BMW 520d xDrive Modern

Novitet u BMW-ovoj "seriji 5" su limuzina i karavan sa dvolitarskim turbo-dizel motorom i pogonom na sva četiri točka. Na probi u našoj redakciji našao se "BMW 520d xdrajv"

Srednja od limuzina bavarskog proizvođača je jedna od najelegantniji i najlepših na tržištu. Dizajneri su to postigli uz neverovatnu jednostavnost linija i oblika. Uz ovako graciozan automobil odlično se slažu svetlije boje, a pravo iznenađenje je bila kabina svetlo bež boje. Boravak u automobilu sa materijalima ove boje je vrlo prijatan i ne razumemo zbog čeka kupci ne optiraju više za ovakav dizajn. Održavanje ovakvog automobila nije ništa teže nego kod onih sa tamnim enterijerom.

Prvi utisak koji steknemo kada sednemo za volan nekog automobila je najvažniji i u najvećem broju slučajeva, on je i najrealniji. U slučaju “BMW-a” to izgleda ovako: vozačevo radno mesto je takvo da vam izgleda kao da ste na sebe navukli odelo koje je skrojeno baš po vašoj meri tako da vam savršeno stoji i u njemu se osećate maksimalno sigurno i udobno sa ogromnom količinom samopouzdanja. Oni koji se najčešće voze u “konfekcijskim” automobilima će na trenutak pomisliti da je možda malo tesan, ali ubrzo shvataju prednosti “šivenja po meri”, odnosno da je skrojen po meri čoveka i da je ergonomija na vrhunskom nivou.

Kao rukavica- vozač se oseća kao deo automobila
Kao rukavica- vozač se oseća kao deo automobila

Dakle, radno mesto vozača je dovedeno gotovo do perfekcije, što se i očekuje od automobila iz premijum segmenta srednje klase. Konstruktori su se pobrinuli da vozači baš svih gabarita mogu udobno da se smeste za upravljač ovog “BMW-a”. Podesivo sedište i volan imaju dovoljno velike hodove da zadovolje potrebe vozača svih gabarita. Ergonomija je na vrhunskom nivou. Sedi se nisko i zavaljeno i tokom manevrisanja vam itekako dobro dođu parking senzori napred i pozadi. Bez njih bi ste bili praktično nemoćni, pošto ne možete videti ni jednu ivicu karoserije. Instrument tabla i raspored komandi uređaja su dizajnirani po proverenom receptu sa centralnom konzolom koja je blago zaokrenuta ka vozaču u cilju veće funkcionalnosti. Ergonomija korišćenja kompleksnog  elektronskog sistema povećana je smeštanjem klastera komandi odmah pored ručice menjača, tako da ruka naslonjena na centralni naslon sama pada na njega.

Pre nego što počnete da vozite “peticu”, toplo vam preporučujemo da detaljno proučite uputstvo. Ne, auto nije komplikovan za vožnju, ali poseduje toliko opcija, da bi bilo šteta da neku propustite, ili da ne podesite automobil baš onako kako vama odgovara. Pažnja koja je posvećena detaljima je neverovatna, a upravo ovakve “sitnice” stavljaju vozača u prvi plan i neprestano ga podsećaju zašto je izdvojio priličnu sumu novca baš za ovaj auto.

Svetla koža i drveni umeci stvaraju posebnu atmosferu
Svetla koža i drveni umeci stvaraju posebnu atmosferu

Prostor na zadnjem sedištu potvrđuje da je reč o porodičnoj a ne “biznis” limuzini. Višim putnicima nedostaje prostor za kolena, iako ga za glavu i ramena ima dovoljno. Široki centralni tunel takođe otežava smeštaj petog putnika.  Uostalom, klupa je tako konstruisana da ima dva odvojena, odlično profilisana i udobna sedišta.Prijatnu atmosferu u kabini upotpunjuje ambijentalno osvetljenje koje može da se podešava. Imate opciju hladnog belog, ili prijatno toplog narandžastog svetla.

Prostor za putnike pozadi je manji nego što bi mnogi očekivali
Prostor za putnike pozadi je manji nego što bi mnogi očekivali

Vozaču  preostaje jedino da kratki “džojstik” osmostepenog automatskog menjača kratko pomeri unazad u  “D” položaj i prepusti se svim čarima vožnje “BMW-a”. Osmostepeni automobatik je izuzetno rafinisan i uglađen, pa se u svakodnevnoj vožnji njegov rat praktično ne oseća. Jedino kada gas stisnete do kraja primetićete blage trzaje. Moramo da pohvalimo i “logiku” računara koja se i pored velikog broja stepeni prenosa uvek snalazi na vreme i auto se uvek u pravom stepenu prenosa. Sa ovakvim menjačem praktično nije ni bitno da li je motor elastičan, ili ne. Ipak, četvorocilindraš sa specijalnim “tvin skrol” turbo punjačem je izuzetno elastičan, uglađen i snažan. Sa svojih 184 konjskih snaga i maksimalnim obrtnim momentom od 380 Nm u potpunosti je dorastao velikoj i teškoj limuzini. Maksimalna brzina iznosi 228 km/h, a ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h iznosi 8,1 sekundu.

Četvorocilindraš je izuetno štedljiv. Pri konstantnih 120 km/h troši samo 5,4 litara, na magistrali moguće je prosek spustiti do četiri litra, a u gradskim uslovima prosek se kreće između sedam i devet litara.

Četvorocilindrični dizel je uglađen, štedljiv i dovoljno snažan
Četvorocilindrični dizel je uglađen, štedljiv i dovoljno snažan

Neverovatno je sa kojom lakoćom čak i početnik može da vozi ovako veliki i težak automobil. Na “petici” sve nekako teče glatko i lako, od nožnih komadi, kratke ručice menjača, tastera do volana. Direktni upravljač ima vrlo jaku servo asistenciju, ali odlično prenosi informacije o podlozi. Tu se već oseća zanimljiva kombinacija sportskih ali i otmenih manira ove porodične limuzine.

X-drajv sistem oduzima deo oštrine upravljanja po kojoj je BMW poznat
X-drajv sistem oduzima deo oštrine upravljanja po kojoj je BMW poznat

Iznenadili smo se zato što se skoro dve tone teška limuzina čak i po ovakvim putevima odlično snalazila. I ovde je do izražaja došla karakteristika da automobil vozaču pruža ogomno pouzdanje i dozvoljava čak i veće greške. Sa “xdrajv” sistemom smo se upoznali tokom promocije na snegu. Ipak, svoje prednosti je pokazao i na suvom asfaltu. Iako automobil definitivno gubi deo svoje sportske note, vozač dobija na samopouzdanju. Pored vanrednog “ležanja” na drumu, ovom utisku doprinose i apsolutno besprekorne kočnice.

Ivan Katunac

Instrumenti na TFT ekranu
Instrumenti na TFT ekranu

Ekran umesto instrumenta

Uz doplatu, umesto klasičnih analognih instrumenta možete dobiti multifunkcionalni kolor ekran. U standardnom modu biće vam “nacrtana” standardna BMW-ova instrument tabla sa instrumentima. Vozač ima opciju da podešava prikaz na ektranu i bira koje instrumente, ili mapu navigacionog uređaja želi da vidi. Ekran ima dobar kontrast i ugao gledanja.

Vozač i suvozač mogu da odvojeno biraju pravac dotoka vazduha iz klima uređaja
Vozač i suvozač mogu da odvojeno biraju pravac dotoka vazduha iz klima uređaja

Prave dve zone

Testirani automobil je jedan od retkih koje smo vozili koji ima pravi dvozonski klima uređaj. Kod verzija na koje smo navikli, vozač i suvozač mogu odvojeno da biraju temperaturu, dok dele sve ostale parametre. U BMW-u odvojeno se biraju i brzina ventilatora, kao i smer uduvavanja vazduha u kabinu.

Adaptivni farovi obezbeđuju maksimalnu dužinu snopa i svim saobraćajnim situacijama
Adaptivni farovi obezbeđuju maksimalnu dužinu snopa i svim saobraćajnim situacijama

Prijateljski farovi

Dodatna opcija su i adaptivni ksenonski farovi sa automatskom kontrolom. Kamera na vetrobranu pažljivo prati situaciju ispred auta, kao i brzinu kretanja i tome prilagođava snop. Dužina snopa se povećava sa brzinom, a automatika odlično procenjuje situaciju kada pali duga svetla. U pojedinim situacijama, uključivan je samo dugi snop desnog fara koji osvetljava ivicu i znake kraj puta, dok je levi ostao na kratkom svetlu da ne bi zaslepio druge učesnike u saobraćaju.

Akumulator u dnu prtljažnika zbog boljeg rasporeda mase
Akumulator u dnu prtljažnika zbog boljeg rasporeda mase

Ran flet gume

U podu prtljažnika, umesto rezervnog točka zatekli smo veliki akumulator. To je stari BMW-ov “trik” kojim pravi bolju raspodelu mase auta. Rezervni točak nije potreban jer su se na autu nalazili “ran flet” pneumatici. Oni poneka mogu da budu tvrđi i grublji u odnosu na standardne, ali se to na ovako velikoj limuzini ne primećuje previše.

Ambijentalno osvetljenje kabine noću pravi lepu atmosferu
Ambijentalno osvetljenje kabine noću pravi lepu atmosferu

BMW 520d xDrive Modern

Motor: zapremina 1995 ccm, snaga 135 kW (184 KS) pri 4000 o/min, maks. obrtni moment 380 Nm pri 1750 – 2750 o/min, menjač 8 stepeni automatik

Dimenzije: 4907/1860/1462 mm, međuos. rastojanje 2968 mm, masa 1805 kg, prtljažnik 520 l, rezervoar 70 l, pneumatici 245/45 R 18

Performanse: maks. brzina 228 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,1 s, potrošnja 4,4/4,9/5,7 l/100 km, emisija CO2 129 g/km.

Automatski menjač sa osam brzina radi vrlo brzo i gotovo neosetno
Automatski menjač sa osam brzina radi vrlo brzo i gotovo neosetno

Oprema

Standard: ABS, EBD, DSC, 8 vazdušnih jastuka,  start-stop sistem, dnevna svetla, dvozonski klima uređaj, audio uređaj, tempomat sa funkcijom kočenja, senzori za kišu i farove, električni podizači svih prozora, centralna brava sa daljinskom komandom, kožni multifunkcionalni volan, parcijalno el. podesivo vozačevo sedište, bi-ksenon farovi
Opcija: metalik boja, alu naplaci 18 inča, ambijentalno osvetljenje, parking senzori napred i pozadi, adaptivni farovi sa asistencijom, multifunkcionalni instrument displej, kožna sedišta

IMG_1366_resize

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring