Audi E-Tron Sportback je realnost koju ćemo viđati i kod nas

U teškim vremenima potrebno je i malo optimizma. Donosi nam ga Audi i to modelom E-Tron Sportback. Potpuno električni kupe SUV proizvođača iz Ingolštata nije više nikakva daleka budućnost, već realnost koja će se uskoro naći na putevima.

Auto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-Sportback

Bilo je samo pitanje vremena kada će i Evropljani agresivnije krenuti u napad sa svojim čisto električnim modelima a Audi E-tron je možda jedan od najreprezentativnijih primera koji će Amerikancima pokazati kako se prave automobili.

Auto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-Sportback

U odnosu na standardni E-Tron, Sportback verzija ima očigledno potpuno drugačiji zadnji kraj. S obzirom da je podvozje potpuno ravno zbog odsustva auspuha i katalizatora, postignut je koeficijent aerodinamike od vrlo povoljnih 0,25 Cd.

Auto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAerodinamičniji profil zadnjeg dela je uštinuo 20 mm prostora za glave putnika pozadi, dok je gepek smanjen sa 655 na 615 litara u odnosu na standardni E-Tron.

Auto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAudi E-Tron Sportback će, za početak, biti dostupan u dve verzije. Osnovni sa oznakom 50 quattro razvija 308 konjskih snaga i 540 Nm maksimalnog obrtnog momenta sa svoja dva elektro-motora. Napajaju se iz baterije kapaciteta 71 kWh.

Auto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackSa punom baterijom može da pređe oko 347 kilometara po novim, realnijim WLTP standardima. Maksimalna brzina je ograničena na 190 km/h a do stotke stiže za 6,8 sekundi.

Auto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackU ovom trenutku najsnažnija verzija je Audi E-Tron Sportback 55 quattro. Oba elektro-motora isporučuju ukupno 355 konjskih snaga i 561 njutn-metar.

Auto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackTo nije sve. U trajanju od osam sekundi u boost modu su stanju da isporuče 402 KS i 664 Nm. Iz stanja mirovanja do 100 km/h stiže za 5,7 sekundi a maksimalna brzina je ograničena na 200 km/h. Sa baterijom kapaciteta 95 kWh može da pređe oko 445 kilometara.

Auto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAudi E-Tron Sportback je projektovan tako da tokom uobičajene vožnje uglavnom koristi zadnji elektro-motor u cilju bolje efikasnosti, dok se prednji aktivira samo kada vozač zahteva veću isporuku snage ili kada dođe do proklizavanja zadnjih točkova na klizavoj podlozi.

Auto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto može da se puni na punjačima snage do 150 kW, i tada je za napunjenost od 80 posto potrebno svega 30 minuta. Slabiji 50 quattro može da istrpi 120 kilovata.

Auto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackZanimljivo je i to da je adaptivno vazdušno oslanjanje standard, kao i mogućnost izbora sedam predefinisanih režima. Ono omogućava spuštanje i podizanje automobila sa hodom od 76 milimetara.

Cena u Nemačkoj kreće od 71.350 evra, pa očekujemo da kod nas bude nekoliko hiljada evra jeftiniji.

Auto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-SportbackAuto-magazin-Srbija-Audi-E-Tron-Sportback

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring