Audi A3 2,0 TDI Ambition

Iako je mali broj srećnika u našoj zemlji koji sebi mogu da priušte ovakav auto, "audi A3" je ipak koliko-toliko pristupačan u odnosu na ostale modele premijum segmenta. Početna cena je 19,453 evra sa PDV-om i to za verziju sa 1,2 TFSI motorom od 110 KS

Mi smo vozili veću verziju dizelaša, od dva litra, koja je u odnosu na prethodni model pojačana za deset “konja” i razvija 150 KS. Uskoro se očekuje i top verzija ovog motora od 184 KS (sedam “konja” više nego do sada), koja je nedavno imala premijeru u Parizu pod haubom “seata leon”.

auto magazin audi a3
Svi motori u gami audija A3 imaju turbo

Status najnovijeg u segmentu “audi A3” deli sa “mercedesom A klase”. Testirali smo oba modela pa možemo da kažemo da je svaki od njih vrlo specifičan i različit u odnosu na onog drugog. Upravo zbog toga kupcima neće biti problem da donesu odluku o kupovini.

Naravno, ne možemo da zaboravimo ni trećeg konkurenta – “BMW serije 1” koji je potpuno druga priča u odnosu na druga dva modela; pogon na zadnjim točkovima ga izdvaja od “audija” i “mercedesa”, a samim tim i ponašanje u vožnji. Zbog svega toga se može reći da su bliži konkurenti “A3” i “A klasa”, koliko god da su različiti po svojim karakterima.

auto magazin audi a3
Konzervativan dizajn audija niže srednje klase

“Audi A3” je specifična kombinacija konzervativnog haj-tek dizajna, sportskog karaktera i vrhunske preciznosti u izradi koja je do te mere bezgrešna da se zapitate kakvi su to ljudi konstruisali i sklapali ovaj auto.

Enterijer je pravi primer da jednostavnost može da bude efektna uz maksimalnu funkcionalnost. Pogledajte komandnu tablu. Da li vam nešto nedostaje? Nema radija, CD-a i komandi ozvučenja. Zapravo, tu su, ali su sakriveni.

Materijali u kabini su zaista pažljivo odabrani uz minimalno prisustvo tvrde plastike. Čak i tamo gde je ima prijatne je teksture a krckanje na pritisak rukom ne postoji.

auto magazin audi a3
Optički uređaj za CD je sakriven u kaseti

Najbolji deo unutrašnjosti je ergonomija koja je zaista vrhunska. Kakve god da su dimenzije vozača bez problema će naći prijatan položaj za upravljačem. Za pohvalu je to što je omogućeno nisko sedenje, a sportska sedišta imaju opciju podešavanja nagiba i dužine donjeg dela; to praktično znači da vam sedište ne umara butine i ne smanjuje cirkulaciju što je veoma važno pri dugim putovanjima.

Haj-tek podešavanja “audija A3” na prvi pogled deluju komplikovano. Kada jednom prođete kroz sve menije, shvatite da je potrebno samo jednom da to uradite i da nema mnogo stvari koje bi ste svakodnevno menjali.

auto magazin audi a3
Svedeni dizajn kabine

Obraduje vas činjenica da skoro svaki detalj kroz koji prolazi struja možete da prilagodite svojim potrebama; počevši od toga da li će pre ili kasnije automatski upaliti srednja svetla pa sve do odziva motora i načina na koji će se auto ponašati u vožnji.

“Audi drajv selekt” sistem omogućava vozaču da podesi da li će motor imati oštar odziv na komandu gasa uz maksimalne performanse ili će ekonomičnost postaviti kao prioritet. U suštini, u uobičajenoj vožnji teško ćete osetiti da ste uskraćeni za performanse u ekonomičnom modu, mada ćete to lako primetiti po potrošnji koja po gradu ne prelazi 6,0 l/100 km.

auto magazin audi a3
Kvalitetna anatomska sedišta

Sa druge strane, ako od motora očekujete maksimum u smislu ubrzanja, dinamični mod će vam otkriti koliko 2,0 TDI od 150 KS može da bude sofisticirano agresivan. Turbo rupa se uopšte ne oseća a motor je toliko elastičan da trenutno povuče od neverovatnih 800 obrtaja.

Toliko je snažan sa širokim opsegom u kom je dostupan ne samo maksimalni obrtni moment već i snaga; 150 “konja” je dostupno već pri 3500 o/min uz nesvakidašnje ravnu krivu snage! Da nismo gledali u papire pomislili da je reč o najjačoj varijanti ovog motora koja će se tek pojaviti.

auto magazin audi a3
Komande multifunkcionalnog uređaja su na dohvat ruke

Interesantno je da su prenosni odnosi menjača prilično kratki za jednog dizelaša, pogotovo u odnosu na 1,6 TDI sa petostepenim menjačem. Ovde je šesta kraća od pete na manjem dizelu tako da se ovaj “A3” praktično vozi kao benzinac. To znači nešto raniju promenu stepena prenosa, što je plus kod svih onih vozača koji su ljubitelji oštrijih ubrzanja.

Način na koji “audi” neutrališe neravnine na putu je za poštovanje. Ovako sofisticirano ogibljenje je vrlo retko u nižoj srednjoj klasi. Najteže je postići kompromis između udobnosti i sportskih karakteristika, ali inženjerima iz Ingolštata je to pošlo za rukom.

auto magazin audi a3
Prtljažnik u proseku klase

Neravnine na putu veoma mekano pegla sa minimumom vibracija pa čak i u vožnji po kaldrmi. Uprkos tome, naginjanja u krivinama nisu velika iako podešavanje ogibljenja nije sportsko. Reklo bi se da je inženjerima prioritet bio komfor putnika.

Kada smo već kod toga, novi “audi A3” je u proseku klase što se tiče prostora na zadnjoj klupi. Sedi se opušteno, bez stiskanja. Prtljažnik sa dvostrukim dnom je veoma upotrebljiv a dobija se i zaštitna mrežica koja se pokazala vrlo efikasnom.

auto magazin audi a3
Sličnost sa prethodnim modelom je namerna

Osećaj vrhunske solidnosti i preciznosti je dominantan i prisutan na svakom koraku – od zatvaranja vrata, gepeka, obaranja sedišta, pritiskanja dugmića, pa sve do upravljanja. Razlika u kvalitetu izrade i završnoj obradi u odnosu na prosečan evropski automobil niže srednje klase, odnosno C segmenta je velika.

auto magazin audi a3
Ostavlja snažan utisak gde god se pojavi

Naš utisak je da “audi A3” nije namenjen ličnoj prezentaciji vlasnika ovakvog automobila pred drugima, naprotiv; čak je prilično neupadljiv. Suština je u osećaju ličnog zadovoljstva koji imate za volanom ovog “audija”. Na prvom mestu osećate ogromno poštavanje koje vam je ukazala fabrika trudeći se da i najsitniji detalj dotera do perfekcije.
Aleksandar Bursać

auto magazin audi a3

Automatsko uvlačenje displeja
Još jedna odlika minimalističkog dizajna je veliki centralni displej koji se uvlači automatski po “gašenju” motora. Može se uvući i manuelno pritiskom na taster ako se u nekom trenutku umorite od gledanja u ekrane koji vas okružuju na poslu i kod kuće, pa vam samo još nedostaje i jedan u autu.
U skupljim paketima opreme preko ovog ekrana možete pratiti informacije sa GPS uređaja, kao i multimedijalne sadržaje.

auto magazin audi a3

Ergonomija za primer
Audi je multimedijalni MMI interfejs unapredio tako da se koristi intuitivno, bez potrebe da se spušta pogled sa puta. Odabir funkcije radija, telefona, navigacije ili eksterne memorije se obavlja preko ispupčenih tastera.
Posebno nam se dopalo dugme za pojačavanje zvuka, a preko koga se pretražuju i radio stanice, odnosno menjaju numere sa nosača zvuka kliktanjem na levo ili desno. Pozicija mu je tačno tamo gde treba da bude – tik ispod ruke koju ste spustili sa ručice menjača.

auto magazin audi a3

Skriveni CD
CD je sada u kaseti s obzirom da se sve ređe koristi, ali su zato uz njega dva slota za SD kartice koje su sve popularnije kao memorijski medijum. Ukoliko kupite verziju sa navigacijom, sa SD kartice ćete, osim muzike, moći da čitate video i foto zapise. U pregradi ispod naslona za ruku nalazi se specijalni konektor na koji se kače odgovarajući kablovi u zavisnosti od toga da li koristite USB fleš memoriju, “ajfon” ili uređaj sa činčevima.

auto magazin audi a3

Audi A3 2,0 TDI Ambition
Motor: zapremina 1968 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 3500 – 4000 o/min, maks. obrtni moment 320 Nm pri 1750 – 3000 o/min, menjač 6 stepeni manuelni.
Dimenzije: 4237/1777/1421 mm, međuos. rastojanje 2601 mm, masa 1280 kg, prtljažnik 365 l, rezervoar 50 l, pneumatici 225/45 R 17.
Performanse: maks. brzina 216 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,6 s, potrošnja 3,6/4,1/4,9 l/100 km, emisija CO2 106 g/km.

auto magazin audi a3

Oprema
Standard: ESP, prednje patosnice, Audi Drive Select, kožni sportski trokraki volan, sportsko ogibljenje, termoizolujuća stakla, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, vazdušni jastuk za kolena vozača, start-stop sistem, dnevna svetla, alu felne 17 inča, prednja sportska sedišta, ambijentalno osvetljenje, elektro-mehanička parkirna kočnica.

auto magazin audi a3

Opcije: Prednji naslon za ruke, indikator probušene gume, tempomat, automatski klima uređaj, MMI radio, automatsko zatamnjivanje unutrašnjeg retrovizora, senzori za kišu i svetla, ksenonski farovi.

auto magazin audi a3

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring