.

Zbog toga je cena hiljadu evra veća i za te pare auto je dodatno opremljen sivim metalik alu-felnama, elektro-podesivim retrovizorima u istoj boji, putnim računarom, specijalnim presvlakama sa plavim detaljima, plavim sigurnosnim pojasevima i vozačevim sedištem i volanom podesivim po visini.

Auto magazin dacia sandero life plus test
Kvalitet završne obrade ne odstupa od primerka do primerka, već je na prilično visokom nivou

U odnosu na ranije serije, “sandero” je postao dosta kvalitetniji. U trenutku pisanja ovog teksta na testu u redakciji Auto magazina je i “logan MCV”, odnosno karavan verzija. Moramo da priznamo da kvalitet završne obrade ne odstupa od primerka do primerka, već je na prilično visokom nivou.

Možda nije baš najukusnije u istoj rečenici pominjati reč kvalitet i brend Dačija ali moramo da priznamo da smo se prilično iznenadili ukupnim utiskom koji je auto na nas ostavio.

Konstrukciono posmatrano, auto svakako nije najmoderniji i nosi mnogo kompromisa koji su obezbedili nižu cenu proizvodnje. Na primer, samo “lajf plus” paket donosi upravljač podesiv po visini ali ne i po dubini i malo je udaljeniji nego što bi smo voleli.

Auto magazin dacia sandero life plus test
Lajf plus paket donosi upravljač podesiv po visini ali ne i po dubini i malo je udaljeniji nego što bi smo voleli

Svuda u kabini je tvrda plastika ali to je još uvek standard kod većine modela B segmenta. Sa druge strane, ništa ne krcka i ne škripi i odaje utisak velike solidnosti. Štedelo se i na elektrici, pa se tako tasteri za podizanje prozora i dalje nalaze na centralnoj konzoli.

To generalno nije preveliki problem ali su na novom “sanderu” nešto niži nego kod starog i to prilično nervira vozača kada istovremeno želi da spusti ili podigne oba prozora. Ručica menjača smeta i jedini način da to izvedete istovremeno je da tastere držite sa obe ruke.

Tu je i nezaobilazna sajla za podešavanje snopa farova koja nam nije smetala jer je na dohvat ruke a i sama činjenica da imate mehaničku spravu za podešavanje je zanimljiva.

Auto magazin dacia sandero life plus test
Štedelo se i na elektrici, pa se tako tasteri za podizanje prozora i dalje nalaze na centralnoj konzoli

Međutim, najvažnije tek dolazi. “Sandero” fabrički dolazi sa Goodyear pneumaticima, nemačkim Ate kočnicama koji se, između ostalog, ugrađuju u Mercedese u prvoj ugradnji i kvalitetnim Valeo metlicama brisača. Sve ovo je na ranijim serijama Dačije bilo nezamislivo, tako da verujemo da nema više jeftinih komponenti.

Drugim rečima, “dačije” su postale prilično kvalitetni automobili, mada i ranije nije bilo većih pritužbi. Čak ni uštede u pogledu konstrukcije nisu prevelike. Iako je inženjering starijeg datuma, tu pre svega mislimo na ne baš sofisticirano ali vrlo udobno i izdržljivo ogibljenje, motor je poslednja reč tehnike.

Od prvog avgusta sve “dačije” ispunjavaju Euro 6 standarde, pa i dizelaši. Deklarisani podaci o potrošnji su osetno niži, a mi smo uspeli u praksi da dostignemo fabričke podatke sa Euro 5 verzije motora. Konkretno, vozili smo najslabiji “dCi” koji je karijeru započeo sa 65 a sada ima 75 “konja”: U katalozima do ovog leta piše da po gradu troši 4,4 l/100 km. Verovali ili ne, toliko smo i mi zabeležili tokom sedmodnevnog testa gradske vožnje.

Auto magazin dacia sandero life plus test
Sedišta su kratka i ne pružaju preveliku bočnu potporu

Ta gradska vožnja po standardima merenja podrazumeva nekoliko semafora, zagrejan motor na određenom broju pređenih kilometara i održavanje konstantne brzine od 50 km/h, koliko je opšte ograničenje brzine. Da li i vi vozite konstantno 50 na sat? Poenta je da smo uspeli da postignemo 4,4 l/100 km sa dosta “maltretiranja” automobila u smislu naglih ubrzanja, kratkih relacija i vožnje nezagrejanog motora, doduše u letnjim uslovima ali sa čestim uključivanjem “klime”.

Osim što je motor sada još štedljiviji i ispušta ugljendioksida koliko i “tojota prijus”, poboljšane su mu i performanse u smislu dostupnosti maksimalnog obrtnog momenta. Elastičniji je nego ikad, tako da sada odlučno povlači i na vrlo niskim obrtajima. Interesantno je da 75 “konja” na papiru ne goori mnogo toga.

To nije impozantna cifra ali je u praksi situacija potpuno drugačija. Motor se ponaša kao da ima bar 90 KS, tako da je pogled na ubrzanje do “stotke” od 14,6 sekundi prao iznenađenje. Razlog za to leži u ćinjenici da do nekih 80 km/h zaista munjevito ubrzava, tako da je pravo zadovoljstvo voziti ga po gradu.

Auto magazin dacia sandero life plus test
Prostora pozadi ima više nego kod većine automobila u B segmentu

Preko te brzine oseća se da je ovo ipak najslabiji “dCi”, iako je imao bezbroj modifikacija za ovih 15 godina koliko se porizvodi. Ipak, bez problema možete da se upustite u duže vožnje, s obzirom da bez napora održava putnu brzinu od 130 km/h. Pri sve mu tome izuzetno malo troši, između 4,5 i 5,0 l/100 km.

Međuubrzanja pri velikim brzinama nisu sjajna, pa je potrebno malo strpljenja. Sve ovo važi u slučaju da je deaktiviran “eco” taster na komandnoj tabli. To je neka vrsta čip-tjuninga koja menja mapu motora tako što zakida na performansama u korist potrošnje. Međutim, mi nismo primetili neku značajnu razliku.

Naprotiv, sa naglim ubrzanjima u standardnom modu smo ranije dostizali željenu brzinu koju smo konstantno održavali. Pri 50-60 km/h “sandero” je trošio svega oko dve litre, što je i glavni razlog za generalno nizak prosek.

Auto magazin dacia sandero life plus test
Za razliku od logana, zadnja klupa je podeljena i može da se obara

To što menjač ima pet brzina, uopšte nije stvar zastarelosti i uštede. Motor je toliko elastičan da su prenosni odnosi veoma dugi. To znači i mnogo manje baratanja rulicom menjača, što je plus. Sa druge strane, peta je toliko duga da obezbeđuje izuzetno nisku potrošnju. Nama nije bilo dovoljno ni sedam dana da se naviknemo na tako duge brzine. Već pri 70 km/h smo prebacivali u petu ali je motor negodovao, tako da je 80 km/h minimum za miran rad motora u petoj.

Iako nije previše sofisticirano, ogibljenje je pravo rešenje za naše puteve. U bržim prolascima kroz krivine auto kontrolisano počinje da proklizava a granica proklizavanja je niža nego kod prosečnih modernih automobila B segmenta. Zauzvrat, vožnja po rupama ne “boli”, bilo da su u pitanju kratke uzastopne neravnine, kaldrma ili udarne rupe.

Ko voli dizelaše, želi nov auto i ima ograničen budžet, “dačije” su tema za razmišljanje. Još ako potencijalni kupac nema problem sa imidžom brenda, sigurno će biti nagrađen lojalnošću štedljivog, komfornog i praktičnog automobila.
Aleksandar Bursać

Auto magazin dacia sandero life plus test

Euro 6 za sve motore
Počevši od 1. avgusta ove godine, sve verzije Dačijinih modela ipsunjavaju Euro 6 standare o emisiji izduvnih gasova, uključujući i preko 20 godina star atmosferski benzinac zapremine 1,2 litra sa 75 “konja”. Njegova cena sa “lajf” paketom opreme iznosi 8.100 evra.

Zanimljivo je da on više nije dostupan sa fabričkim gasnim uređajem, već isključivo relativno novi 0,9 TCe turbo-benzinac sa 90 KS. Cena ovog savremenog motora sa plinom je svega 800 evra veća.

Auto magazin dacia sandero life plus test

Kvalitetne komponente
Dačija vremenom postaje sve kvalitetnija kada su u pitanju ugrađene komponente. Automobili sa “lajf plus” paketom opreme stižu sa Goodyear pneumaticima i nemačkim Ate kočnicama koje u prvoj ugradnji dobijaju i “mercedesi”. Metlice brisača su marke Valeo, po svoj prilici iz najkvalitetnije serije sudeći po tome kako brišu.

Auto magazin dacia sandero life plus test

Praktične pregrade su svuda
Druga generacija “dačije sandero” je vrlo bogata pregradama za sitnice. Na vrhu komandne table je praktično udubljenje, a ispred ručice menjača, osim držača za konzerve je i posebna pregrada u koju bez problema staju i veći mobilni telefoni. Flaše mogu da se stave i u prednjim i u zadnjim vratima. Kaseta je zaista prostrana i može da primi fascikle A4 formata.

Auto magazin dacia sandero life plus test

Kvalitetno ozvučenje
Još jedno pozitivno iznenađenje stiže u vidu ozvučenja. Blutut konekcija za mobilni telefon i USB priključak su standard i u najjeftinijem modelu, dok bolje verzije mogu da se pohvale i zadnjim zvučnicima. Naravno, tu je i mogućnost strimovanja muzike sa telefona i internet radio-stanica.

Sve u svemu, sistem je vrlo kvalitetan, sa izraženim basevima i može da istrpi veliki nivo glasnoće bez izobličenja.

Auto magazin dacia sandero dci life 01b

Dacia Sandero 1,5 dCi 75 Life Plus
Motor: zapremina 1461 ccm, snaga 55 kW (75 KS) pri 4000 o/min, maks. obrtni moment 200 Nm pri 1750 o/min, menjač 5 stepeni, manuelni
Dimenzije: 4058/1733/1518 mm, međuos. rastojanje 2589 mm, prtljažnik 320/1200 l, rezervoar 50 l, masa 1033 kg, pneumatici 185/65 R 15
Performanse: maks. brzina 159 km/h, ubrzanje 0-100 km 14,6 s, potrošnja 3,5/3,4/3,7 l/100 km, emisija CO2 90 g/km (Euro 6)

Auto magazin dacia sandero life plus test

Oprema
Standard: ABS, ESP, kontrola proklizavanja pogonskih točkova, prednji i bočni vazdušni jastuci, indikator promene brzine, klima uređaj, centralna brava sa daljinskim, el. podizači prednjih prozora, osvetljenje prtljažnika, samozaključavanje u vožnji, radio MP3/CD sa blutut konekcijom i USB/AUX priključkom, komande radija na volanu, maglenke, indikator pritiska u gumama, alu-felne 15 inča, hromirani detalji u unutrašnjosti, el. podesivi retrovizori, putni računar, plavi sigurnosni pojasevi i detalji na sedištima.

Auto magazin dacia sandero life plus test

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring