Test: Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine

Citroen je sa novom generacijom gradskog modela "C3" ponovo svima pokazao kako je avangardna marka koja se ne obazire na standarde industrije. Koliko je to dobro ili loše pokazao je test najskuplje verzije sa najjačim dizel motorom

Nakon decenije i po Sitroen je raskrstio sa “slatkim” dizajnom svojih malih automobila koji je svojom zakrivljenom linijom krova i trougaonim staklom kod zadnjeg nosača krova donekle podsećao na legendarni “spaček” (“2CV”). Hrabra promena dogodila se pre nekoliko godina, najpre prototipom na Salonu automobila u Ženevi, a nakon toga i nesvakidašnjim modelom “C4 kaktus”.

Auto magazin Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine test review 2017
Dizajn vodi poreklo sa modela C4 kaktus

Nije tajna da novi “C3” ulazi verovatno u najkonkuretniju klasu na tržištu. Tu je najviše kupaca, margine za grešku, ali i za korekciju cena su minimalne, pa svaki auto mora da bude gotovo remek delo. O dizajnu ne treba raspravljati, jer je on refleksija svačije duše, a one su svakolike. Međutim, nećemo pogrešiti ako konstatujemo da je novi “C3” vrlo prijatan, neobičan, trenutno i napredan.

Sa uskim dnevnim svetlima tik ispod linije haube deluje elegantno i agresivno, dok veliki gotovo ovalni farovi izgledaju kao da su deo “smajlija. Imajte u vidu da ovde govorimo o automobilu sa najskupljim paketom opreme “šajn” koji pored ostalog ima i “erbamp” lajsne na vratima i dvobojnu karoseriju. Lajsne se mogu doplatiti na srednjem paketu opreme. Inače, lajsne na vratima su očigledno korisnije prilikom laganog bočnog sudara, nego na parkingu. Proverili smo, većina vrata drugih automobila, paralelno parkiranih, udara nešto iznad “erbampa”.

Auto magazin Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine test review 2017
Najskuplji paket opreme šajn ima erbamp lajsne na vratima

Kabina je dizajnirana možda još avangardnije u odnosu na karoseriju. Pogledajte samo ručke na prednjim vratima koje podsećaju na drške starih kofera, ovalne profile na oplatama vrata i slične detalje. Doduše, nešto od toga nas podseća na kabinu aktuelne “fijat pande” iz 2011. godine, ali daleko je od toga da je kopirana kompletna koncepcija. Prostora na prednjim sedištima ima u izobilju. Vozačevo sedište i volan se podešavaju obilno u svim pravcima, pa je lako pronaći kvalitetan položaj bilo da imate metar i po, ili čitava dva metra. Na zadnjoj klupi je nešto drugačija priča. Prostor za kolena je tek prosečan.

Sitroen trenutno nudi novi “C3” u tri nivoa opreme. Kao što smo već rekli, prikazujemo vam najbolje opremljeni automobil. Prilikom kupovine automobila dobro obratite pažnju i uskladite svoje želje sa mogućnostima, jer recimo, osnovni model (prema spisku opreme na sajtu uvoznika) ne poseduje klima uređaj. Za oko hiljadu evra više dobijate mnogo bolje opremljeni srednji paket opreme i to je po našem mišljenju automobil koji bi trebalo ozbiljno uzeti u razmatranje. Uz poneku stavku dodatne opreme, ovo je već pravi mali luksuzni gradski šarmer.

Auto magazin Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine test review 2017
Vozačevo sedište i volan se podešavaju obilno u svim pravcima

Najbogatiji paket opreme, kao što vidite na slikama, nudi prilično ekskluzivnu kombinaciju boja i materijala na sedištima, poput eko kože, tvida i alkantare. Nama se baš sviđaju kvadratno oblikovana sedišta koja podsećaju na neka prošla vremena i modele poput “pežoa 205 GTI”.

Još jedna stvar koja je potpuno drugačija nego kod ostalih automobila B segmenta je komfor. Za početak, tu su sedišta u koja sedate kao u fotelju, a ne u anatomsko pomagalo. Propašćete duboko i osećaćete se kao u udobnoj stolici za plažu. Ovde možete provesti sate i sate a da vam butine i leđa ne zabride. Naravno, ne pomišljajte na iole ozbiljniju bočnu potporu u krivinama, u ovom auto njoj nema mesta, pa ni potrebe.

Auto magazin Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine test review 2017
Kvadratno oblikovana sedišta podsećaju na neka prošla vremena i modele poput pežoa 205 GTI

Naime, ogibljenje je takođe podešeno potpuno drugačije u odnosu na sve ostale male gradske automobile, koji kao da se nadmeću u sportskoj agresivnosti. Ne, ovde ste potpuno opušteni, ogibljenje je naglašeno mekano, a svaki točak kao da vodi “svoju politiku”. Karoserija se ljuljuška preko neravnina koje odlično upija, a u krivinama se prilično naginje. Naravno, upravljanje nije ni izbliza brzo i precizno kao kod konkurenata, ali, zašto bi i bilo kada vam “C3” služi da opušteno skrenete u parking, a ne u “harnadlu” na reliju Monte Karlo. Sa ove strane, “sitroen C3” je gotovo idealan gradski, a što ne i putni automobil u kojem ćete sa lakoćom provesti i ceo radni dan.

Dakle, složili smo se da je ovo opušten i idealan auto za svakodnevnu vožnju, ali svakako nije namenjen ljudima koji vole da zamišljaju svaki gradski ćošak kao krivinu na pisti. Volan ima možda previše jaku servo asistenciju, pa nema praktično nikakvu komunikaciju sa podlogom. Menjač nije ništa bolji nego što je bio pre nekoliko decenija – neprecizan je, spor i sa dugačkim hodovima.

Auto magazin Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine test review 2017
Adekvatan smeštaj za dve odrasle osobe

Testni automobil ima ugrađen jači od dva ponuđena turbo dizela zapremine 1,6. Dakle ravno sto “konja”, ali i 254 Nm dovoljni su za opuštenu vožnju. Maksimalna snaga i obrtni moment dostupni su na vrlo niskim obrtajima, tako da preticanja na magistralnim putevima nisu problematična i opasna. Zbog opuštenog karaktera motora, fabrika je ugradila ručni menjač sa samo pet brzina. I, ne, nije štedela, već vam je učinila uslugu. Zbog izdašnog obrtnog momenta i odlične elastičnosti, proračunali su brzine tako da prvu koristite za polazak, drugu i treću za vožnju po gradu, a četvrtu i petu za magistralu i auto put. Ako tako vozite auto, postićićete najbolju prosečnu potrošnju i komfor će biti nabolji. Jednstavno, opušteno i nimalo zamarajuće. Već smo vam kazali da “C3” nije auto sa sportskim ambicijama i dobro je što je takav.

Fabrika deklariše najveću brzinu na 185 km/h, a ubrzanje iz mirovanja do “stotke” za 10,9 sekundi. Prosek našeg testa iznosio je 5,7 litara dizela. U gradu (a vozili smo auto po velikom “minusu”) potrošnja se kretala između šest i sedam litara i zavisnosti od rute i stila vožnje. Na magistralnom putu potrošnja se kretala oko četiri litra, a na auto-putu pri konstantnih 120 km/h potrošnja je oko 5,3 litara.

Auto magazin Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine test review 2017
Prtljažnik od 300 litara je među boljima u klasi

Da rezimiramo, novi “sitroen C3” je po mnogim karakteristikama u potpunosti drugačiji od konkurenata. Hvala Sitroenu na hrabrosti da ponovo ponudi nešto što izlazi iz šablona. Sigurni smo da će imati puno mušterija koji cene ono što im ovaj “C3” nudi.

Osnovna cena “sitroena C3” u Srbiji trenutno iznosi 9.890 evra. U istoj, osnovnoj opremi dizelaš od 75 KS košta dve hiljade evra više. Najjači dizelaš sa najvećim paketom opreme koji smo vam prikazali košta 15.090 evra.
Ivan Katunac

Auto magazin Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine test review 2017

Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine
Motor: Zapremina 1560 ccm, snaga 74 kW (100 KS) pri 3750 o/min, obrtni moment 254 Nm pri 1750 o/min, menjač 5 stepeni manuelni
Dimenzije: 3996/1749/1490 mm, međuos. rastojanje 2539 mm, prtljažnik 300-922 l, rezervoar 42 l, pneumatici 205/50 R 17, masa 1090 kg
Performanse: Maksimalna brzina 185 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,9 s, potrošnja 3,2/3,7/4,4 l/100 km, emisija CO2 95 g/km

Auto magazin Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine test review 2017

Standardna oprema: tempomat, automatski jednozonski klima uređaj, audio uređaj sa komandama na upravljaču, LED dnevna svetla, ABS, REF, AFU, ESP, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese napred, električni pokretači svih prozora, električno podešavanje retrovizora, hends fri centralna brava, sedište vozača podesivo po visini, upravljač podesiv po visini i dubini, airbump lajsne, multimedija sa ekranom od 7 inča, dvobojna karoserija, kožom presvučeni volan i ručica menjača, senzor brisača, senzor farova, pomoć pri parkiranju pozadi, pomoć pri kretanju na uzbrdici, LED dnevna svetla, tempomat, upozorenje na izlazak iz kolovozne trake, putni računar, prepoznavanje saobraćajnih znakova

Auto magazin Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine test review 2017

“Kul” elektronika sa zadrškom
Glavni dizajnerski i tehnički detalj u kabini najskuplje verzije (u srednjem paketu opreme se dobija uz doplatu) je elektronska kontrola svih sistema objedinjena u centralnoj jedinici koja izgleda kao tablet računar nalepljen na centralnu konzolu. Ništa neobično za današnje vreme, ali sa malim obrtom. Naime, Sitroenovi inženjeri su sve funkcije “zakopali” duboko u meni. Na primer, ni temperaturu jednozonskog automatskog klima uređaja ne možete na podesite dok prvo ne zađete jedan, ili čak dva nivoa u meni. Kada imate u vidu da sam elektronski sistem nije baš hitar kao vaš (iole pristojan “pametni telefon”), dobijate potencijalno opasnu situaciju u saobraćaju. Da, ne koristimo ove funkcije svaki čas, ali opet, rešenje je daleko od ergonomskog.

Auto magazin Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine test review 2017

Prtljag je dobrodošao
Prtljažnik zapremine 300 litara (isti kao u prethodnoj generaciji) je u vrhu klase, ali nam je zasmetala povišena ivica vrata koja malo otežava utovar kabastog prtljaga. Takođe, ako baš želite da od svog “C3” napravite teretni auto, te oborite klupu, primetićete da se ona ne poravnava sa podom prtljažnika kao kod nekih konkurenata.

Auto magazin Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine test review 2017

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring