Auto magazin

Test u Švarcvaldu: Opel Grandland X Hybrid4

Test u Švarcvaldu: Opel Grandland X Hybrid4
05.04.2020.

Skriveni GSi

Na prvi pogled standardan krosover, a na drugi… Sa ovakvim ubrzanjem bez problema bi mogao da nosi GSi oznaku. U odnosu na klasične verzije donosi i veliku uštedu u gorivu

Švarcvald, Nemačka
Od našeg specijalnog izveštača
Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4Da li ste znali da su proizvođačima automobila uvedene kvote koliko svi njihovi proizvedeni primerci zajedno smeju da zagađuju? Ako tu kvotu premaše, plaćaju penale, druge posledice da i ne pominjemo.

To je samo jedan od razloga zbog kojih je uvedena elektrifikacija game. Da li ste primetili i da je sve manje visokoperformansnih verzija? Upravo iz razloga što takvi automobili najviše učestvuju u popunjavanju kvote emisije izduvnih gasova.

Međutim, rešenja uvek ima. Koliko god da elektrifikacija ne zvuči prihvatljivo petrolhedima i onima konzervativnijima, ona je zapravo donela performanse kakve su do juče bile rezervisane za najbrže modele.

Jedan od takvih je Opel Grandland X Plug-In Hybrid. Na prvi pogled, klasičan predstavnik krosovera. U ponudi čak i nema 4×4 verziju.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4

Svi test primerci imali su dva elektro-motora

Sve do nedavno. Uvođenjem elektrifikacije, ovaj auto je drastično promenio karakter. Postao je pravi vuk u ovčijoj koži. Pokreće ga kombinacija četvorocilindarskog 1,6 turbo-benzinca i elektro-motora.

U zavisnosti od verzije, elektro-motor pokreće prednju osovinu a u ponudi je varijanta sa dodatnim, zadnjim elektro-motorom.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4Time je Opel Grandland X dobio ne samo pogon na sva četiri točka, već i visokoperformansnu verziju. Ono što je zanimljivo je činjenica da se spolja praktično i ne razlikuje od standardnih verzija sa SUS (sa unutrašnjim sagorevanjem) motorima.

Dakle, nema nikakvih sportskih primesa i oznaka. A u stvari, kada pogledate u tabelu, shvatate da je, sa ubrzanjem do „stotke“ od svega 6,1 sekunde, na ovom autu bez problema mogao da se nađe i GSi znak.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4Na poziv predstavništva kompanije Opel u Srbiji, uputili smo se u Švarcvald, kako bismo na licu mesta testirali veliki hibrid. Dočekale su nas verzije sa dva elektro-motora.

Ona koja ima samo jedan, do „stotke“ joj treba skoro tri desetinke više – tačnije 8,9 sekundi. Maksimalna brzina im je ista – 235 km/h. Razlika u ubrzanju potiče od ukupne snage sistema.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4Snažniji ima benzinac od 200 „konja“, a slabiji od 180. Prednji elektro-motori su isti – imaju po 110 KS. Međutim, Hybrid4 oznaka krije da test primerci imaju i zadnji elektro-motor od 113 „konja“.

Tako je ukupna snaga sistema sa 224 porasla na okruglo 300 konjskih snaga. Ono što je posebno zanimljivo kod jače varijante je to što se za pogon uglavnom koristi zadnji elektro-motor.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4Radoznalost nas je navela da pokušamo da prevarimo elektroniku i pokušamo da driftujemo na najvišem vrhu Švarcvalda – Feldbergu, koji je na preko 1400 metara nadmorske visine prekriven snegom.

Međutim, elektronika nije dozvolila da auto prokliza, pa smo sa još većim samopouzdanjem krenuli u osvajanje krivina po delimično vlažnom kolovozu.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4

Litijumska baterija omogućava do 59 kilometara vožnje samo na struju. Puni se za oko dva sata

Možda će zvučati apsurdno kada se u obzir uzme ukupna snaga, ali Opel Grandland X je zapravo vrlo mekano podešen auto, što zbog ogibljenja što zbog udobnih AGR sedišta, razvijenih u saradnji sa nemačkom asocijacijom ortopeda.

Nije trkački, ali oštre krivine sa ograničenjem od 100 na sat prolazi više nego opušteno. Do 135 km/h ide samo na struju a preko te brzine aktivira se i turbo-benzinac.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4Startovaće se i na nižim brzinama ukoliko „patosirate“ pedalu gasa. Upravo te situacije navlače osmeh na lice, jer dva elektro-motora i snažni turbo-benzinac zajednički trenutno reaguju na komandu gasa.

Posebno prija moćno izlaženje iz krivine sa katapultiranjem, koje obezbeđuje 300 „konja“ i čak 520 njutn-metara maksimalnog obrtnog momenta.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4Drugim rečima, ubrzanja su zaista kao kod sportskog automobila ali imajte na umu da treba voditi računa o pregrevanju kočnica i da treba biti umeren u „trkačkim“ ambicijama. Tolika snaga vas lako povuče i zaista nije lako odoleti sjajnim performansama.

Kao i većina ostalih plag-in hibrida, Opel Grandland X može da ide samo na struju nekih pedesetak kilometara, koji su deklarisani po novim, realnijim WLTP standardima.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4Kada se struja iz baterije potroši, odnosno napunjenost padne ispod određenog procenta, auto se ponaša kao klasičan hibrid.

Ukoliko želite struju da sačuvate za kasniju vožnju samo na struju, tu je poseban režim, u kome se Grandland X takođe ponaša kao klasičan hibrid.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4Umesto njega, možete da koristite i „sport“ mod, u kome se benzinac ne „gasi“. Baterija kapaciteta 13,2 kWh se puni za oko dva sata u najbržoj varijanti.

Na kućnoj šuko utičnici ovaj proces može da potraje i do osam sati, uz mogućnost programiranja početka vremena punjenja. Naravno, možete da podesite temperaturu kabine, pa će vas sačekati zagrejan ili rashlađen automobil.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4U odnosu na klasične verzije, Plug-In Hyubrid ima deset litara manji rezervoar za gorivo i 124 litre manje prostora u prtljažniku.

Na prvi pogled, ne vidi se da je baterija zauzela prostor u njemu, ali na drugi je jasno da je ivica poda gepeka nešto viša. Njegov pravilan oblik nije narušen.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4Opel Grandland X spada među veće krosovere na tržištu, pa je samim tim i ponuda unutrašnjeg prostora među najboljima. Ono što posebno pada u oči a i što se lako oseti na dodir, jesu kvalitetni materijali. Meka plastika je svuda, a i dizajn tastera i dugmića je takav da ostavlja premijum utisak.

Od nedavno, uvedena je i subvencija za elektrifikovane automobile na našem tržištu, pa je ušteda prilikom kupovine ovakvog automobila 2500 evra.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4Plug-In Hybrid jeste u startu dosta skuplji u odnosu na standardne verzije ali omogućava i pristojnu uštedu svima onima koji prelaze solidnu kilometražu.

Na primer, ukoliko prelazite 100 kilometara dnevno, odnosno oko 30.000 kilometara godišnje, u Nemačkoj štedite preko dve hiljade evra za godinu dana u odnosu na 1,6 turbo-benzinsku verziju bez elektrifikacije. Kod nas bi ta ušteda u gorivu bila mnogo veća, s obzirom na cene struje…

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4

Kompletna gama Opela biće elektrifikovana do 2024. godine

Znak raspoznavanja

Prema procenama inženjera Opela i PSA grupacije, u nekom trenutku će automobili morati da imaju jasnu oznaku da idu na čisto električni pogon.

Iz tog razloga je uveden plavi LED indikator smešten ispod unutrašnjeg retrovizora, koji se lako uočava spolja.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4Četiri režima vožnje

Vozaču je na raspolaganju samo jedan taster za odabir režima vožnje. To su potpuno električni mod, hibridni, AWD (na sva četiri točka) i sport.

U hibridnom auto ide samo na struju dok se baterije ne potroše, a posle toga se ponaša kao klasičan hibrid. Inače, za pogon se uglavnom koristi zadnji elektro-motor, dok se prednji i benzinac aktiviraju samo kada zatreba.

Auto magazin Srbija Opel Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Plug-In Hybrid4

Zapremina (ccm) 1598
Snaga (kW/KS) 147/200 pri 6000 o/min
Maks. o. moment (Nm) 300 pri 3000 o/min
Prednji elektromotor (kW/KS) 81,2/110 pri 2500 o/min
Maks. o. moment prednjeg e. motora (Nm) 320 pri 500-2500 o/min
Zadnji elektromotor (kW/KS) 83/113 pri 14.000 o/min
Maks. o. moment zadnjeg e. motora (Nm) 166 pri 0-4760
Ukupna snaga sistema (kW/KS) 221/300
Maks. o. moment sistema (Nm) 520
Menjač automatski, 8 stepeni
Kapacitet baterije (kW/h) 13,2
Dimenzije D/Š/V (mm) 4477/1906/1609
Međuos. rastojanje (mm) 2675
Klirens (mm) 188
Prtljažnik (l) 390
Rezervoar (l) 43
Masa (kg) 1875
Pneumatici 205/55 R19
Maks. brzina (km/h) 225 (135 na struju)
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 6,1
Prosečna potrošnja (l/100 km) 1,6
Emisija CO2 (g/km) 36

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Kineski automobili? I da i ne, nekako su još uvek čudni pogledajte masku ovih Cherija. [...]

Frapantno je koliko vozača ne zna paralelno parkiranje. I to u beogradu gde bez takvog [...]

Moćan, obrazovan čovek, moćna kompanija. RIP. [...]

Da li stvarno ima potrebe od ovog rešenja? Deluje pmalo distopično. Kako će raditi kod [...]

Ovo mi je nekako dizajnerski promasaj. Auto izgleda jeftino zbog svih ovih dodataka [...]

Ovo su veoma napredna rešenja i oduzimaju dah. Ali treba malo paziti i na bezbednost [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad