Proba: Mercedes C 220 BlueTec

Nova Mercedesova "C-klasa" je debitovala nedavno. Nešto je veća, čvršća i bezbednija nego ikada. Ukratko, fenomenalna. Evo kako smo ocenili "C 220 blutek", koji se našao na probi u našoj redakciji

Mercedes smo decenijama kritikovali zbog prevelike konzervativnosti, iako su svo ovo vreme pravili sjajne automobile, među najboljma na svetu. Poslušali su nas napokon i opustili se, makar kada je dizajn u pitanju.

Auto magazin mercedes c220 bluetec test
Zaobljene ivice karoserije je dizajn koji Mercedes od sada koristi na svim svojim modelima

Izgled nove “C-klase” je dosta opušteniji od dosadašnjih kockastih limuzina koje vode poreklo iz pera legendarnog dizajnera Pola Braka koji je ustanovio (sada odavno bivši) izgled “mercedesa” sredinom šezdesetih godina prošlog veka.

Sa talasastim linijama i “uštinutim” zadnjim delom, nova “C-klasa” izgleda kao najbolji mogući omaž Bentlijima i Rols Rojsima od pre tridesetak godina. A opet, elegancija i prepoznatljivi detalji nikoga neće ostaviti zbunjenog. Mercedes je ostao Mercedes.

Auto magazin mercedes c220 bluetec test
Sa talasastim linijama i uštinutim zadnjim delom, nova C-klasa izgleda kao najbolji mogući omaž Bentlijima i Rols Rojsima od pre tridesetak godina

Dizajn je subjektivna kategorija i o ukusima zaista ne treba raspravljati. Ali zato je tu objektivni osećaj kvaliteta koji će jednu ovakvu premijum limuzinu lako razdvojiti od jeftinih pokušaja.

Svaki detalj je pažljivo osmišljen, sve je odrađeno beskompromisno, a upotrebljeni materijali su zaista kvalitetni i prijatni na dodir. Tipično Nemačkoj tamnoj atmosferi u kabini  živost donosi ukusno uklopljene lajsne u aluminijuma.

Auto magazin mercedes c220 bluetec test
Svaki detalj je pažljivo osmišljen, sve je odrađeno beskompromisno, a upotrebljeni materijali su zaista kvalitetni i prijatni na dodir

Naravno o tome kako će vaš “mercedes” izgledati odlučujete samo vi (osim ako ne kupujete automobil sa lagera), pa vam predlažemo da se detaljno i pažljivo upoznate za katalogom Mercedesa, ne samo sa dodatnom opremom, već i sa stilovima karoserije i opšteg osećaja u kabini.

Na vama je onda da ga prilagodite sebi kroz zamarajuće dugačak spisak dodatne opreme; počev od stila: sportskijeg, elegantnijeg, ili modernog, pa onda po količini samih uređaja koji želite.

Preporučujemo vam da odvojite bar jedan ceo dan, odete do salona Mercedesa, sednete u njihov prijatan kafić i sa prodavcem detaljno razradite plan o tome kako želite da vaš auto izgleda spolja i iznutra, kao i o tome koju opremu želite da posedujete.

Auto magazin mercedes c220 bluetec test
Ovo je samo jedna od gotovo bezbrojnih mogućnosti kombinacija materijala i boja koje možete odabrati za vaš mercedes

Mnoge stavke iz kataloga imaju tek dvocifrenu vrednost u evrima, a itekako se isplate. Svoj auto ćete voziti godinama i ne želite da žalite svakoga dana za sitnicom, ili krupnijim detaljem koji ste zaboravili da naručite.

Mercedes brižljivo evoluira radno okruženje vozača, tako da je atmosfera poznata i vrlo prijatna. Sedi se nisko, ali ne previše, kao kod konkurenata, tako da je ulazak, a posebno izlazak iz automobila lakši. Već prvi kontakt sa automobilom je vrlo prijatan, kao da ste obuli najraskošniju rukavicu koju posedujete godinama.

Auto magazin mercedes c220 bluetec test
Pozadi se komforno mogu smestiti samo dva odrasla putnika prosečne konstitucije

Putnici pozadi imaju dovoljno prostora za noge i za glavu, ali moramo da napomenemo da je ovo pre svega četvorosed, zbog kardanskog tunela i police između prednjih sedišta. Klasična koncepcija automobila sa motorom napred postavljenim uzdužno i pogonom na zadnjim točkovima pokazao kao odlično rešenje za komforne limuzine.

Točkovi su postavljeni drugačije nego kod automobila sa prednjim pogonom, pa zato i putnici drugačije sede. Bliže su centru mase i zato imaju potpuno drugačiju percepciju vožnje. Vozači preko sedišta i upravljača mogu da primete svaku nijansu u prijanjanju i deluje kao da su mnogo bolje povezani sa automobilom.

Auto magazin mercedes c220 bluetec test
Plitak, ali širok i dugačak prtljažnik pravilnih stranica je tipičan za limuzine sa zadnjim pogonom

Granice brzine u krivini su postavljene vrlo visoko, tako da će se čak i neiskusni lako snaći u nepredviđenim situacijama. Uz to, elektronski sistemi lako kontrolišu automobil, tako da nema zanošenja zadnjeg dela, ukoliko baš ne želite.

Četvorocilindrični dizelaš od 2,2 litra sa 170 “konja” je verovatno najpopularniji u ponudi u ovim krajevima. Dovoljno je snažan da omogući skoro sportsku vožnju, preticanja bez previše rizika i veliku maksimalnu brzinu. Takođe, ovaj automobil se pokazao kao izuzetno ekonomičan.

Prosečna potrošnja na testu iznosila je samo 7,8 litara.Po gradu, “mercedes” troši oko 8,2 litra, na auto putu, pri konstantnih 120 km/h 4,7 litara, a na magistralnom putu, umerenom vožnjom samo 3,9 litara dizel na 100 km puta.
Ivan Katunac

Auto magazin mercedes c220 bluetec test

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring