“Black Horse” promovisao novitete na Sajmu automobila

U današnje vreme sve je više vozila koja su opremljena start-stop sistemom zbog čega se sve češće koristi EFB, ili pojačana baterija koju je jedini domaći proizvođač akumulatora “Black Horse FAS” predstavio na Sajmu automobila.

Ko planira da vozi automobil duže od četiri godine i ima izdržljiviji akumulator može umesto standardne da kupi EFB, ili pojačanu bateriju koja ima duži vek trajanja i pruža najmanje dva puta veći broj startovanja motora. Reč je o bateriji koja je namenjena najčešće vozilima sa start-stop sistemom, ali može da se koristi i za uobičajene automobile. Takođe, EFB baterija je povoljnija zamena za AGM akumulator.

Na start-stop vozilima uobičajeni akumulatori ne mogu ni da se instaliraju, a kamoli da rade. Zato se sve češće koriste EFB baterije koje su namenjene za putničke automobile kapaciteta do 100 amper-sati. Iako su skuplje od standardnih akumulatora, prednost EFB baterija je to što mogu rade i na start-stop vozilima, ali i na automobilima koji nemaju takav sistem paljenja i gašenja. AGM baterije su ubedljivo najskuplje, pa se najčešće radi o fabrički ugrađenim akumulatorima.

Petar Miljković, direktor “Black Horse FAS”

– U principu, u nova start-stop vozila, naročito skuplja, ugrađuju se AGM baterije, ali nakon prve eksploatacije od tri-četiri godine više nije potrebno ugrađivati tako skupe baterije kao što je AGM. EFB baterije su kompromis između standardnih baterija i AGM-a i sasvim dobro funkcionišu i na vozilima koja nemaju smart sisteme punjenja – objašnjava Petar Miljković, direktor „Black Horse FAS“, kompanije koja je jedini domaći proizvođač akumulatora.

Na Sajmu automobila „Black Horse FAS“ je predstavio svoju EFB bateriju kao nov proizvod na domaćem tržištu.

– Čekali smo da dobijemo sertifikat da taj proizvod pustimo na naše tržište iako ga pod privatnim brendom već duže prodajemo na inostranim tržištima. Uradili smo dodatna poboljšanja i napravili seriju koja promovišemo na Sajmu automobila i krećemo sa prodajom – ističe Miljković.

EFB baterija daje 75.000-80.000 startovanja motora

Najveća razlika između standardnih, EFB i AGM baterija ogleda se u radnom veku.

– U prosečnom životu standardne baterije čiji je garantni period dve do tri godine, predviđeno je da daje struju kratkog napona 30.000 do 35.000 puta što, kada saberete broj dana u godini, dobijete ukupno oko 1.000 dana. Praktično, automobil možete da upalite 30 puta na dan, što je ozbiljno opterećenje za automobile koji se često koriste. Toliko akumulator može da obezbedi struje, dok posle toga kapacitet pada i više ne može da startuje vozilo – naglašava Miljković.

S druge strane, EFB baterije se koriste najčešće za start-stop vozila koja se gase na svakom semaforu, pa je broj startovanja daleko veći nego kod uobičajenih automobila.

– Upravo zato su potrebne baterije sa poboljšanim kapacitetom i sa produženim odloženim padom kapaciteta tako da moraju da daju 75.000-80.000 paljenja. Znači, to je duplo više nego standardna baterija. AGM baterije mogu da izdrže čak 130.000-140.000 paljenja, ali su naravno daleko skuplje. Tako da je sve stvar kompromisa – analizira Miljković.

Kako kaže, cena i kvalitet EFB „Black Horse“ baterije su u izbalansiranom odnosu.

– Dobijate siguran proizvod sa tradicijom dugom više od 70 godina i dobro pokrivenom servisnom mrežom. Naša EFB baterija nije ni najjeftinija ni najskuplja, ali garantuje da će vršiti posao onako kako je deklarisano – navodi Miljković.

Možemo i sami da menjamo EFB bateriju

Poput standardnog akumulatora, i EFB bateriju možemo sami da postavimo u automobil u većini slučajeva.

– Ipak, na pojedinim vozilima nije baš toliko jednostavno zameniti EFB bateriju. Svakako bi se trebalo raspitati kod prodavca da li automobil ima takozvani „smart charging“ i softver koji radi adaptivno punjenje akumulatora – savetuje Miljković.

Inače, „Black Horse“ se poslednjih godina vratio na tržište bivše Jugoslavije i okolnih zemalja.

– Izvozimo u Severnu Makedoniju, Crnu Goru, BiH, Poljsku, Italiju, zemlje EU i Rusiju koja je bila naše glavno tržište. Ove godine napravili smo veliki pomak u broju servisa sa kojima imamo potpisane ugovore i koji su sada naši zvanični ovlašćeni serviseri na teritoriji čitave Srbije. To znači da nema regiona u Srbiji koji nije pokriven našom servisnom mrežom – apostrofira Miljković.

Uskoro proizvodnja novih tipova baterija

Pored EFB baterije uskoro bi na tržištu mogli da se nađu i noviji tipovi baterija.

– Cilj nam je da u toku ove godine uradimo određene inovacije koje će nam pomoći da budemo još konkurentniji na evropskom tržištu što će nam podići kvalitet proizvoda i omogućiti da proizvodimo još novije tipove baterija. Na primer, „standby“ ili „deep cycle“ baterije koje se sve više traže i odnose na aplikacije od baznih stanica do solarnih elektrana – najavljuje Miljković.

PR
Fotografije: Aleksandar Jovanović

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring