Auto magazin

BMW ubrizgava vodu u motor svog M4

BMW ubrizgava vodu u motor svog M4
16.02.2015.

BMW je već sedamnaest godina oficijelni “pejs kar” u Moto GP šampionatu. Prošle godine na ovoj dužnosti debitovao je sportski kupe “M4”. Za novu sezonu sportsko odeljenje “M” je detaljno izmenilo svoju perjanicu.

Auto magazin BMW m4 water

Kako bi povećali snagu na efikasan i efektan način, inženjeri su razvili sistem hlađenja usisanog vazduha pomoću vode! Pomoću brizgaljki koje se nalaze u usisnoj grani, oni u određenim režimima rada motora ubrizgavaju finu vodenu maglu koja bitno spušta temperaturu vazduha koji ulazi u motor.

Auto magazin BMW m4 water

Hladniji vazduh je gušći pa u komoru za sagorevanje dolazi više kiseonika neophodnog za sagorevanje, čime se automatski podiže snaga. Takođe, zbog toga je moguća upotreba većeg pritiska turbo punjača, što dodatno povećava snagu motora.

Auto magazin BMW m4 water

Ono što je takođe važno je da hladniji vazduh u komori za sagorevanje sprečava nekontrolisanu detonaciju, odnosno “kliktanje” motora. Zbog toga ugao pretpaljenja može da bude blizu teoretski optimalnog, što poboljšava sagorevanje smeše. Time se pored ostalog smanjuje potrošnja goriva.

Auto magazin BMW m4 water

Na kraju, hladniji vazduh i optimalno sagorevanje umanjuju temperaturu radnih elemenata motora čime se povećava njihova trajnost i umanjuje se rizik od iznenadnog otkaza nekog od vitalnih delova prilikom forsiranja automobila.

Auto magazin BMW m4 water

Rezervoar za vodu zapremine pet litara nalazi se u prtljažniku i konstruisan je tako da voda u njemu ne može da se zaledi. Pomoću cevi voda dolazi do brizgaljki u motoru. Ceo sistem je povezan sa centralnim računarom koji kontroliše trenutak i količinu ubrizgane vode. Fabrika preporučuje da se prilikom vožnje na stazi rezervoar napuni do vrha, dok je u svakodnevnoj vožnji jedan rezervoar vode dovoljan za i do pet rezervoara benzina.

Auto magazin BMW m4 water

Fabrika je najavila da će sistem za ubrizgavanje vode u motor ući u serijsku proizvodnju, a to može da znači da treba očekivati specijalnu sportsku verziju ionako snažnog i sportskog “M4”. Jedva čekamo da ga vidimo uživo i osetimo njegovu snagu.

Auto magazin BMW m4 water

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Tehnika

Slični tekstovi

2 komentara

 1. darko
  darko March 10, 18:35

  ubrizgavanje vode u usisnu granu i pozitivni efekti istog nisu ništa nepoznato. primenjivano je još 1910 -e, ali ekspanziju je doživelo u II svetskom ratu kada su mnogi aviomotori na obe strane imale taj sistem, uz velike uštede goriva. Renault -ovi turbomotori u F1 su imali taj sistem, i Saab -ovi na reli takmičenjima, takođe

  Reply to this comment
 2. Aleksandar Bošković
  Aleksandar Bošković March 12, 15:57

  Ideja sa rashlađivanjem usisnog vazdua je čini se fenomenalna. Verovatno će biti primenjena i kod drugih proizvođača motora.

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android