Test: Lada Granta Liftback 1.6 16V Norma

Lada je svoj model "granta" zamislila kao zamenu za popularnu "samaru", s time što je htela da promeni klijentelu. Zbog toga je početkom 2012. godine , kada je zvanično debitovala, prvo predstavljena u limuzinskoj karoserijskoj verziji. Dve godine kasnije, pojavio se i "liftbek", odnosno hečbek varijanta koju vam predstavljamo.

Treba napomenuti da je “granta” nastala na mehaničkoj osnovi popularne “kaline”. Ipak, dosta je i dizajnerskih i mehaničkih i kvalitativnih izmena doživela “granta” zahvaljujući naporima koji su uložili novi vlasnici Lade, a to je kompanija Reno-Nisan.

Auto magazin Lada Granta test review 2016
Ispod haube se nalazi provereni Ladin motor zapremine 1,6 litara

Po dimenzijama “granta” spada u klasu malih gradskih automobila, odnosno u B segment. Međuosovinsko rastojanje, kao i ukupna dužina karoserije su deset do petnaest centimetara kraći u odnosu na “dačiju logan”, ili na primer “pežo 301”, ali oni ipak spadaju u produženu klasu, takozvani “B+” segment. Pa opet, “lada” može da se pohvali vrlo velikim prtljažnikom od 440/760 litara, koji je gotovo jednako veliki kao ova dva pomenuta veća automobila. Prednost “grante liftbek” u odnosu na ovu, uslovno rečeno, konkurenciju je veliki otvor prtljažnika koji olakšava utovar kabaste robe.

Prostor u kabini je nešto iznad proseka malih gradskih automobila. Prostor napred se ne dovodi u pitanje, čak i kada je širina u visini lakata u pitanju. Pozadi komotno mogu da se smeste dve odrasle osobe visine do 185 cm. Sve preko toga bilo bi tesno, što za glavu, što za kolena, pa što i za širinu ako se ugosti i peti putnik.

Auto magazin Lada Granta test review 2016
Međuosovinsko rastojanje, kao i ukupna dužina karoserije su deset do petnaest centimetara kraći u odnosu na dačiju logan

Položaj vozača je dobro odmeren. Položaj njegovog sedišta je neto viši u odnosu na ono što smo navikli, a najsličniji je, recimo, “dačiji logan”. Zahvaljujući mogućnosti podešavanja volana po visini i adekvatno raspoređenim ručnim komandama nije potrebno praviti velike kompromise u položaju tela, pa je auto pogodan za duže vožnje. Visoki položaj sedišta i relativno velika stakla pružaju dobar pogled napred i sa strane. Jedino je pogled unazad donekle blokiran debelim nosačem krova.

Naši ljudi, delimično iz ličnog iskustva, a pretežno iz “lovačkih priča” imaju percepciju da su “lade” grubi automobili. Naše iskustvo sa “grantom”, ali i “kalinom” koju smo testirali pre nekoliko meseci govori upravo suprotno. Fabrika se (očigledno pod budnim okom sadašnjeg principala) itekako potrudila da taktilni osećaj vozača i putnika budu na visokom nivou.

Auto magazin Lada Granta test review 2016
Fabrika se itekako potrudila da taktilni osećaj vozača i putnika budu na visokom nivou

To znači da su sve kvake, tasteri, prekidači, poluge meki, precizni i prijatni za upotrebu. Smatramo čak da je “lada” u ovom aspektu prestigla “dačiju”. Zahvaljujući električnoj servo asistenciji, upravljač je lakši i prijatniji od “dačijinog” hidrauličnog. Sve komande su meke, ručica menjača ima kratke, prilično dobro definisane hodove i relativno brzu sinhronizaciju. Zbog toga se “granta” lako i prijatno vozi.

Ispod haube se nalazi provereni Ladin motor zapremine 1,6 litara. I opet napomena da ne treba odmah odmahivati glavom. Ruskom gigantu je nedavno ovaj motor osavremenio i unapredio Porše. Nastala je i verzija sa 16 ventila koju smo vozili, a za dobar rad i ispunjavanje ekoloških normi brine se savremeni Bošov sistem za (indirektno) ubrizgavanje  benzina.

Auto magazin Lada Granta test review 2016
Prostor u kabini je nešto iznad proseka malih gradskih automobila

Motor radi mirno, elastičan je i lako prima gas. Lako zalazi u više obrtaje, pri čemu ni tada ne postaje bezobzirno bučan. Iznenadila nas je potrošnja, koja je primerena snazi motora. Prosek na testu bio je 7,4 litara, u gradu potrošnja se kreće između osam i devet litara, a na auto-putu pri konstantnih 120 km/h “granta liftbek” je trošila šest litara.

U Srbiji, verzija liftbek se nudi samo sa jednim nivoom opreme, norma, a specifikacije se razlikuju u zavisnosti da li vaš automobil ima motor sa osam, ili šesnaest ventila. Bogatija oprema je u jačoj varijanti, a sadrži manuelni klima uređaj, električne podizače prednjih prozora, centralnu bravu sa daljincem, ABS, ESP, servo upravljač, prednje vazdušne jastuke, metalik boju, aluminijumske naplatke prečnika 15 inča, putni računar i audio sistem sa blutut konekcijom.

Auto magazin Lada Granta test review 2016
Lada može da se pohvali vrlo velikim prtljažnikom od 440/760 litara

Napominjemo i to da slabija varijanta “grante liftbek” ne poseduje klima uređaj i audio sistem. Vrlo konkurentni i dobro opremljeni automobil sa dobrim performansama ima povoljnu cenu. Slabija verzija košta 7.920 evra, dok jača verzija koju smo vam predstavili košta 8.880 evra.
Ivan Katunac

Auto magazin Lada Granta test review 2016

Limuzina je još opremljenija
U ponudi je i limuzinska varijanta “grante”, koja pored dva navedena paketa opreme, poseduje i varijatu “luks”, koja ima zadnje električne podizače prozora, grejanje prednjih sedišta i vetrobrana, parking senzore, senzore za farove i brisače, kao i audio sistem sa velikim kolor ekranom osetljivim na dodir.

Auto magazin Lada Granta test review 2016

U ponudi je i automatski menjač
Limuzinska varijanta “grante” može da se naruči i sa klasičnim automatskim menjačem. U pitanju je provereni uređaj koji se koristio u mnogim Nisanom modelima. Takođe, u sve verzije “grante” moguće je fabrički ugraditi gasni (LPG) sistem koji sa atestom košta 600 evra.

Osnovna cena “grante limuzine” počinje već od 7.300 evra, “luks” verzija košta 9.300 evra, a automatik, koji takođe ima “luks” opremu može da se nabavi za 10.220 evra.

Auto magazin Lada Granta test review 2016

Lada Granta Liftback 1,6 16V Norma
Motor: 4 cilindra, zapremina 1596 ccm, snaga 72 kW (98 KS) pri 5100 o/min, maks. obrtni moment 145 Nm pri 4000 o/min, menjač 5 stepeni, manuelni
Dimenzije: 4246/1700/1500mm, međuos. rastojanje 2470 mm, prtljažnik 440/760 l, rezervoar 50 l, masa 1080 kg, pneumatici 185/55 R15
Performanse: maks. brzina 182 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,2 s, potrošnja 5,1/6,4/8,8 l/100 km, emisija CO2 148 g/km (Euro 6)

Auto magazin Lada Granta test review 2016

Serijska oprema: manuelni klima uređaj, električni podizači prednjih prozora, centralna bravu sa daljincem, ABS, BAS, ESP, servo upravljač, prednji vazdušni jastuci, metalik boja, auminijumski naplaci prečnika 15 inča, putni računar, audio sistem sa blutut konekcijom, svetla za maglu napred i pozadi

Auto magazin Lada Granta test review 2016

2 KOMENTARA

  1. Iz Lade će u budućnosti dolaziti sve bolji i bolji automobili bez obzira na naše predrasude o ruskim automobilima.Njen vlasnik je Reno-Nisan grupacija a to se vidi po najnovijem modelu Vesta.Tako smo prije 10-ak godina sa podsmijehom gledali na Hjundai automobile a danas od njih zaziru i najjači u Evropi kao VW.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring