Auto magazin

Cupra Born je visokoperformansni model koji ide samo na struju

Cupra Born je visokoperformansni model koji ide samo na struju
25.05.2021.

Seatov podbrend Cupra prošle godine je predstavio koncept pod nazivom Born. Bio je to hečbek koji pokreće isključivo električna energija. Sada je predstavljena serijska verzija, koja je po svojim performansama nadmašila Volkswagen ID.3

U odnosu na bratski model VW grupacije, Cupra Born izgleda oštrije, naglašavajući snažnije performanse, baš kako i priliči ovom visokoperformansnom podbrendu iz Španije.

Cupra Born

Baš kao i VW ID.3, konstruisan je na MEB mehaničko-električnoj platformi. Točkovi će biti prečnika od 18 do 20 inča, a u odnosu na brata iz Volfsburga ima i veći multimedijalni displej – 12 umesto 10 inča.

Kao i ID.3, Cupra Born ima zadnji pogon. U osnovnoj verziji ima jedan elektro-motor koji razvija 150 konjskih snaga i 310 Nm. uz njega ide baterija kapaciteta 45 kWh sa kojom može da pređe oko 340 kilometara po WLTP ciklusu. Iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za 8,9 sekundi.

Cupra Born

Snažnija varijanta će uz opcioni E-Boost performansni paket imati 231 konjsku snagu, do stotke će stizati za 6,6 sekundi a sa baterijom od 58 kilovatčasova će moći da pređe oko 420 kilometara.

Uz doplatu snažniji motor može da ima i bateriju kapaciteta 70 kWh, sa kojom može da pređe solidnih 540 kilometara. Sa druge strane, veća baterija znači i veću masu, pa su i performanse nešto trpele.

Iako je VW grupa predstavila MEB platformu sa dva elektro-motora za model ID.X, još uvek nije izvesno kada će i da li će je dobiti i Cupra Born. U VW modelu  razvija preko 330 konja i do stotke stiže za 5,3 sekunde, što znači da je brži i od najbržeg Cupra Born modela.

Cupra Born će startovati sa proizvodnjom u Septembru u gradu Cvikau. Tamo će se praviti uporedo sa Volkswagenom ID.3, koji je u proizvodnji od novembra 2019.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android