Auto magazin

BMW R1200 GS

BMW R1200 GS
11.07.2014.
Istraživač

Ako vam kažemo da nas je novi BMW-ov "R1200 GS" oduševio, biće nedovoljno. Da nismo jedini koji tako misle, govori i to da je tokom 2013. godine bio najprodavaniji motocikl bavarskog proizvođača

Četvrta generacija BMW-a “R1200 GS” stigla je u našu redakciju! Iako su se sunce i kiša smenjivali čak i po nekoliko puta u toku jednog sata tokom nekoliko dana našeg testa, to nas nije omelo da odmah skočimo u sedište i pod rukom osetimo šta su bavarci napravili od svog jubilarnog modela. Pada kiša, pokisnućemo – da, pa šta!

IMG_0315

Novi “R1200 GS” se bitno razlikuje od svog predhodnika, tačnije jedino što je isto sa modelom iz 2010. Godine je ime, jer čak ni motor više nije isti – bokser jeste, ali ovog puta sa vodenim hlađenjem. Tačnije, motor se hladi kombinacijom vazduha i tečnosti slično kao u nekim trkačkim modelima. Hlađenje tečnošću je usmereno na najopterećenije delove motora, pre svega glavu, pa su dimenzije hladnjaka male, dok su cilindri i dalje sa rebrima koji se i dalje hlade uz pomoć vazduha. Zapremina motora je ostala ista kao kod predhodnika, 1170 ccm, a snaga je povećana na 125 KS (92 kW) pri 7.700 o/min, dok je maksimalni obrtni moment 125 Nm pri 6.500 o/min.

IMG_0163

Motor je 15 KS snažniji od predhodne generacije

Spisak noviteta je veoma dug a mi ćemo izdvojiti samo one najbitnije, kako bi smo što pre prešli na priču o onome što ovaj motor donosi u vožnji. Dakle uz novi ram, ogibljenje i lakšu kardansku osovinu, nove dimenzije guma, stiže i novi menjač koji je sada integrisan u blok motora i kvačilo sa mokrom lamelom, koje garantuje daleko duži vek. A to je svakako potrebno motoru koji je namenjen za duga putovanja.

IMG_0156

Neke od novina na ovom motoru su ran, ogibljenje i lakša kardanska osovina

Iskreno, kada smo se našli u sedištu, jedino za čime smo zažalili je to što nemamo punu moto opremu i četkicu za zube uz sebe, jer vam “BMW R1200 GS” prosto ne dozvoljava da siđete sa njega. Pa što se ne bi otisnuli nešto dalje od Beograda – barem do Nort Kejpa (North Cape), eto tu iza ćoška, na krajnjem severu Norveške.

IMG_0184

ABS je standard na “GS” modelima

Potpuno novi, daleko agresivniji dizajn potpuno opisuje ono što osećate dok se vozite, a to je mnogo više brzine i snage koja vam je dostupna u svakom trenutku, bez obzira na koliko malo obrtaja se trenutno nalazi skala obrtomera. Ubrzanje iz mirovanja do 100/km/h je 3,6 sekundi, što je dosta manje u odnosu na konkurente. Iako ima masu od 240 kilograma, motor je vrlo pokretljiv, uzan i jednostavan za brze izmene pravca, pa je provlačenje između automobila, kroz gradske gužve prava “pesma”. Položaj za upravljačem je veoma dobar, pogotovo što se sedište može podesiti u rasponu od 850 do 870 mm, pa svako može naći idealnu poziciju za sebe, a uz logično i jednostavno postavljenje instrumente, možete se voziti satima a da to nema prevelikog uticaja na telo. Na testiranom modelu nazad nam se nalazio kofer, pa suvozač nije imao potrebu da koristi držače za ruke, sve do trenutka dok nismo sišli sa asfalta.

IMG_0170

ABS, ASC i ESP sistemi se mogu i isključiti

A tamo nas je sačekala prava zabava, jer u “enduro pro” modu podešavanja paametara vožnje, naš BMW vrlo zadovoljno “kopa” po blatu, kao da traži još. Ipak, ovo je opcija namenjena vrlo iskusnim vozačima. Tu je zato i “enduro” opcija koja je nešto manje agrerisivna, ali i dalje dovoljno zabavna. Pored ove dve, tu su još i “roud”, “dinamk” i “rejn” opcija, koju smo zahvaljujući (ne)vremenu tokom testiranja takođe uspeli da isprobamo.

IMG_0209

Sa “R 1200 GS” Nort Kejp je komšiluk

Iako nam se bavarske putne “endure” generalno dopadaju, model “R1200 GS” je dosegao jedan potpuno novi nivo kako dizajnom, tako i snagom, upravljivošću i udobnošću. Ako bi smo hteli da obiđemo krug oko naše plave planete, skoro bez razmišljanja bi odabrali upravo ovaj motor.

Nela Tasić

IMG_0176

Prvi

“BMW R1200 GS” je prvi motocikl koji ima i srednja i duga LED svetla, što svakako doprinosi znatno većoj sigurnosti i boljoj vidljivosti i tokom dana a pogotovo tokom noći. Ono što će kupce obradovati je da su ova svetla deo standardne opreme.

IMG_0169

Pet opcija za podešavanje parmetara vožnje; “roud”, “dinamik”, “rejn”, “enduro” i “enduro pro”

BMW R1200 GS

Motor: dvocilinrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 1170 ccm, 92 kW/125 KS pri 7700 o/min, 125 Nm pri 6500 o/min

Menjač:          šestostepeni manuelni

Dimenzije:     2207/953 mm, visina sedišta 850/870 mm, masa: 238 kg

Pneumatici:   120/70 R19 napred 170/60 R17 nazad

Kočnice:        dvostruki disk 305 mm, disk 276 mm nazad

 

 

 

 

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Zuzu
    Zuzu August 05, 10:52

    Motor je stvarno vrhunski

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

gde moze da se pogledaju modeli koje imate ovaj Kona model dizel malo poboljsan sa [...]

Golf nikada nije bio tako skup i nije bio premium auto. Koncept sa njim je [...]

Ovakvi automobili mogu da prođu samo ako države ili bolje veći gradovi zabrane vozila na [...]

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad