Test: Nissan Navara DC N-Connecta Diff 6

Kad god padne veliki sneg, redakcija Auto magazina na test uzme "nisan navaru". Dok se svi ostali zaglavljuju i ostavljaju automobile u smetu, za "navaru" nema prepreka, koja lako može da se koristi i umesto motornih sanki

Ako neko ima dugu tradiciju u proizvodnji pikapova, to je svakako Nisan. Pre više od 80 godina napravili su prvi, a pre 40 godina stvoren je moderan pikap sa duplom, odnosno produženom kabinom sa dva reda sedišta, kakav znamo i danas.

Auto magazin nissan navara 2017 review test
Izmene u odnosu na drugu generaciju su velike i odnose se pre svega na estetiku ali i na dobar deo mehanike

Od toga, ime „navara“ staro je sada već 20 godina i kroz tri generacije prodaje se u preko 180 zemalja sveta. Ime je dobila po istoimenom regionu u Severnoj Španiji, a ujedno to je i zemlja u kojoj se ovaj model pravi za potrebe evropskog tržišta, između ostalog, i pod nazivom „NP300“.

Model koji vam predstavljamo skoro godinu dana se nalazi u prodaji na našem tržištu. Izmene u odnosu na drugu generaciju su velike i odnose se pre svega na estetiku ali i na dobar deo mehanike. „Navaru“ sada pokreće najnoviji dizelaš zapremine 2,3 litra, koji se ugrađuje i u veliki kombi „reno master“, odnosno Nisanovu verziju „NV400“. Osim izgleda, to je najveća novina.

Auto magazin nissan navara 2017 review test
Navaru sada pokreće najnoviji dizelaš zapremine 2,3 litra

Na našem tržištu „navara“ se prodaje isključivo sa 4×4 pogonom. Osim izbora u pogledu jače i slabije verzije motora, kupcima je na raspolaganju i mogućnost doplate za zaključavanje zadnjeg diferencijala.

Reduktor je standard na svim verzijama, kao i prekidač za elektronsko isključivanje 4×4 pogona. Oprema je vrlo bogata, pa čak i najslabiji od četiri ponuđena ima dosta toga kao standard.

Na primer, tu su „klima“, multilink zadnje ogibljenje, pomoć pri kretanju na uzbrdici, elektro-podizači prednjih prozora, električni retrovizori sa grejačima, naslon za ruke, tri utičnice za struju, audio sistem sa šest zvučnika, blutut konekcijom i USB/AUX priključcima i tempomat.

Auto magazin nissan navara 2017 review test
Reduktor je standard na svim verzijama

U „navari“ su standard svi vazdušni jastuci, za razliku od nekih konkurenata kod kojih se doplaćuju bočni i vazdušne zavese. Ovako opremljena „navara“ košta 29.667 evra bez PDV-a. S obzirom da je teretno vozilo, bez obzira na kubikažu registracija je vrlo povoljna.

Primerak koji smo testirali je opremljen trećim po redu od četiri paketa opreme. U odnosu na prvi paket ima mnogo luksuznih dodataka, kao što su beskontaktno otključavanje, alu-felne prečnika 18 inča, integrisana bočna stepenica, mnogo hromiranih detalja na karoseriji, dodatno zatamnjena zadnja stakla…

Auto magazin nissan navara 2017 review test
U navari su standard svi vazdušni jastuci

Sve ovo u velikoj meri utiče na atraktivnost „navare“, koja prestaje da bude samo radna mašina već i prilično fensi vozilo koje, osim za posao, može lepo da se koristi i kao prevoz za porodicu. U unutrašnjosti se prvo primeti kvalitetan pliš na sedištima i u tapacirunzima vrata.

Tu je su i dva displeja u boji; centralni dijagonale sedam inča osetljiv na dodir, sa navigacijom i kamerom za vožnju unazad. Između instrumenata je postavljen još jedan, manji, na kome se osim informacija sa putnog kompjutera obavljaju i razna podešavanja automobila.

Auto magazin nissan navara 2017 review test
Primerak koji smo testirali je opremljen trećim po redu od četiri paketa opreme

Njih je iznenađujuće mnogo za jedno teretno-terensko vozilo, kao što je trenutak koliko mračno mora da bude da automatski upali farove, da li želite da bude aktivirana asistencija za upozorenje na malo odstojanje od vozila ispred i automatsko kočenje i još mnogo toga. Na ovom displeju velike rezolucije se prikazuju i podaci sa navigacije, tako da u vožnji ne morate da skrećete pogled na centralnu konzolu kako biste videli kada je sledeće skretanje.

Pozicija vozača je čak blago zavaljena, sa relativno ispruženim nogama, tako da se stiče utisak kao da ste za volanom limuzine a ne teretnog vozila. Sedi se očekivano visoko, pa je potrebno malo egzibicije kako biste se popeli i zauzeli optimalnu poziciju.

Auto magazin nissan navara 2017 review test
U unutrašnjosti se prvo primeti kvalitetan pliš na sedištima i u tapacirunzima vrata

Na žalost, volan se podešava samo po visini, ali to je generalno standard kod ovakvih vozila. Dizajniran je kao i u ostalim „nisanima“, što znači da ima nešto tanji obruč nego što bismo voleli ali vrlo intuitivne i pregledne komande audio uređaja, tempomata i putnog kompjutera.

Generalno, izgled kompletne komandne table je potpuno usklađen sa ostalim modelima u gami. Plastika komandne table jeste tvrda, ali je sve vrlo kvalitetno i pažljivo sastavljeno. Nismo stekli utisak da sedimo u niskobudžetnom vozilu koje je namenjeno samo prevozu radnika i tereta.

Auto magazin nissan navara 2017 review test
Ko želi da preveze kabastiji teret u kabini, može da podigne donji deo zadnjih sedišta u vertikalan položaj

Nisan se potrudio da ostavi utisak luksuza, pogotovo u bolje opremljenim verzijama od kojih najbolja ima kožna sedišta, četiri kamere od 360 stepeni, pa čak i stakleni krov. Suvozač već lakše ulazi u kabinu zahvaljujući rukohvatu u prednjem stubu. Doduše, ni vozaču nije problem, odnosno putnicima na zadnjem sedištu ako stanu na bočni stepenik. Pozadi ima dovoljno mesta kolena, ali se sedi vrlo uspravno što može da zamori na dužim vožnjama.

Kabina je praktična, sa dosta mesta za odlaganje sitnica. Ispred ručice menjača je polica u koju mogu da stanu i veliki telefoni, a ispod naslona za ruke se nalazi solidna pregrada sa utičnicom za struju. Ko želi da preveze kabastiji teret u kabini, može da podigne donji deo zadnjih sedišta u vertikalan položaj.

Auto magazin nissan navara 2017 review test
Tovarni prostor ima dimenzije: 1578/1560/474 mm

S obzirom daje auto opremljen beskontaktnim otključavanjem, motor se startuje pritiskom na dugme. Karoserija se blago zatrese, uz prigušen zvuk novog motora, koji odlikuje prilično sofisticiran rad za jednog teretnjaka. Voleli bismo da je volan ipak malo bliže, odnosno da može da se izvuče, ali šta je tu je.

Ručica menjača potvrđuje da se nalazimo za upravljačem pravog terenca; ima duge hodove i prilično je gumasta, ali vrlo precizna. Za ubacivanje u rikverc je potrebno pritisnuti je i solidno zamahnuti, pa se često dešavalo da zakačimo suvozača.

Auto magazin nissan navara 2017 review test
Motor je vrlo elastičan, sa turbo-rupom smanjenom na najmanju moguću meru

Ovakva vozila se uobičajeno voze u modu sa pogonom samo na zadnjim točkovima, ali mi smo preuzeli „navaru“ na test po teškom minusu i beogradskim ulicama potpuno prekrivenim utabanim snegom. Pogon samo na zadnjim točkovima u ovako teškim uslovima nije baš upotrebljiv jer auto dosta proklizava prilikom polaska.

U krivinama može da dođe do ozbiljnog lelujanja zadnjim krajem, a ESP je programiran za profesionalce. Aktivira se tek preko određenih limita, što za neiskusne vozače može da bude kasno. Čak i kada se aktivira 4×4 pogon, po velikom snegu „navara“ je u krivini klizala „preko nosa“ ako bismo preterali sa gasom. Što se tiče prepreka, za ovaj auto one gotovo da i ne postoje.

Auto magazin nissan navara 2017 review test
Nismo stekli utisak da sedimo u niskobudžetnom vozilu koje je namenjeno samo prevozu radnika i tereta

Ulazili smo u dubok sneg i to pod velikim nagibom, ali uz dobre zimske gume i blokadu zadnjeg diferencijala problema jednostavno nije bilo. Po snegu je zaista neprikosnovena pa smo u šali konstatovali kako uz ovakav auto uopšte nisu potrebne motorne sanke. Ako baš zatreba, tu je i redukcija.

Kako je sneg popustio, tako smo prekidač pogona vratili na „2WD“ položaj. Primetili smo da je to smanjilo opterećenje automobila, koji se u vožnji ponaša skoro kao klasičan SUV u pogledu ubrzanja. Iz stanja mirovanja do 100 km/h “navara” stiže za okruglo 12 sekundi, što uopšte nije tako loše, imajući u vidu da je prazna bez opreme teška skoro dve tone.

Auto magazin nissan navara 2017 review test
Pogon samo na zadnjim točkovima u ovako teškim uslovima nije baš upotrebljiv jer auto dosta proklizava prilikom polaska

Jača verzija od 190 KS sa dve turbine postiže za skoro dve sekunde bolji rezultat, što je za svako poštovanje. Motor je vrlo elastičan, sa turbo-rupom smanjenom na najmanju moguću meru. Bez problema možete da ga vozite na oko hiljadu obrtaja u šestoj brzini i neće se buniti neprijatnim vibracijama.

Čak je spreman da sasvim solidno povuče, mada snažna ubrzanja nastupaju tek posle 1400 obrtaja. Iako je u pitanju pravi terenac sa klasičnom šasijom koja pruža posebnu čvrstoću, “navara” ima vrlo dobre vozne karakteristike, sa tek po kojim kompromisom u odnosu na klasične “lake” SUV modele.

Auto magazin nissan navara 2017 review test
Iz stanja mirovanja do 100 km/h navara stiže za okruglo 12 sekundi

Karoserija hoće da se strese prilikom prelaska preko neravnina, ali mnogo manje nego što je to bio slučaj kod prethodne generacije, koja je te 2005. kada se pojavila, bila veoma napredna zbog toga što je umesto lisnatih opruga imala multilink zadnje ogibljenje. Sličan koncept je zadržan do danas, ali je unapređen, tako da je “navara” vrlo pitoma za svakodnevnu vožnju po asfaltu, i naravno, van njega. Nema nepotrebnog poskakivanja i nepredviđenog ponašanja, uz veoma malo naginjanje karoserije čak i u bržim prolascima kroz krivine.

Uprkos veoma niskim dnevnim temperaturama od oko deset stepeni ispod nule, “navara” je lako palila, sa veoma brzim grejačima. Koliko je motor energetski efikasan govori i to što je teško dostizala radnu temperaturu.

Auto magazin nissan navara 2017 review test
Navara vrlo pitoma za svakodnevnu vožnju po asfaltu, i naravno, van njega

Iako smo auto vozili na kratkim relacijama, a bilo je i dosta rada na leru tokom fotografisanja, prosek potrošnje isključivo gradske vožnje sa 4×4 pogonom iznosio je 10,5 l/100 km. Vožnja magistralnim putevima sa uključenim zadnjim pogonom spušta potrošnju na oko šest litara, što je praktično fabrički deklarisana vrednost (motor je imao vremena da se zagreje).

Kao i svaki put, “navara” nam se uvukla pod kožu. Nije nam smetala ni dužina od 5,3 metara prilikom parkiranja. Način na koji se vozi definitivno ostavlja veliki utisak, bilo da je to dubok sneg ili gradski asfalt. Za početnike nije, ali, u tome je draž.
Aleksandar Bursać

Auto magazin nissan navara 2017 review test

Fabrička nadgradja
Nisan kupcima nudi nekoliko vrsta fabričkih nadrgradnji za “navaru”, koje se savršeno uklapaju u tovarni prostor. Test auto imao je atraktivni aluminijumski rolo poklopac koji se klizno navlači uz minimum napora. Uz njega stiže i poseban ključ.

Inače, centralna brava ne otključava bravicu na vratima tovarnog prostora, pa je potrebno da izvadite ključ iz “kartice” ukoliko želite da zaključate teret ispod aluminijumske rol navlake. Za razliku od nekih konkurenata, Nisan nije ugradio osvetljenje tovarnog prostora, koje se obično nalazi na vrhu zadnjeg dela kabine. “C-Channel” pomične kuke na vođicama za pričvršćivanje tereta u tovarnom prostoru pomoću užadi su standard.

Auto magazin nissan navara 2017 review test

Pravi terenac
Selektor vrste pogona je standard na svim “navarama”. Preko prekidača ispred ručice menjača elektronski se aktivira pogon na zadnjim ili sva četiri točka, kao i reduktor. Po želji, kupac može da naruči blokadu zadnjeg diferencijala, što može da bude od velike pomoći na veoma klizavoj ili rastresitoj podlozi. Sistem za spuštanje niz strme nizbrdice je standard. Njegov zadatak je da održava brzinu od oko 6 km/h, bez potrebe da vozač koči. Prednost je i to što reguliše kočenje na svakom točku ponaosob, tako da ne može da dođe do zanošenja karoserije ukoliko je podloga vrlo strma i klizava.

Auto magazin nissan navara 2017 review test

Nissan Navara DC N-Connecta Diff 6
Motor: zapremina 2298 ccm, snaga 120 kW (163 KS) pri 3750 o/min, maks. o. moment 403 Nm pri 1500-2500 o/min, menjač manuelni 6 stepeni, reduktor, el. blokada zadnjeg diferencijala
Dimenzije: 5300/1850/1810 mm, međuos. rastojanje 3150 mm, klirens 228 mm, ulazni ugao 30,4 stepeni, izlazni ugao 25,6 stepeni, ugao prepreke 22,2 stepeni, tovarni prostor 1578/1560/474 mm, masa prikolice do 3500 kg, maks. nosivost 1062 kg, masa praznog vozila 1948 kg, rezervoar 73 l, AdBlue 17 l, pneumatici 255/60 R 18
Performanse: maks. brzina 172 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,0 s, maks. savladivi uspon 30%, potrošnja 6,1/6,3/6,8 l/100 km, emisija CO2 167 g/km

Auto magazin nissan navara 2017 review test

Oprema
Standard: prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, pomoć pri kretanju uzbrdo, pomoć pri spuštanju niz strme nizbrdice, blokada zadnjeg diferencijala, automatski klima uređaj sa dve zone, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, el. podizači svih prozora, el. preklopivi retrovizori, naslon za ruku, ventilacija za zadnja sedišta, preklopiva zadnja sedišta, ozvučenje sa 6 zvučnika, blutut konekcija, USB i AUX priključci, tempomat sa limiterom brzine, senzor za svetla i kišu, start-stop sistem, podno osvetljenje u vratima, alu-felne 18 inča, hromirani detalji na karoseriji, kožni volan, ručica menjača i ručne kočnice, elektrohromatski retrovizor, osvetljena ogledala u suncobranima, zatamnjena zadnja stakla, integrisana bočna stepenica, maglenke, “nisan konekt” (displej 7 inča, navigacija, zadnja kamera)

Auto magazin nissan navara 2017 review test

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring