TEST: Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Možda je teško poverovati ali još uvek postoje ljudi koji žele da njihovi automobili liče na prave automobile, a opet ne žele da se odreknu avanture i izleta u prirodi

Popularni SUV talas polako, ali sigurno preplavljuje (ili je već preplavio?) tržište, i mnogi proizvođači menjaju izgled svoje game u skladu sa potražnjom.

Volvo ima čvrst kurs kada je “XC” linija u pitanju, ali ne želi da se odrekne ni onoga po čemu je postao poznat – porodični karavani.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Kako je, paralelno sa digitalnom revolucijom, postao aktivan i pokret povratka prirodi, sve je više porodica koje vikendom odlaze van gradova i zabavu traže van asfalta.

Šta vam je potrebno za jedan takav izlet? Dobra oprema za boravak u prirodi, šator, bicikl ili skije ukoliko je zima i, svakako – adekvatan prevoz.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Pod tim prevozom podrazumevamo vozilo koje ima dovoljno prostora da se smesti kabasta oprema, zatim da ima pogon na svim točkovima i naravno nešto povišen klirens kako bi se moglo bezbedno skrenuti sa utabanih asfaltnih saobraćajnica.

Ako svemu pomenutom dodamo i dozu luksuza dobijamo – Volvo V60 Cross Country.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Automobil sa testa jeste veliki, ali ne i toliko veliki da svakodnevna upotreba u gradu postane noćna mora.

U odnosu na regularni “V60”, verzija sa amblemom “CC” je povišena za 60 milimetara.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

To ne samo da obećava bezbedan prelazak preko visokih ivičnjaka, već i prelaz preko najvećeg broja poljskih puteva, pa i manjih potoka.

Pogon na svim točkovima je deo standardnog paketa za Cross Country, a tu je i kontrola spuštanja na nizbrdicama koja može da bude vrlo korisna opcija ako silazite niz mokru livadu ili blatnjav planinski put.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Nešto mekše podešeno oslanjanje ima benefite, naročito, na domaćim putevima.

Neravnine upija dosta dobro uprkos velikim točkovima od 19 inča.

Pozicija sedenja je nešto viša u odnosu na sedan i klasični karavan, iako je daleko od uspravnog SUV položaja.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Negativna strana kompromisa primećuje se u oštrijim krivinama gde je naginjanje primetnije, ali je ponovo to blaže nego što biste imali kod vožnje nekog terenskog automobila.

Sve u svemu, pravi balans koji je potreban za komforan porodični život.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

U testiranom modelu nalazio se “mild hibridni” dizel motor zapremine dva litra.

Snaga motora sa unutrašnjim sagorevanjem je nešto tik ispod 200 KS (197 da budemo precizni), dok elektromotor koji pomaže dizelu ima snagu od 10 kilovata.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Uprkos masi od preko 1800 kilograma (sa vozačem) snage ima u izobilju i snažna ubrzanja nisu nemoguća misija.

U par navrata uhvatili smo automatski menjač kako drema, ali generalno svoj zadatak obavlja kvalitetno i lepo prati ponašanje noge na gasu.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Prosečna potrošnja prema navodima fabrike kreće se od 4,7 do 6,2 litra u zavisnosti od standarda koji je primenjen.

Nama se ovoga puta zalomilo da test vožnju obavljamo uglavnom po gradu i po beogradskom haosu koji nastupa kada se na kalendaru “obrne” prvi dan septembra.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

U ovakvim uslovima beležili smo gradski prosek koji je iznosio oko osam, do osam i po litara na 100 kilometara.

Svaki izlazak na otvoreni put drastično je obarao potrošnju.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Čak i najveći pobornici bekstva iz grada imaju potrebu da napoje energijom svoje elektronske igračke.

Volvo se potrudio da ovaj model opremi sa dva USB tip A priključka koja se nalaze sakrivena ispod naslona za ruku i dva dodatna USB-C priključka za brzo punjenje koji se nalaze na zadnjoj strani centralne konzole.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Za one sa telefonima koji imaju mogućnost bežičnog punjenja tu je i odgovarajući punjač koji se nalazi uz ručicu menjača i može se sakriti rolo pokrivačem.

Generalno, interijer je već dobro poznat. Prate ga minimalistički švedski dizejnerski izraz koji podrazumeva malo nepotrebnih linija i dobru ergonomiju.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Za razliku od crnih enterijera koje smo uglavnom viđali na test primercima, ovoga puta uvoznik nam je ponudio nešto drugačije.

Drveni umeci i kožna sedišta konjak braon boje deluju kao pravo osveženje.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Jedino nam je bilo malo čudno što su sedišta pokretana mehanički u pravcu napred-nazad, a elektronski kada je u pitanju visina.

Uz to elektronska je bila i mogućnost podešavanja položaja i čvrstoće lumbalne potrope za leđa.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Deo za sedenje je zaista dugačak i pruža savršenu potporu butinama pri dužim vožanjama.

Oni višeg stasa imaju i mogućnost produženja sedišta. Pozadi ima mesta za tri odrasle osobe, ali centralni tunel je prilično visok i može da zasmeta prilikom višečasovnih vožnji.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Kakva je budućnost “kros kantri” verzije modela “V60”? Pa iznenadićete se, ali izvesnija je od klasične karavanske varijante.

Na većini relevantnih tržišta (SAD na prvom mestu), “CC” verzija je prodavanija od običnog karavana.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Kakva je situacija sa konkurencijom? Sigurno najpoznatiji konkurent ovog automobila dolazi iz Audija.

Pogađate, reč je o modelu A4 AllRoad. Na pojedinim tržištima dostupan je i Mercedesov model “E klase” u izvedbi All Terrain Wagon, ali je reč o prilično skupljem vozilu.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Kao jeftinija alternativa nameće se Subaru sa svojim Outbackom i na posletku kao najpristupačniji tu su Škodini Superb i Octavia u svojim Scout verzijama.

Svaki od ovih automobila ima svoju priču i svoje kupce, a zajednički imenilac im je da su se njihovi vlasnici zasitili gradske vreve i da im je potrebno više čistog vazduha.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Početna, akcijska cena ove verzije V60CC sa dizel motorom startuje od 41.990 evra.

Testirani primerak sa podužim spiskom dodatne opreme je trenutno na popustu od 19.000 evra i cena ovog vozila iznosi 56.990 evra.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Prilično ozbiljna suma i sasvim je realno očekivati da će se domaći kupci radije odlučivati za alternativu u vidu nekog SUV-a.

Sa druge strane, to znači da će ovaj automobil biti prava egzotika na našim putevima i u tome će potencijalni vlasnici umeti da uživaju.

Armen Derbogosijan

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Za sva čula

Da bi ste se u potpunosti prepustili u uživanju tokom vožnje, tu je moćni audio sistem koji potpisuje firma Bovers & Vilkins.

Volvo već ima dugu saradnju sa ovom kompanijom, a njihovi proizvodi su trenutno među najboljim audio sistemima koje možete naći na tržištu.

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Volvo V60CC PRO B4D AWD AT8

Motor: zapremina 1969 ccm, snaga 145 kW (197 KS) pri 4000 o/min, obrtni moment 420 Nm pri 1750 o/min, maksimalna snaga elektromotora 10 kW, obrtni moment elektromotora 40 Nm, menjač automatski 8 brzina, pogon na svim točkovima

Dimenzije: D/Š/V 4761/1850/1431 mm, masa 1757 kg, međuos. rastojanje 2872 mm, rezervoar 60 litara, prtljažnik 658/1441 l, pneumatici 235/40 R19

Performanse: maks. brzina 180 km/h (elektronski ograničena), 0-100 km/h 7,9 s, prosečna potrošnja (fabrički) 4,7 l/100 km, emisija CO2 125 g/km

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

Oprema

Standard: automatski dvozonski klima uređaj, senzor vlažnosti vazduha, zadnji i bočni prozori od kaljenog stakla, digitalna instrument tabla 12,3″, prednja i dnevna svetla uzrađena u LED tehnologiji, City safety – sistem pomoći za sprečavanje sudara sa vozilima i biciklistima, pomoćni sistem za održavanje pravca vožnje, sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici, sistem za pomoć pri vožnji na nizbrdici, vazdušni jastuci napred, bočni i vazdušne zavese,  sistem zaštite kod bočnog udara, WHIPS sistem zaštite kičme pri udesu, inteligentni sistem informisanja vozača, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, glasovno upravljanje, start/stop sistem, mehanički podesiva prednja sedišta sa električnim podešavanjem visine, lumbalna potpora u sva četiri pravca, proširiv sedalni deo na prednjim sedištima, Cross Country prednja maska, mogućnost izbora načina vožnje, prednji i zadnji parking senzori, navigacioni sistem Sensus…

Opcije: Grejana prednja sedišta,grejane mlaznice prednjeg stakla, grejani kožom obloženi upravljač, aktivni tempomat sa funkcijom Pilot assist do 130 km/h, električno sklopivi nasloni za glavu na zadnjim sediptima, bežično punjenje telefona, BLIS sistem nadzora mrtvog ugla, LED aktivna svetla, pomoć pri parkiranju napred i pozadi, parking kamera (pozadi), kožne presvlake Moritz Comfor, Bowers & Willkins premijum audio sistem, 235/45 R19 Black Diamond Cut naplaci, pametni ključ za hendsfri otvaranje vozila i pokretanje motora…

TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8 TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8 TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8 TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8 TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8 TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8 TEST Volvo V60CC Pro B4D AWD AT8

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring