Cupra Born je visokoperformansni model koji ide samo na struju

1

Seatov podbrend Cupra prošle godine je predstavio koncept pod nazivom Born. Bio je to hečbek koji pokreće isključivo električna energija. Sada je predstavljena serijska verzija, koja je po svojim performansama nadmašila Volkswagen ID.3

U odnosu na bratski model VW grupacije, Cupra Born izgleda oštrije, naglašavajući snažnije performanse, baš kako i priliči ovom visokoperformansnom podbrendu iz Španije.

Cupra Born

Baš kao i VW ID.3, konstruisan je na MEB mehaničko-električnoj platformi. Točkovi će biti prečnika od 18 do 20 inča, a u odnosu na brata iz Volfsburga ima i veći multimedijalni displej – 12 umesto 10 inča.

Kao i ID.3, Cupra Born ima zadnji pogon. U osnovnoj verziji ima jedan elektro-motor koji razvija 150 konjskih snaga i 310 Nm. uz njega ide baterija kapaciteta 45 kWh sa kojom može da pređe oko 340 kilometara po WLTP ciklusu. Iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za 8,9 sekundi.

Cupra Born

Snažnija varijanta će uz opcioni E-Boost performansni paket imati 231 konjsku snagu, do stotke će stizati za 6,6 sekundi a sa baterijom od 58 kilovatčasova će moći da pređe oko 420 kilometara.

Uz doplatu snažniji motor može da ima i bateriju kapaciteta 70 kWh, sa kojom može da pređe solidnih 540 kilometara. Sa druge strane, veća baterija znači i veću masu, pa su i performanse nešto trpele.

Iako je VW grupa predstavila MEB platformu sa dva elektro-motora za model ID.X, još uvek nije izvesno kada će i da li će je dobiti i Cupra Born. U VW modelu  razvija preko 330 konja i do stotke stiže za 5,3 sekunde, što znači da je brži i od najbržeg Cupra Born modela.

Cupra Born će startovati sa proizvodnjom u Septembru u gradu Cvikau. Tamo će se praviti uporedo sa Volkswagenom ID.3, koji je u proizvodnji od novembra 2019.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring