BMW ubrizgava vodu u motor svog M4

BMW je konstruisao sistem ubrizgavanja vode u usisnu granu kako bi povećao snagu motora u sportskom modelu "M4". Prvu primenu poboljšani motor će imati u "pejs automobilu" u Moto GP šampionatu, a zatim će se pojaviti i u serijskoj proizvodnji

BMW je već sedamnaest godina oficijelni “pejs kar” u Moto GP šampionatu. Prošle godine na ovoj dužnosti debitovao je sportski kupe “M4”. Za novu sezonu sportsko odeljenje “M” je detaljno izmenilo svoju perjanicu.

Auto magazin BMW m4 water

Kako bi povećali snagu na efikasan i efektan način, inženjeri su razvili sistem hlađenja usisanog vazduha pomoću vode! Pomoću brizgaljki koje se nalaze u usisnoj grani, oni u određenim režimima rada motora ubrizgavaju finu vodenu maglu koja bitno spušta temperaturu vazduha koji ulazi u motor.

Auto magazin BMW m4 water

Hladniji vazduh je gušći pa u komoru za sagorevanje dolazi više kiseonika neophodnog za sagorevanje, čime se automatski podiže snaga. Takođe, zbog toga je moguća upotreba većeg pritiska turbo punjača, što dodatno povećava snagu motora.

Auto magazin BMW m4 water

Ono što je takođe važno je da hladniji vazduh u komori za sagorevanje sprečava nekontrolisanu detonaciju, odnosno “kliktanje” motora. Zbog toga ugao pretpaljenja može da bude blizu teoretski optimalnog, što poboljšava sagorevanje smeše. Time se pored ostalog smanjuje potrošnja goriva.

Auto magazin BMW m4 water

Na kraju, hladniji vazduh i optimalno sagorevanje umanjuju temperaturu radnih elemenata motora čime se povećava njihova trajnost i umanjuje se rizik od iznenadnog otkaza nekog od vitalnih delova prilikom forsiranja automobila.

Auto magazin BMW m4 water

Rezervoar za vodu zapremine pet litara nalazi se u prtljažniku i konstruisan je tako da voda u njemu ne može da se zaledi. Pomoću cevi voda dolazi do brizgaljki u motoru. Ceo sistem je povezan sa centralnim računarom koji kontroliše trenutak i količinu ubrizgane vode. Fabrika preporučuje da se prilikom vožnje na stazi rezervoar napuni do vrha, dok je u svakodnevnoj vožnji jedan rezervoar vode dovoljan za i do pet rezervoara benzina.

Auto magazin BMW m4 water

Fabrika je najavila da će sistem za ubrizgavanje vode u motor ući u serijsku proizvodnju, a to može da znači da treba očekivati specijalnu sportsku verziju ionako snažnog i sportskog “M4”. Jedva čekamo da ga vidimo uživo i osetimo njegovu snagu.

Auto magazin BMW m4 water

2 KOMENTARA

  1. ubrizgavanje vode u usisnu granu i pozitivni efekti istog nisu ništa nepoznato. primenjivano je još 1910 -e, ali ekspanziju je doživelo u II svetskom ratu kada su mnogi aviomotori na obe strane imale taj sistem, uz velike uštede goriva. Renault -ovi turbomotori u F1 su imali taj sistem, i Saab -ovi na reli takmičenjima, takođe

  2. Ideja sa rashlađivanjem usisnog vazdua je čini se fenomenalna. Verovatno će biti primenjena i kod drugih proizvođača motora.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring