Amerikanci se prisećaju Juga dosad neviđenim fotkama

1

Jedan od viđenijih američkih sajtova koji prate automobilizam osvrnuo se na početak izvoza Juga u Ameriku. Povod su bile do sada neobjavljene fotografije proslave u Kragujevcu, kojom je obeležen odlazak prvog kontigenta automobila na američko tržište.

Fotke je napravo Dan Halperin, sin Jonasa Halperin, čoveka koga je Malkolm Briklin angažovao da marketinški promoviše Jugo na ovom zahtevnom tržištu.

yugo izvoz u ameriku

Jonas se do tada nije bavio automobila, već mu je specijalnost bio šoubiznis, uključujućii rad sa mnogim filmskim i muzičkim zvezdama.

Na proslavu povodom početka izvoza, u Kragujevac je sa njim pošao i njegov sin Dan Halperin, tada petnaestogodišnjak, koji je i napravio sve fotografije.

yugo izvoz u ameriku

Uz prilično sarkastičan tekst sa dosta grešaka u pogledu istorijskih činjenica, autor članka i autor fotografija su uspeli čak i da pomešaju fotke Ciriha i Beograda, pa je na jednoj od njih, sa evidentno plavim tramvajima i švajcarskom zastavom u pozadini, napisano da je napravljena 1985. u Beogradu.

Naravno, nisu propustili da pomenu i “hladni rat”, koji baš nikakve veze nije imao sa Jugoslavijom. Dobro je da nisu pomenuli i “gvozdenu zavesu”…

yugo izvoz u ameriku

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring