Audi potvrdio novi električni auto kao zamenu za A3

Audi će lansirati novo malo električno vozilo za koje se očekuje da će biti zasnovano na još neobjavljenoj EV platformi nove generacije Volkswagen grupe.

„Postavili smo kurs da budemo 100% električni“, rekao je izvršni direktor Markus Duesman na Audijevoj godišnjoj konferenciji za medije. „Do 2027. nastojimo da ponudimo potpuno električno vozilo u svakom ključnom segmentu. Nedavno smo odlučili da lansiramo i dodatni električni početni model pozicioniran ispod Audija Q4 e-tron.”

Iako izvršni direktor nije otkrio više detalja, očekuje se da će novi model poslužiti kao zamena za A3.

Markus-Duesmann
Markus Duesmann

Očekuje se da će novi najmanji EV biti ponuđen kao hečbek sa četvoro vrata i sedan sa četvoro vrata. Trebalo bi da bude zasnovan na Folksvagenovoj SSP (Scalable Systems Platform) arhitekturi sledeće generacije, koja trenutno nosi kodni naziv Project Trinity, iako su odvojeni izveštaji sugerisali da je platforma u problemima.

VW je takođe svojevremeno saopštio da će SSP arhitektura biti poboljšanje u odnosu na trenutnu MEB platformu, nudeći domet vožnje do 700 km.

Platforma će takođe omogućiti punjenje snagom od 270 kW, što bi trebalo da omogući električnim vozilima baziranim na njoj da pređu do 129 km dodatnog dometa za samo 10 minuta punjenja.

Audi A3
Audi A3 Plug-In Hybrid

Novi najmanji električni Auti će koristiti VW-ovu tehnologiju baterija „Unified Cell“, ali će takođe biti kompatibilan sa solid-state baterijama.

Duesman je dodao da Audi planira da predstavi 20 novih modela do 2025, od kojih će više od polovine biti potpuno električni. Audijeva električna zamena za A3 će verovatno uslediti posle pojavljivanja Audija Q6 e-tron, prvog modela zasnovanog na takođe novoj PPE (Premium Platform Electric) platformi.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring