Vozili smo: Opel Zafira Tourer 2,0 CDTI Cosmo

U mnoštvu automobila koji služe za masovni prevoz putnika, stilom, dizajnom i praktičnošću se izdvaja "opel zafira". Vozili smo najbogatije opremljenu verziju sa dvolitarskim turbo-dizel motorom

Opel je dizajnirao “zafiru turer” tako da bude atraktivna i lako prepoznatljiva. Još u braon boji kakvu je imao test automobil, pa sa zatamnjenim staklima, panoramskim vetrobranom i staklenim krovom, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Prava limuzina među MPV-ima.

Auto magazin srbija opel zafira test
Opel se potrudio da Zafira ne bude obična kutija na točkovima

Očigledno je da je dizajnom, upotrebljenim materijalima, ali i bojama Opel želeo da se izdigne iz proseka i dostigne premijum segment. Pogledajte samo kombinaciju svetlije i tamnije braon elemenata u kabini. Vrlo nemački i vrlo prijatno.

Čim otvorite vrata, shvatate da pred vama nije klasičan automobil. Moramo da naglasimo da je kvalitet upotrebljenih materijala i završna obrada odlična, na nivou limuzina D segmenta, što baš i nije čest slučaj na ovakvoj vrsti vozila. Ipak, primetili smo da od opšteg kvaliteta na visokom nivou odudara nekoliko manjih elemenata napravljenih od nedovoljno čvrste plastike, što ipak nije dovoljno da promeni opštu sliku o automobilu.

Auto magazin srbija opel zafira test
Kvalitet upotrebljenih materijala i završna obrada odlična, na nivou limuzina D segmenta

Dizajn kabine prati liberalne oblike karoserije. Komandna tabla je duboka, podeljena na dve celine, podseća na stil sa “insignije”, a on je opet, zna se, adaptiran sa čuvene “korvete”. Između prednjih sedišta se nalazi praktična konzola, koja ima prilično veliki prostor za smeštanje sitnica. Naravno, cela konzola se pomera po dužini, pošto je smeštena na šinama.

Vozačevo radno mesto je dobro osmišljeno, komande su pravilno postavljene, na dohvat ruku. Jedino zameramo pretrpanoj centralnoj konzoli. Na relativno malom prostoru smeštene su komande klima uređaja, audio uređaja i tasteri grejača sedišta i upravljača.

Auto magazin srbija opel zafira test
Sedišta su tvrda, ali udobna i dobro drže telo

Sve to je pride prilično zaklonjeno ručicom menjača, tako da, dok se ne naviknete na auto, morate da skrenete pogled sa puta na tastere. Sličan dizajn u “insigniji” doživeo je poboljšanje prilikom restilizacije, pa pretpostavljamo da će se to dogoditi i kod “zafire turer”.

Oprema “kosmo” auta koji vam prikazujemo je vrlo bogata. Tu su automatski dvozonski klima uređaj, tempomat, električni pokretači svih prozora i retrovizora, kožom obloženi točak upravljača i ručica menjača, električna parkirna kočnica, audio uređaj sa USB i AUX konektorima, blutut veza, aluminijumski naplaci od 18 inča.

Auto magazin srbija opel zafira test
Obilje prostora za putnike pozadi

Kao što se očekuje od kompanije Opelovog renomea, spisak dodatne opreme je vrlo dugača, pa svoj auto možete do detalja da prilagodite svojim potrebama i stilu. Od dodataka, na test automobilu smo primetili panoramski vetrobran, stakleni elektro-pomični krovni otvor i brojne sitnije stavke.

Prilikom vožnje, “zafira turer” uspeva da zabavi vozača zbog načina na koji se ponaša na putu i u krivinama. Samo konstatujemo da je “zafira” neuobičajeno stabilna i tiha za jedan veliki kombi. Šasija je vrlo kruta a ogibljenje (napred mekferson, a pozadi polukruta osovina sa Vatovim polugama) odlično podešeno, pa se i sitne i krupne neravnine ne osećaju previše grubo.

Auto magazin srbija opel zafira test
Potrebno je navići se na masu tastera infotejnment sistema

“Zafira turer” je najkompaktniji sedmosed u klasi sa dužinom od oko 4,7 metara. “Fleks 7” sistem sedišta doveden do savršenstva i zauzima minimalan prostor. Srednji red sedišta pruža odlična komfor za tri putnika, dok zadnja sedišta očigledno nude dovoljno prostora za sedenje, ali pristup za dvometraše nije previše lak.

Inače, auto ima veliki prtljažnik. Ako poslednji red sedišta nije u upotrebni, prtljažnik ima zapreminu od 710 litara, a ako oborite i srednji red klupa, dobijate prostranstvo od 1792 litra.
“Opel zafiru turer” možete kupiti po posebnim pogodnostima do kraja septembra.
Ivan Katunac

Auto magazin srbija opel zafira test

U sedištima je razlika
“Fleks 7” sistem sedišta je zamišljen tako da automobil pruža maksimalnu fleksibilnost, a da pri tome vozač ne mora da vadi sedišta iz automobila, i da jednim potezom obori naslone, nakon čega se dobija ravni teretni prostor. Pored toga, srednja klupa, koju čine tri odvojena sedišta, dobila je vrlo zanimljiv trik.

Auto magazin srbija opel zafira test

Ako oborite središnji naslon i njegove krajeve podignete u vis dobićete udobne naslone za laktove i pride ćete osloboditi prostor da preostala dva sedišta gurnete u nazad i ka centru kabine, čime dva putnika dobijaju prostor veći nego u najboljim svetskim limuzinama.

Auto magazin srbija opel zafira test

Opel Zafira Tourer 2,0 CDTI Cosmo
Motor: zapremina 1956 ccm, snaga 121 kW (165 KS) pri 4000 o/min, maks. obrtni moment 350 Nm pri 1750-2500, menjač šestostepeni ručni
Dimenzije: 4656/1884/1685 mm, međuos. rastojanje 2760 mm, rezervoar 58 l, prtljažnik 710/1860 l, masa 1571 kg, pneumatici 235/45 R 18
Performanse: maks. brzina 208 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,8 s, potrošnja 4,5/5,3/6,5 l/100 km, emisija CO2 139 g/km

Auto magazin srbija opel zafira test

Oprema
Standard: ABS, ESP, pomoć pri kretanju na uzbrdici, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, putni računar, tempomat sa limiterom brzine, LED dnevna svetla, el. podesivi, preklopivi i grejani spoljašnji retrovizori, el. podizači svih prozora, automatski dvozonski klima uređaj, multimedijalni sistem sa GPS-om, blutut, USB i AUX, električna parkirna kočnica, upravljač i ručica menjača presvučeni kožom, maglenke, alu-felne prečnika 18 inča, senzori brisača i farova, parking senzori napred i pozadi

Auto magazin srbija opel zafira test

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring