Prva vožnja: Toyota C-HR

Kako odoleti trendovima? Jednostavno, misle u Tojoti: pratite ih, a onda pokušajte da ih ih predvodite! Evo prvih utisaka o "tojoti c-hr" Madrid, Španija Od našeg specijalnog izveštača Dejan Danilović

magazinauto.com srbija toyota c-hr promocija preview 2016

Čak i bogati plaču, a mnogima nije dovoljno ono što imaju.

Tojota je godinama u samom vrhu na globalnom tržištu po broju proizvedenih automobila.

Takođe, apsolutno joj nema premca ako govorimo o automobilima na hibridni pogon jer je samo „prijus“ do sada prodat u 5,7 miliona primeraka.

Ukupna prodaja svih hibrida premašuje brojku od devet miliona.

Proizvode automobile u skoro svim klasama, od malih gradskih do luksuznih i terenskih.

Ipak ono što ima je do sada nedostajalo jeste (mali) klasični krosover, predstavnik u najbrže rastućem segmentu po broji prodatih automobila širom sveta.

Istina, sećate se pokušaja sa „urban kruzerom“, modelom koji je mogao a nije postao to što je možda mogao. Godinama kasnije, vremena više nije bilo, i Tojota je stare planove bacila u korpu, a na crtaće stolove postavljena je tabula raza: od nule je započet posao, još od samog starta pod radnim imenom CHR (Coupe High Rider), što mu je ostalo ime i kada je posao okončan, a proizvodne trake pokrenute.

magazinauto.com srbija toyota c-hr promocija preview 2016
Linije su spoj urbane elegancije i sportske dinamike

Tako je nastalo ime, za koje će mnogi ljubitelji automobila reći da nije svojstveno Tojoti. Gotov proizvod, koji je svetlost dana ugledao ove godine na Salonu u Ženevi, nije se mnogo razlikovao od prototipa prvi put predstavljenog kao koncept na salonima u Parizu 2014  i Frankfurtu 2015. U godinu u kojoj slavi osam decenija postojanja Tojota sada ulazi sa još jednim, sasvim novim modelom. Upoznali smo „tojotu C-HR“ na evropskom lansiranju u Madridu. Glavni grad Španije retko kad je zavijen u oblake kiše i snega, ali nas je kasni oktobar baš tako dočekao.

Šta je, dakle, „C-HR“? Više od svega – lep automobil. Dizajn je perfektan, linije su spoj urbane elegancije i sportske dinamike, muževan koliko i prefinjen, dovoljno zavodljiv i za dame. Bez ograde, Tojotin novi auto je nešto najsvežije i najoriginalnije što se pojavilo na točkovima prethodnih nekoliko godina. Dizajn jasno govori o tome kakvom profilu i kojoj ciljnoj grupi kupaca je „C-HR“ namenjen – to su oni koji kupuju  pretežno vođeni emocijama, žele individualnost od svog automobila i kojima on predstavlja prikaz sopstvenog stila i ličnosti.

magazinauto.com srbija toyota c-hr promocija preview 2016
Tojotin novi auto je nešto najsvežije i najoriginalnije što se pojavilo na točkovima prethodnih nekoliko godina

Skoro kao ogledalo. Kako sam kaže glavni konstruktor, Hirojuki Kuba, inspirisao se onim što je saznao i naučio tokom brojnih razgovora sa klijentima. Tako su spojeni istaknuti, čak možemo agresivno istaknuti blatobrani sa elegantnim i sofisticiranim gornjim linijama automobila – e, jer su kupci tako želeli.

Ako je spolja sve bačeno na kartu prvog utiska, unutrašnjost je malo racionalnija. Manjak dugmića, više elektronike, ekrana, haj-teka. Svakodnevnu vožnju olakšaće vam sistem za automatsko parkiranje za koji Tojota tvrdi da je lakši i intuitivniji za korišćenje nego ikada. Takođe, fabrika navodi da je uređaj sposoban da parkira na 22 posto manjoj površini nego ranije.

magazinauto.com srbija toyota c-hr promocija preview 2016
C-HR je namenjen onima koji kupuju pretežno vođeni emocijama i žele individualnost od svog automobila

Kritični momenat (za rubriku zameramo) mogla bi biti preglednost unazad. Danak spektakularnom dizajnu i velikim zadnjim stubovima plaća nešto mrtvog ugla koje vozač ima. Rešenje smo pomenuli – senzori, kamere, pa konačno i navika. Te prakse biće potrebno i za navikavanje na komande, koje jesu pregledne i jasne, ali svakako nisu uvek intuitivne koliko bi trebalo. Sve to, međutim, važi i za druge savremene automobile.

Za dobar osećaj u vožnji brine se i opcioni premijum audio sistem, nastao u saradnji sa JBL-om, koji ima osmokanalno pojačalo snage 576 vati. O lepoti zvuka staraju se specijalni tviteri/horne, kao i sabvufer u prtljažniku u kutiji zapremine 10 litara.

Tojota u “C-HR” ugrađuje svoj provereni hibridni sistem, kao i novi turbo benzinac zapremine 1,2 litara. Hibridni sistem je suštinski preuzet sa aktuelne, četvrte generacije “prijusa”, s tim što su urađene brojne promene i tehnološkom i na softverskom planu kako bi se pogonski sistem maksimalno prilagodio novom krosoveru.

magazinauto.com srbija toyota c-hr promocija preview 2016
Za dobar osećaj u vožnji brine se i opcioni premijum audio sistem, nastao u saradnji sa JBL-om

Za početak, kod hibrida tu je benzinski motor zapremine 1,8 litara. Na prvi pogled isti kao kod prethodnika, ali je u suštini izmenjen iz osnove. Blok motora je promenjen kako bi se poboljšao protok rashladne tečnosti. Uveden je sistem hlađenja sa dva odvojena kruga, kako bi se benzinski motor održao što toplijim u ekstremnim stani-kreni saobraćajnim situacijama. Takođe, uveden je sistem za rekuperaciju neiskorišćene toplotne energije. Ovaj uređaj služi da brže zagreje rashladnu tečnost i dovede motor u radno stanje. Time je sistem u mogućnosti da praktično odmah nakon startovanja počne da gasi benzinski motor, čime se smanjuje potrošnja goriva i emisija štetnih gasova.

Takođe, u potpunosti su promenjeni premazi košuljica cilindara koji omogućavaju manji otpor klizanja klipova. Izmenjan je i glava motora, sa drugačijim oprugama ventila, oblikom komore za sagorevanje i bregastim vratilima.

U potpunosti su izmenjni i usisni i izduvni sistemi, tako da je protok materije kroz motor olakšan. Uveden je i EGR sistem koji ima hlađenje usisanih gasova, čime se smanjuje mogućnost detonantnog sagorevanja, odnosno “lupanja” motora.

magazinauto.com srbija toyota c-hr promocija preview 2016
Tojota je novi krosover opremila najmodernijim aktivnim i pasivnim bezbednosnim sistemima kojima je umanjena mogućnost od sudara

Benzinski motor razvija 98 “konja” i maksimlani obrtni moment od 142 Nm. Obimne konstrukcijske izmene omogućile su da benhzinac ima termičku iskorišćenost od čak 40 procenata, što je novi rekord kod benzinaca. Poređenja radi, motor od 1,5 litara u prvoj i drugoj generaciji “prijusa” imali su iskorišćenost od 37 procenata, a motor u prethodnoj generaciji je imao 38,5 procenata iskorišćenja.

Promene su nastale i kod električnog dela hibridnog sistema. Dva elektro-motor/generatora su spojeni na planetarni menjač u različitim osama, čime je dužina hibridnog sistema smanjena za 47 milimetara. Jedan motor/generator služi samo za pravljenje struje na osnovu neželjenih viškova benzinskog motora, kao i za startovanje motor. Drugi motor/generator služi za pokretanje automobila, ali i za punjenje baterije tokom usporavanja. Ovaj motor ima snagu od 53 kW i maksimalni obrtni moment od 163 Nm.

magazinauto.com srbija toyota c-hr promocija preview 2016
Praktičnost je oduvek bila vrlina tojotinih automobila

Tojota se još uvek drži proverenog sistema nikl metal hidridnih baterija. Pokazale su se kao vrlo dugovečne i sposobne da isporuče veliku količinu energije u kratkom periodu. Sada ima je povećana gustina energije za deset procenata, ondosno, za isti kapacitet imaju dest posto manje dimenzije i masu. Takođe, sposobne su da prime gotovo trećinu više energije (28 posto) u istom vremenu nego ranije, što bitno poboljšava efikasnost hibridnog sistema.

Promenjena je i kompletna elektronika. Sada je računar integrisan sa DC/DC konvertorom napona. Takođe, eliminisan je klasični alternator, a akumulator od 12 V puni se preko konvertora.

Računar sistema je podešen tako da prilikom ubrzavanja što više koristi električni motor, čime se rasterećuje benzinac koji radi na nižim obrtajima. Fabrika navodi da je ukupna snaga hibridnog sistema 122 KS.

magazinauto.com srbija toyota c-hr promocija preview 2016
Pored hibridne verzije dostupna je i klasična varijanta sa turbo-benzincem od 1,2 litra

Verziju sa standardnim pogonski sistem čini turbo benzinac zapremine 1,2 litra koji je debitovao nedavno na restilizovanom “aurisu”. On je specifičan po tome da poseduje sistem za varijabilnu kotrolu vremena otvaranja ventila vrlo širokog opsega, pa u zavosnosti od opterećenja može da radi po standardnom OTO, ili po Etkinsonovom ciklusu.

Vrlo viskoka kompresija za turbo benzinski motor od 10:1 postignuta je zahvaljujući specijalnom izgledu komore za sagorevanje, ali i sistemu za hlađenje. Zahvaljujući tome, maksimalni obrtni moment od 186 Nm postiže se već pri 1500 o/min. Maksimalna snaga iznosi 116 KS.

Verzija za ručnim menjačem prenosi snagu na prednje točkove, dok CVT varijanta ima pogon na svim točkovima. Sistem poseduje elektro-mehaničko kvačilo za prenos moment za zadnju osovinu.

magazinauto.com srbija toyota c-hr promocija preview 2016
Tojota se još uvek drži proverenog sistema nikl metal hidridnih baterija

Uz večeru, novinari vole da popričaju o utiscima. Elem, neke kolege misle da je stotinu i nešto „konja“ (u „običnoj“ verziji) malo za ovaj automobil, što na papiru tako i izgleda. Sa druge strane, treba poštovati zamisao konstruktora: napravili su motor koji bi trebalo da ima dinamične performanse na srednjim brzinama, lako ubrzanje u bilo kom stepenu prenosa, i praktičan auto koji malo troši. Jednostavno i iskreno, pojavi se povremeno osećaj da vam nešto nedostaje na „gasu“, ali samo ako volite baš trenutna ubrzanja i vožnju koja se ne obazire na saobraćajne znakove…

Ipak, čak ni tada, „C-HR“ vas neće izneveriti. To smo sada i proverili, iako (glupom) logikom da učimo na svojim greškama a ne tuđim. Poslednju test rutu, naime, greškom smo usmerili na suprotnu stranu Madrida, pa je povratak na vreme podrazumevao vožnju na granici limita. Ne bismo da licitiramo sa brzinom, ali smo novajliju stavili na iskušenje daleko iznad ograničenja koja važe na španskim auto-putevima. Utisak? Auto je precizan, tih i brz, i nikada ne biste rekli da je rako „slab“. Jer – nije! Ako su vam potrebna ravnomerna ubrzanja – tu su; ako želite brzinu – imate je; ako želite bezbednost – verujte nam na reč i ne pokušavajte da ludujete sami!

magazinauto.com srbija toyota c-hr promocija preview 2016

Bezbednosni sistemi
Tojota je novi krosover opremila najmodernijim aktivnim i pasivnim bezbednosnim sistemima kojima je umanjena mogućnost od sudara. Pre svega tu je sistem za upozorenje od sudara i aktivno kočenje. Vozaču pomažu još i aktivni kruz kontrol, sistem za upozorenje napuštanja vozne trake, prepoznavanje sobraćajne trake, kao i za upozorenje na bočni saobraćaj. Tu su još i automatska duga svetla, kao i uređaj koji upozorava vozača na vozilo u mrtvom uglu.

magazinauto.com srbija toyota c-hr promocija preview 2016

Cene
Na našem tržištu su za sada dostupne benzin i hibrid verzija. Startna cena sa 1,2 turbo benzincem, manuelnim šestostepenim menjačem, prednjim pogonom i osnovnim „enter“ paketom opreme košta 20.990 evra. „C-HR“ sa pogonom na sve točkove u ponudi je samo sa automatskim menjačem a strartna cena iznosi 26.900 evra. Početna cena za hibrid je 27.500 evra.

Osnovni „enter“ paket opreme je vrlo bogat pa podrazumeva niz sigurnosnih sistema, devet vazdušnih jastuka, elektro podesive spoljne retrovizore sa grejačima, automatsko zatamnjivanje unutrašnjeg retrovizora, elektro podizače svih stakala, LED dnevna svetla, zadnji spojler, alu naplatke od 17 inča, maglenke, automatski klima uređaj sa dve zone, multiinformacioni ekran od 4,2 ispred vozača,  ekran u boji osetljiv na dodir od 8 inča,  putni računar, kožom obložen multifunkcionalni upravljač i ručica menjača, adaptivni tempomat, sistem automatskog prebacivanja dugih i kratkih svetala, sistem za kretanje uzbrdo, senzori za kišu, automatska elektronska parking kočnica…

magazinauto.com srbija toyota c-hr promocija preview 2016

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring